«Η χρονιά έχει ξεκινήσει καλά και οι ενδείξεις παραμένουν θετικές παρά τα πολλά ερωτηματικά στο διεθνές περιβάλλον». Αυτό δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα της Αθήνας (ΔΑΑ) κ. Γιάννης Παράσχης αναφορικά με τις προοπτικές της φετινής χρονιάς, για την οποία οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση της επιβατικής κίνησης σε μεσαίο, μονοψήφιο ποσοστό με μακροπρόθεσμη σύγκλιση σε χαμηλό μονοψήφιο ρυθμό αύξησης. Επιπλέον, σε ερώτημα για πιθανούς διαγωνισμούς εν Ελλάδι για τη διαχείριση άλλων αεροδρομίων ο ίδιος ανέφερε ότι πράγματι ο ΔΑΑ έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει «και θα το δούμε στο μέλλον με τη… ζέση και τη λεπτομέρεια που μας χαρακτηρίζει».
Οι προοπτικές
Οσον αφορά ειδικότερα τις επιδόσεις της φετινής χρονιάς, σύμφωνα με τον κ. Παράσχη, «το αεροδρόμιο της Αθήνας με 31,85 εκατ. επιβάτες το 2024, είχε κατά πολύ μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση τόσο με το 2023 όσο και το 2019 σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια – είναι ενδεικτικό ότι ειδικά σε σύγκριση με την προ-πανδημική περίοδο η αύξηση στην Ευρώπη το 2024 ήταν στο +1,8%, όταν στο Ελευθέριος Βενιζέλος το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο +24,5%. Η απόκλιση αυτή δεν μπορεί να συνεχίσει για μακρό χρονικό διάστημα ακόμη, άρα γι’ αυτό έχουμε και αυτές τις εκτιμήσεις για μονοψήφιο ποσοστό ανόδου της κίνησης», σχολίασε χαρακτηριστικά ο ίδιος. «Με βάση τα στοιχεία του 2024, είμαστε το 8ο σε επιβατική κίνηση αεροδρόμιο στην Ε.Ε., ενώ στη διασυνδεσιμότητα με το εξωτερικό έχουμε φτάσει να είμαστε στην 9η θέση της λίστας με τους καλύτερους κόμβους στην Ευρώπη με βάση τα στοιχεία του ΟAG».
Στα μέχρι στιγμής δεδομένα όπως τα ανέλυσε χθες η διοίκηση στη γενική συνέλευση περιλαμβάνονται η σημαντική αύξηση της κίνησης (+13,1% το 2024) με συνεχιζόμενο το διψήφιο ποσοστό ανόδου και στο πρώτο τρίμηνο του 2025 (+11,4%, με 5,8 εκατ. επιβάτες) και ισχυρή κερδοφορία, καθώς και η επιτάχυνση της επέκτασης του αεροδρομίου για την εξυπηρέτηση 40 εκατ. επιβατών έως το 2032, πέντε χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό. Επίσης, προβλέπονται η σταδιακή αύξηση της δυναμικότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου κατασκευής, αλλά και υψηλότερα κέρδη των αεροπορικών δραστηριοτήτων.
Το scrip dividend
Ως προς το πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος (scrip dividend) που εγκρίθηκε χθες από τη γενική συνέλευση, η διοίκηση εκτίμησε ότι η συμμετοχή θα είναι «πολύ μεγάλη» και η επίπτωση για τους μετόχους, είτε συμμετέχουν είτε δε συμμετέχουν «θα είναι θετική για όλους». Υπενθυμίζεται εδώ ότι πρόκειται για το τετραετές προαιρετικό πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος, το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα στους δικαιούχους μετόχους να επιλέξουν την επανεπένδυση μέρους των μερισμάτων που τους αντιστοιχεί, συνολικού ποσού έως και 240 εκατ. ευρώ, στην εταιρεία λαμβάνοντας νέες μετοχές. Εντός του 2025, το μέγιστο συνολικό ποσό που οι μέτοχοι του ΔΑΑ μπορούν να επιλέξουν να επανεπενδύσουν σε νέες μετοχές στο πλαίσιο του προτεινόμενου προγράμματος, θα είναι 100 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό ύψους 135,9 εκατ. ευρώ από τα καθαρά κέρδη του 2024 θα διανεμηθεί σε μετρητά.
