Με επιτυχία η πρώτη μεταμόσχευση κυττάρων που παράγουν σπέρμα!

Ημερομηνία:

Με επιτυχία έγινε η πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση κυττάρων που παράγουν σπέρμα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη χειρουργική θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας, που θα επιτρέψει ακόμα και στους άνδρες που δεν παράγουν σπερματοζωάρια να αποκτήσουν βιολογικά παιδιά.

μεταμόσχευση, σύμφωνα με την «Daily Mail», περιγράφεται σε έρευνα που έχει προδημοσιευτεί στο medRxiv.

Ο ασθενής

Εθελοντής ήταν ένας 20χρονος, ο οποίος όταν ήταν παιδί υποβλήθηκε σε θεραπεία για τον καρκίνο των οστών, με αποτέλεσμα οι όρχεις του να σταματήσουν να παράγουν σπερματοζωάρια. Στον άνδρα μεταμοσχεύτηκαν βλαστοκύτταρα, τα οποία οι γιατροί είχαν λάβει προτού τον υποβάλλουν στην αντικαρκινική θεραπεία και τα είχαν καταψύξει. Τα βλαστοκύτταρα είναι κύτταρα τα οποία με την κατάλληλη καθοδήγηση μπορεί να εξελιχθούν σε οποιοδήποτε κύτταρο του οργανισμού. Τα βλαστοκύτταρα του 20χρονου είχαν ληφθεί από τους όρχεις του, οπότε είχαν κάνει ήδη το πρώτο βήμα για να εξελιχθούν στη συνέχεια σε εξειδικευμένα κύτταρα που παράγουν σπερματοζωάρια.

Με επιτυχία η πρώτη μεταμόσχευση κυττάρων που παράγουν σπέρμα!

Στους όρχεις

Οι χειρουργοί μεταμόσχευσαν τα βλαστοκύτταρα στους όρχεις του άνδρα και διαπίστωσαν ότι ο οργανισμός του τα αποδέχτηκε. Για τα επόμενα χρόνια οι ερευνητές θα καταμετρούν τα σπερματοζωάρια στο σπέρμα του. Οι ειδικοί σχολιάζουν ότι αρκεί τα μεταμοσχευμένα κύτταρα να παράγουν ελάχιστα σπερματοζωάρια ώστε να τα απομονώσουν οι γιατροί και να αποκτήσει βιολογικά παιδιά με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Βέβαια, τελικός σκοπός των ερευνητών είναι να παράγονται τόσα πολλά σπερματοζωάρια που να μπορεί να κάνει παιδιά με το σπέρμα του.

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα

Κοινοποίηση:

Περισσότερα Άρθρα
Σχετικα

Ψωμάς για Ξερόλακκα: «Πληρώνουμε τον λαϊκισμό του “κλείστε την Ξερόλακκα”»

Τις ανησυχίες και τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής...

Δήμος Δυτικής Αχαΐας: Μαζεύει εγκαταλελειμμένα ΙΧ

Στην απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων από δρόμους και κοινόχρηστους χώρους...

Σε τροχιά απεργιακών κινητοποιήσεων μπαίνει και η Πάτρα

Σε τροχιά απεργιακών κινητοποιήσεων μπαίνει η χώρα, καθώς για...

Ψηφιακή γήρανση: Πώς το μπλε φως από τις οθόνες επηρεάζει την επιδερμίδα

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: https://ygeiasthemata.gr/%cf%88%ce%b7%cf%86%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%ce%b3%ce%ae%cf%81%ce%b1%ce%bd%cf%83%ce%b7-%cf%80%cf%8e%cf%82-%cf%84%ce%bf-%ce%bc%cf%80%ce%bb%ce%b5-%cf%86%cf%89%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b9%cf%82/