Συνταγή για μουσακά λαχανικών – Ιδανική για όσους θέλουν να απολαύσουν ένα vegan και θρεπτικό γεύμα

    Ημερομηνία:

    Ο μουσακάς λαχανικών είναι μια υπέροχη, ελαφριά και χορταστική εναλλακτική αντί για τον κλασικό μουσακά. Είναι ιδανική επιλογή για χορτοφάγους, vegans, αλλά και για όσους θέλουν να απολαύσουν ένα γευστικό και θρεπτικό γεύμα.

    Υλικά για τη συνταγή

    Για τα λαχανικά:

    • 2 μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες
    • 2 κολοκυθάκια, κομμένα σε φέτες
    • 3 πατάτες, κομμένες σε φέτες
    • 2 πιπεριές (κόκκινη, πράσινη), κομμένες σε φέτες
    • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
    • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
    • 400 γρ. ντομάτες κονκασέ
    • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
    • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
    • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι

    Για την μπεσαμέλ:

    • 1 λίτρο φυτικό γάλα (αμυγδάλου, σόγιας, κ.λπ.)
    • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 100 γρ. φυτικό βούτυρο
    • Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

    Οδηγίες για τη συνταγή

    Προετοιμασία λαχανικών:

    1. Αλατίζουμε τις φέτες μελιτζάνας και τις αφήνουμε για 30 λεπτά, για να αποβάλουν την πικράδα τους. Ξεπλένουμε και στεγνώνουμε.
    2. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε ελαιόλαδο.
    3. Προσθέτουμε τις ντομάτες κονκασέ, τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά.
    4. Τηγανίζουμε ελαφρά τις φέτες μελιτζάνας, κολοκυθιού και πατάτας.
    5. Σοτάρουμε τις πιπεριές.

    Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ:

    1. Σε μια κατσαρόλα, λιώνουμε το φυτικό βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να ψηθεί το αλεύρι.
    2. Προσθέτουμε το φυτικό γάλα, λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
    3. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε μοσχοκάρυδο.

    Συναρμολόγηση και ψήσιμο:

    1. Σε ένα ταψί, στρώνουμε μια στρώση πατάτες, μια στρώση μελιτζάνες, μια στρώση κολοκυθάκια και μια στρώση πιπεριές.
    2. Απλώνουμε τη σάλτσα ντομάτας.
    3. Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις.
    4. Περιχύνουμε με την μπεσαμέλ.
    5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
    6. Αφήνουμε τον μουσακά να κρυώσει λίγο πριν τον κόψουμε και τον σερβίρουμε.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Σοκαριστικό ατύχημα! Πρέσα του συνέθλιψε το χέρι! Σε γνωστή εταιρεία

    Σε ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου Πάτρας, αναφέρονται τα εξής: Ένας...

    Νάταλι Κάρνιφ για Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Είναι απίστευτο που μια γυναίκα υπερασπίστηκε τον βιαστή μου»

    Η Καναδή δημοσιογράφος Νάταλι Κάρνιφ, ένα από τα τέσσερα θύματα...

    Κάθειρξη 16 ετών στον αρχηγό της «μαφίας των λουκουμάδων» στη Χαλκιδική

    Συνολική ποινή κάθειρξης 16 ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης...

    Άρειος Πάγος: Οι Αρεοπαγίτες που «κλειδώνουν» για πρόεδρος και εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου

    «Κλείδωσαν» τα ονόματα που θα καλύψουν τις θέσεις της προέδρου...