Πώς ήταν η γραφειοκρατία πριν από 4.000 χρόνια;

    Ημερομηνία:

    Μια εικόνα της κρατικής γραφειοκρατίας πριν από 4.000 χρόνια δίνουν ευρήματα από την αρχαία Μεσοποταμία που ήρθαν στο φως στο Ιράκ.

    Φλίγκος

    Πάνω από 200 πινακίδες και περίπου 50 αποτυπώματα κυλινδρικών σφραγίδων διοικητικών υπαλλήλων των Ακκαδίων (λαός που συνόρευε με τους Σουμέριους στη Μεσοποταμία κατά την 3η χιλιετία π.Χ.) ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους του Βρετανικού Μουσείου και του Κρατικού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ιράκ. Πρόκειται για τα κρατικά αρχεία της αρχαίας σουμεριακής πόλης Γκιρσού, στο σημερινό Τέλλο, στο διάστημα που η πόλη βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Ακκαδίων, από το 2300 έως το 2150 π.Χ.

    Μπορεί τα κείμενα να μην είναι μεγάλα αριστουργήματα της σουμεριακής λογοτεχνίας, όπως το «Επος του Γκιλγκαμές», «είναι ωστόσο απίστευτα σημαντικά», λέει στον «Independent» ο επιμελητής του Βρετανικού Μουσείου για την αρχαία Μεσοποταμία και διευθυντής του Girsu Project, Σεμπαστιέν Ρέι. «Καταγράφουν όλες τις πτυχές της ζωής των Σουμερίων, τα ονόματα των πολιτών, τα επαγγέλματά τους. Οι πινακίδες και οι σφραγίδες παρέχουν απτές αποδείξεις για μια σουμεριακή πόλη και τους πολίτες της υπό την κυριαρχία των Ακκαδίων, η οποία θα διαρκέσει περίπου ενάμιση αιώνα πριν από την πτώση της αυτοκρατορίας» επισημαίνει ο ίδιος.

    Η Γκιρσού, μία από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου, ήταν το ιερό του σουμεριακού θεού Νινγκίρσου και μία από τις ανεξάρτητες πόλεις των Σουμερίων που κατακτήθηκαν γύρω στο 2300 π.Χ. από τον βασιλιά Σαργών του Ακκάδ (πόλη η θέση της οποίας δεν έχει εξακριβωθεί, αλλά πολλοί αρχαιολόγοι ταυτίζουν με τη Βαγδάτη).

    ICECAP

    Αγαθά και υπηρεσίες

    Αυτές οι πινακίδες με σφηνοειδή γραφή καταγράφουν τις υποθέσεις του κράτους, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων που αφορούν τη διαχείριση της γης και τη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών. Υπάρχουν καταγραφές παραδόσεων και δαπανών για διάφορα εμπορεύματα, όπως πτηνά, ψάρια και οικόσιτα ζώα, αλεύρι και κριθάρι, ψωμί και μπίρα, βούτυρο και τυρί, μαλλί και υφάσματα. Σε αυτές γίνεται αναφορά σε ένα νεοεπιβληθέν σύστημα μέτρησης για το αλεύρι και το κριθάρι, το λεγόμενο «Akkad-gur».

    Οι πινακίδες βρέθηκαν σε ένα μεγάλο κτίριο κρατικών αρχείων, χτισμένο από λασπότουβλα, που χωριζόταν σε δωμάτια ή γραφεία. «Βρήκαμε επίσης μια ομάδα πινακίδων που περιείχαν αρχιτεκτονικά σχέδια κτιρίων, σχέδια αγρών και χάρτες καναλιών, σχεδιασμένα από τους τοπογράφους της διοίκησης» αναφέρει ο Ρέι. Τα ευρήματα θα μεταφερθούν στο Εθνικό Μουσείο του Ιράκ στη Βαγδάτη για περαιτέρω έρευνα και μελέτη, και αναμένεται στο μέλλον να δοθούν δανεικά στο Βρετανικό Μουσείο.

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Οδηγός πήρε σβάρνα αυτοκίνητα στην Αγία Τριάδα! Χτυπήθηκε γυναίκα… παράτησε το όχημα και έφυγε

    Σοβαρό επεισόδιο τη νύχτα στην περιοχή της Αγίας Τριάδας...

    Δεν πάει ο Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη για τις συνομιλίες με την Ουκρανία και στέλνει τα… τσικό – Αναμένεται η αντίδραση Ζελένσκι

    Με επικεφαλής τον πρόεδρο ιστορικής εκπαίδευσης της Ρωσίας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι μεταβαίνει η...

    ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ: Εχασε και στην Πάτρα από τον Παναθηναϊκό

    Στο Game 2 για την ημιτελική φάση των playoffs...