165 εκπαιδευτικοί από την Α/θμια και τη Β/θμια εκπαίδευση που εργάζονται στην Αχαΐα συνυπογράφουν κείμενο συμπαράστασης στους διωκόμενους συναδέλφους τους. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν: «Τα δημόσια σχολεία χρειάζονται οικονομική ενίσχυση, επαρκή στελέχωση, ασφαλείς υποδομές και υποστήριξη από τη διοίκηση. Όχι στοχοποίηση των εκπαιδευτικών που επισημαίνουν τα κακώς κείμενα στη χειμαζόμενη δημόσια παιδεία. […] Οι εκπαιδευτικοί στην Αχαΐα παίρνουμε θέση και εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους μας που διώκονται σε όλη τη χώρα. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση γνώμης και την παιδαγωγική ελευθερία. Η δημοκρατική λειτουργία των σχολείων αποτελεί το οξυγόνο της Παιδείας, εφόσον θέλουμε ελεύθερα σκεπτόμενους αυριανούς πολίτες, με κριτική σκέψη και κοινωνική ευαισθησία.»
Το πλήρες κείμενο:
Με μεγάλο προβληματισμό παρακολουθούμε τις εξελίξεις στον χώρο της Παιδείας και ειδικά το κύμα χιλιάδων πειθαρχικών διώξεων εκπαιδευτικών σε κάθε γωνιά της χώρας.
Συνάδελφοί μας διώκονται για τη συμμετοχή τους στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, που έχει προκηρυχθεί ομόφωνα από τη ΔΟΕ για την Α/θμια και από την ΑΔΕΔΥ για τη Β/θμια. Οι νεοδιόριστοι απεργοί αφενός δεν έχουν μονιμοποιηθεί, παρότι έχει παρέλθει η δοκιμαστική διετία, αφετέρου παραπέμπονται σε πειθαρχικά συμβούλια. Διευθυντές και προϊστάμενοι που απέχουν από την αξιολόγηση καθαιρούνται. Η πιο ακραία περίπτωση δίωξης εκτυλίσσεται στον Πειραιά, όπου η εκπαιδευτικός Χ.Χ. τέθηκε σε δυνητική αργία με υπουργική απόφαση, παρά την ομόφωνα αντίθετη γνωμοδότηση του πειθαρχικού συμβουλίου.
Εξίσου ανησυχητικές είναι οι διώξεις συναδέλφων για δράσεις σχετικές με το παιδαγωγικό τους έργο.
Ενδεικτικά:
– Στην Αττική η εκπαιδευτικός Ε.Π. κλήθηκε σε απολογία για μια εικαστική δημιουργία των μαθητών της στο πλαίσιο δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, που έγραφε «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».
– Η συνάδελφος Σ.Κ. επειδή επισήμανε ότι μαθητής της δεν μπορούσε να πάει στο σχολείο ελλείψει σχολικού νοσηλευτή.
– Ολόκληρος ο Σύλλογος Διδασκόντων ειδικού νηπιαγωγείου στον Πειραιά παραπέμφθηκε σε ΕΔΕ επειδή έστειλε έγγραφο για τις ελλείψεις της σχολικής μονάδας, ζητώντας να ληφθούν μέτρα.
Μέρα με τη μέρα ο κατάλογος πειθαρχικά διωκόμενων συναδέλφων σε όλη τη χώρα μεγαλώνει. Τέτοιες πρακτικές υπονομεύουν τη λειτουργία των σχολείων και είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε. Τα δημόσια σχολεία χρειάζονται οικονομική ενίσχυση, επαρκή στελέχωση, ασφαλείς υποδομές και υποστήριξη από τη διοίκηση▪ όχι στοχοποίηση των εκπαιδευτικών που επισημαίνουν τα κακώς κείμενα στη χειμαζόμενη δημόσια παιδεία.
Παράλληλα δημοσιεύθηκε ΦΕΚ που αλλάζει τη σύσταση των πειθαρχικών συμβουλίων, αποπέμποντας τους αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών. Σε επίπεδο σχολικής μονάδας, συγκεντρώνονται εξουσίες στο πρόσωπο του Διευθυντή, αποδυναμώνοντας την πολυφωνία του Συλλόγου Διδασκόντων, του συλλογικού οργάνου αποφάσεων.
Οι εκπαιδευτικοί στην Αχαΐα παίρνουμε θέση και εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους μας που διώκονται σε όλη τη χώρα. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση γνώμης και την παιδαγωγική ελευθερία. Η δημοκρατική λειτουργία των σχολείων αποτελεί το οξυγόνο της Παιδείας, εφόσον θέλουμε ελεύθερα σκεπτόμενους αυριανούς πολίτες, με κριτική σκέψη και κοινωνική ευαισθησία. Στο πνεύμα των ημερών, θυμόμαστε τη φράση του Ρήγα Βελεστινλή: «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά».
- Καλούμε τη διοίκηση να σταθεί δίπλα και όχι απέναντι στον κόσμο της εκπαίδευσης, που καθημερινά μοχθεί με ελλιπή μέσα.
- Καλούμε τα σωματεία των εκπαιδευτικών να κάνουν δημόσιες δράσεις, καθώς απειλούνται εργασιακά μας δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην απεργία, αλλά και συνολικά η παιδεία ως δημόσιο αγαθό.
- Καλούμε όλη την κοινωνία, πρωτίστως τους γονείς των μαθητών/τριών μας, στο πλευρό μας, με ανακοινώσεις και δηλώσεις στήριξης στον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών για καλύτερα δημόσια σχολεία. Οι υπογραφές συμπαράστασης των πανεπιστημιακών μας δασκάλων, μας δίνουν δύναμη.
