Ανησυχία στους Έλληνες παραγωγούς φέτας προκαλούν οι νέοι δασμοί Τραμπ, καθώς η Ελλάδα είχε καταφέρει το 2019 να εξασφαλίσει την εξαίρεση της φέτας από τους αμερικανικούς δασμούς που είχαν επιβληθεί σε ευρωπαϊκά προϊόντα. Φέτος όμως, η κατάσταση δείχνει διαφορετική κι αυτό θα μπορούσε να φέρει ένα σημαντικό πλήγμα στον συνεταιρισμό των 1.200 κτηνοτρόφων της Αχαΐας, με βλέψεις να εισέλθει δυναμικά στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, όμως βλέπει τα σχέδιά του να απειλούνται μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών 10% σε πολλές εισαγωγές.
«Το ερώτημα είναι ποιο μέρος αυτού του κόστους θα φτάσει στον τελικό καταναλωτή… πού θα κάτσει η μπίλια, κανείς δεν ξέρει ακόμα», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Λάτσης, γενικός διευθυντής του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων (ένθετη φωτογραφία), από τον χώρο όπου φυλάσσονται 6.000 βαρέλια φέτας που ωριμάζουν σε άλμη για τουλάχιστον δύο μήνες.
Ο συνεταιρισμός συγκαταλέγεται στους βασικούς παραγωγούς φέτας της χώρας, προμηθεύοντας περίπου 5.000 τόνους ετησίως στην ελληνική αγορά.
Συνολικά, το 2023 η παραγωγή φέτας στην Ελλάδα άγγιξε τους 140.000 τόνους, με αξία 800 εκατομμύρια ευρώ. Περίπου το 8% των εξαγωγών κατευθύνθηκε στις ΗΠΑ, ποσοστό που διπλασιάστηκε μέσα σε τέσσερα χρόνια.
Πλέον, οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες φοβούνται ότι οι νέοι δασμοί θα μπορούσαν να περιορίσουν αυτές τις εξαγωγές έως και κατά 50%.
«Φοβάμαι ότι αυτή τη φορά η φέτα δεν θα εξαιρεθεί από τους δασμούς», δήλωσε ο Χρήστος Αποστολόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Γάλακτος Ελλάδας. «Οφείλουμε να αναζητήσουμε εναλλακτικές αγορές για να διοχετεύσουμε τις ποσότητες αυτές».
Παρά τις δυσκολίες, ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων δεν εγκαταλείπει την αμερικανική αγορά. «Παραμένουμε αισιόδοξοι. Πρόκειται για μια τεράστια αγορά και πιστεύουμε πως, έστω και σταδιακά, θα καταφέρουμε να μπούμε», ανέφερε ο κ. Λάτσης.
