Δολοφονία Κένεντι: Ποιος σκότωσε τον JFK – Ο Τραμπ έδωσε στοιχεία στην δημοσιότητα

    Ημερομηνία:

    Ένας νέος θησαυρός κυβερνητικών αρχείων σχετικά με τη δολοφονία του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι δόθηκε στη δημοσιότητα αργά χθες μετά από εντολή του Προέδρου Τραμπ. Οι μελετητές ελπίζουν ότι η πλημμύρα των εγγράφων θα επιλύσει – ή τουλάχιστον θα ρίξει φως σε ερωτήματα σχετικά με ένα γεγονός που τραυμάτισε το αμερικανικό έθνος και παραμένει αντικείμενο θεωριών συνωμοσίας έξι δεκαετίες αργότερα, σημειώνουν οι New York Times.

    Φλίγκος

    Ο αποχαρακτηρισμός καλύπτει 1.123 έγγραφα PDF, σύμφωνα με τα Εθνικά Αρχεία, συμπεριλαμβανομένων εκθέσεων και χειρόγραφων σημειώσεων. Οι περισσότερες από αυτές ήταν μικρότερες από 10 σελίδες. Ο κ. Τραμπ, είχε πει προ ημερών ότι δεν θα υπάρξουν περιορισμοί – αλλά μια πρώτη ανάγνωση δείχνει ότι ορισμένες πληροφορίες φαίνεται να μην έχουν παρουσιαστεί.

    Οι ιστορικοί είπαν ότι δεν αναμένουν σημαντικές νέες αποκαλύψεις και καμία πληροφορία που θα έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές πτυχές της υπόθεσης: ότι ο Κένεντι σκοτώθηκε καθώς ταξίδευε σε μια αυτοκινητοπομπή στο Ντάλας από έναν μόνο ένοπλο, τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, στις 22 Νοεμβρίου 1963.

    Κλιντ Χιλ - δολοφονια Κένεντι

    Ο κ. Τραμπ είπε τη Δευτέρα ότι τα έγγραφα θα δημοσιοποιηθούν το απόγευμα της Τρίτης, προφανώς αιφνιδιάζοντας ορισμένους αρχειοφύλακες. Οι μελετητές είπαν ότι χρειάζεται χρόνος για να μελετηθούν όλα τα έγγραφα για την αναζήτηση τυχόν νέων ιστορικών αποκαλύψεων.

    Τα έγγραφα είναι, σε πολλές περιπτώσεις, θολά και δυσανάγνωστα, αναμφίβολα αντανακλώντας την ηλικία τους – πολλά από αυτά δακτυλογραφήθηκαν ή γράφτηκαν πριν από μισό αιώνα – και επειδή είναι φωτοτυπίες.

    Ο Τιμ Ναφτάλι, επίκουρος καθηγητής στη σχολή Διεθνών και Δημοσίων Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, είπε ότι αυτό που είδε το βράδυ της Τρίτης τον έπεισε ότι οι πληροφορίες κρατήθηκαν μυστικές όλες αυτές τις δεκαετίες όχι επειδή περιλάμβαναν εμπρηστικές πληροφορίες για τη δολοφονία, αλλά μάλλον για να κρύψουν πολύ ευαίσθητες λεπτομέρειες σχετικά με τη συλλογή πληροφοριών της CIA.

    ICECAP

    Κλιντ Χιλ - δολοφονια Κένεντι

    «Πάντα ήμουν επιφυλακτικός ότι υπήρχε ένα “όπλο που καπνίζει” σε αυτή τη συλλογή, επειδή ο Τραμπ θα την είχε δημοσιοποιήσει το 2017», είπε. «Αυτό που προστάτευαν ήταν πηγές και μέθοδοι».

    Η υπόσχεση για μια «τελική» αποδέσμευση όλων των κυβερνητικών μυστικών που σχετίζονται με τη δολοφονία του John F. Kennedy το 1963 έχει ανοίξει την όρεξη πολλών Αμερικανών, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού ενοίκου του Οβάλ Γραφείου. Ωστόσο, πολλοί ιστορικοί ακολουθούν μια μετρημένη προσέγγιση για τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν χθες.

    AP - Τζον Κένεντι

    «Αμφιβάλλω ότι αυτές οι πληροφορίες πρόκειται να ανατρέψουν την κατανόησή μας για το τι συνέβη εκείνη την τρομερή μέρα στο Ντάλας», δήλωσε πριν από την κυκλοφορία τους ο Φρέντρικ Λόγκεβαλ, ιστορικός στο Χάρβαρντ που εργάζεται σε μια πολυτομική βιογραφία του Προέδρου Κένεντι.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, «θα πρέπει να προετοιμαστούμε για να εκπλαγούμε».

    Μπορεί, πάντως, να χρειαστούν μήνες, ή περισσότερο, για να αναλυθούν πλήρως τα στοιχεία.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τα τρία λάθη που κάνουν οι γυναίκες όταν επιλέγουν σύντροφο

    Πολλές γυναίκες αναζητούν έναν σύντροφο για μία μακροχρόνια σχέση,...

    Πώς να διακόψετε κάποιον που μιλάει ασταμάτητα – Τρεις τρόποι και παραδείγματα

    Συχνά, κατά τη διάρκεια μιας επαγγελματικής συνάντησης ή κοινωνικής...

    ΠΑΤΡΑ: ΔΕΙΤΕ τις 8 περιοχές που θα μείνουν χωρίς νερό το πρωί της Τετάρτης

    Πλημμελής έως και  πλήρης διακοπή υδροδότησης λόγω επείγουσας εργασίας...

    Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Προς αναζήτηση σωματοφύλακα στη Αθήνα – Η αγγελία

    Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα έχει δημοσιεύσει αγγελία για την...