Μια νέα χώρα βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με τα ισχυρότερα διαβατήρια του κόσμου, όμως η κατάταξη του Nomad Passport Index για το 2025 δείχνει και μία άνοδο-έκπληξη για το ελληνικό διαβατήριο.
Σύμφωνα με τη φετινή λίστα, η Ιρλανδία είναι η χώρα με το ισχυρότερο διαβατήριο στον κόσμο. Είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη χώρα κατακτά μόνη της την πρώτη θέση στην ετήσια κατάταξη της Nomad Capitalist, μιας εταιρείας συμβούλων φορολογίας και μετανάστευσης. Το 2020, η Ιρλανδία είχε ισοφαρίσει στην πρώτη θέση μαζί με το Λουξεμβούργο και τη Σουηδία.
«Η Ιρλανδία άλλαξε την κατάταξη, χάρη στην ισχυρή διεθνή φήμη της χώρας, τις φιλικές προς τις επιχειρήσεις φορολογικές πολιτικές και τη γενική ευελιξία στην υπηκοότητα», εξήγησε στο CNBC ο συνεργάτης της εταιρείας, Javier Correa.
Σε αντίθεση με άλλες λίστες, οι οποίες συχνά αξιολογούν τα διαβατήρια με βάση μόνο τον αριθμό των χωρών στις οποίες ο κάτοχός τους μπορεί να ταξιδέψει χωρίς βίζα, η κατάταξη του Nomad Capitalist συνυπολογίζει πέντε κριτήρια:
- Ταξίδια χωρίς βίζα – 50%
- Φορολογία – 20%
- Παγκόσμια αντίληψη – 10%
- Δυνατότητα διπλής υπηκοότητας – 10%
- Προσωπικές ελευθερίες (ελευθερία του Τύπου, υποχρεωτική στρατιωτική θητεία κ.λπ.) – 10%
Αυτοί οι παράγοντες επιτρέπουν στους ανθρώπους που σκέφτονται να αλλάξουν διαβατήριο ή να αποκτήσουν ένα δεύτερο, να κατανοήσουν καλύτερα την «πραγματική αξία» των υπηκοοτήτων σε όλο τον κόσμο και τελικά να «πάνε εκεί που τους φέρονται καλύτερα», σύμφωνα με τον δείκτη.
Η κατάταξη των διαβατηρίων
Η ένατη έκδοση της λίστας κατατάσσει 199 χώρες και περιοχές χρησιμοποιώντας 20 πηγές, όπως οι φορολογικές αρχές των χωρών, η Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας και ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.
Η άνοδος της Ελλάδας
Με βάση αυτά τα κριτήρια, η Ελλάδα βρίσκεται στην δεύτερη θέση, μαζί με την Ελβετία.
Οι ευρωπαϊκές χώρες κατέχουν εννέα από τις 10 πρώτες θέσεις, ενώ τα διαβατήρια με τις υψηλότερες θέσεις εκτός Ευρώπης είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Νέα Ζηλανδία, τα οποία ισοβαθμούν στη 10η θέση.
Όπως σημειώνει το CNBC, η Ελλάδα (στη 2η θέση), η Σλοβενία (στην 13η) και η Ισπανία (στην 32η) ανέβηκαν στην κατάταξη του 2025, εξαιτίας αλλαγών στη φορολογική βαθμολογία της κάθε χώρας.
«Σε μια ταραχώδη χρονιά που σημαδεύτηκε από γεωπολιτικές αλλαγές και ανατροπές πολιτικών, η Ελλάδα ανέβηκε δραματικά από την έκτη θέση, ισοφαρίζοντας στη δεύτερη θέση με την Ελβετία, αντανακλώντας την αυξανόμενη αξιοπιστία της σε άτομα μεγάλου πλούτου, συνταξιούχους και παγκόσμιους επενδυτές», αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου.
Τα πιο αδύναμα διαβατήρια στη λίστα, με κατάταξη από το 195 έως το 199, είναι το Πακιστάν, το Ιράκ, η Ερυθραία, η Υεμένη και το Αφγανιστάν.
