Υπό την απειλή αγωγών και κατασχέσεων βρίσκονται πολλές επιχειρήσεις εστίασης στην Πάτρα για οφειλές που σχετίζονται με την άδεια μουσικής και τις απαιτήσεις των καλλιτεχνών που διεκδικούν ομαδικά την πληρωμή των πνευματικών δικαιωμάτων.
Από το προηγούμενο διάστημα πληθαίνουν οι καταγγελίες από τα σωματεία του κλάδου, αλλά και μονομερώς από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με «ραβασάκια» που τους καλούν να πληρώσουν για την άδεια εκτέλεσης μουσικής στους χώρους τους.
Πρόσφατα, μετά από μια πρώτη εθιμοτυπική συνάντησή τους με τον Αχαιό Υφυπουργό Πολιτισμού, Ιάσονα Φωτήλα, τα μέλη του προεδρείου του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής (ΣΚΕΑΝ) Νομού Αχαΐας συμφώνησαν να προκληθεί συνάντηση, κατά την οποία θα εξεταστεί το σοβαρό πρόβλημα και η απειλή κατασχέσεων για οφειλές από επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΚΕΑΝΑ, Τάκη Ματθαιόπουλο, η ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων) και το διεκδικητικό πλαίσιο, καθώς και η πρόταση του ΣΚΕΑΝΑ, είναι διττά:
• Να ενοποιηθούν οι οργανισμοί που ασχολούνται με την είσπραξη των χρημάτων από πνευματικά δικαιώματα των συμβεβλημένων καλλιτεχνών και των πελατών τους σε έναν ενιαίο φορέα.
• Να υπάρχει συμμετοχή του κλάδου, καθώς και του Υπουργείου Πολιτισμού, στον καθορισμό του «αμοιβολογίου», προκειμένου να εκλογικευτούν οι απαιτήσεις και να σταματήσουν οι απειλές κατά των καταστηματαρχών.
Το πρόβλημα φαίνεται πως έχει ενταθεί μετά την πανδημία, λόγω της καθίζησης που σημειώθηκε στην εστίαση και πλέον, μετά από τρία και τέσσερα χρόνια σε εκκρεμότητα, υπάρχουν οφειλές έως και 10.000 ευρώ για πνευματικά δικαιώματα.
«Κάθε εταιρεία που διαχειρίζεται δικαιώματα καλλιτεχνών και παραγωγών ζητά τα δικά της ποσά και στο τέλος καλούμαστε να πληρώσουμε επί τρία! Επικαλούνται το ελεύθερο που έχουν στον καθορισμό της αμοιβής, εκδίδουν αμοιβολόγια κατά το δοκούν και έχουν στόχο να εισπράξουν όσα μπορούν, με την απειλή κατασχέσεων. Η συμμετοχή μας στη διαμόρφωση των προκαθορισμένων αμοιβών, καθώς και η ύπαρξη ενός φορέα με κεντρική εποπτεία, είναι η λύση που προτείνουμε», επισημαίνει ο κ. Ματθαιόπουλος.