Η επέκταση
Σε σχέση με την επέκταση, σύμφωνα με τη διοίκηση, «δουλέψαμε εντατικά τον τελευταίο χρόνο, στη βάση του εγκεκριμένου masterplan. Τόσο η αύξηση της κίνησης όσο και συγκεκριμένα οφέλη που προκύπτουν από την ενοποίηση των φάσεων επέκτασης μας οδήγησαν στην επιτάχυνση και ενοποίηση του προγράμματος για 40 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως έως το 2032. Το επενδυτικό πρόγραμμα αφορά 1,3 δισ. ευρώ και το σημαντικό είναι ότι το αεροδρόμιο της Αθήνας δεν έχει ανάγκη επέκτασης διαδρόμων ή τροχιόδρομων (μπορούν να εξυπηρετήσουν μία δυναμικότητα άνω των 50 εκατ. επιβατών), αλλά οι νέες επενδύσεις θα αφορούν κυρίως τους χώρους των terminals, της πίστας για το παρκινγκ των αεροσκαφών και τον πολυώροφο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. «Εχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία ανάθεσης της πρώτης φάσης που αφορά το χώρο στάθμευσης των αεροσκαφών (σ.σ. 32 θέσεις στο βόρειο τμήμα της πίστας που αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο του 2027). Ως προς το νέο 7ωροφο πάρκινγκ οχημάτων αυτός αφορά επιπλέον 3.500 θέσεις και αναμένεται επίσης το δεύτερο τρίμηνο του 2027», σημειώθηκε.

Σε σχέση με τη χρηματοδότησή του προγράμματος, ποσό ύψους 800 εκατ. ευρώ έχει εξασφαλιστεί μέσω τραπεζικού δανεισμού, επιπλέον 240 εκατ. ευρώ έχουν προβλεφθεί μέσω της διαδικασίας του scrip dividend (έως 100 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2024 και έως 140 εκατ. ευρώ επιπλέον μέσα στα επόμενα τρία έτη), ενώ για τα υπόλοιπα κεφάλαια θα υπάρξει επίσης δανεισμός. Η αναθεώρηση και επιτάχυνση του επενδυτικού προγράμματος δίνει προφανώς σταδιακή αύξηση της χωρητικότητας και δυναμικότητας εξυπηρέτησης των επιβατών νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό (από το πρώτο εξάμηνο του 2028 με 33 εκατ. επιβάτες), επιτρέπει συνέργειες σε επίπεδο δυναμικότητα, εμπορικής ανάπτυξης και κόστους κατασκευής αλλά και την επιτάχυνση της ανάπτυξης των εμπορικών χώρων σε 34.000 τ.μ. χώρων (+150%)- περισσότερο από το διπλάσιο του αρχικού σχεδίου. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε, η ταχύτερη υλοποίηση περισσότερων εμπορικών χώρων αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τα έσοδα από τις μη αεροπορικές δραστηριότητες. Επιπλέον, η εταιρεία είναι και εντός στόχου για την υλοποίηση του μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών αερίων θερμοκηπίου το 2025.
Σε σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΑ ανέφερε ότι «τα γεωπολιτικά εξελίσσονται πολύ σύνθετα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει».
Στις πιο μακρινές αγορές και ειδικά την πολύ σημαντική αγορά των ΗΠΑ, χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη τη σύνδεση για πρώτη φορά της Αθήνας με τη Δυτική Ακτή και το Λος Αντζελες από τον Ιούνιο, ενώ ερωτηθείς σχετικά για την κινεζική αγορά ανέφερε ότι «βρίσκεται σε πιο αργή διαδικασία ανάκαμψης μετά τον κορωνοϊο. Η κινεζική αγορά και γενικότερα οι ασιατικές αγορές αποτελούν σημαντικό στόχο για εμάς, έχουμε σύνδεση με Σαγκάη και Πεκίνο και θα ξεκινήσει και ακόμη μία σύνδεση. Πρόκειται για μια σημαντική αγορά γιατί οι Κινέζοι έρχονται εκτός σεζόν. Μέχρι στιγμής δεν είναι καθοριστικός ο αριθμός των αφίξεων από την Κίνα στο Ελ. Βενιζέλος, όμως προσβλέπουμε στη συγκεκριμένη αγορά μελλοντικά».
Οι νομικές και άλλες εξελίξεις
Η διοίκηση αναφέρθηκε και στις θετικές, όπως τις χαρακτήρισε, εξελίξεις σε σημαντικά θέματα που είχαν αναφερθεί πέρυσι κατά την είσοδο της εταιρείας στο Χρηματιστήριο και συγκεκριμένα:
–Ως προς τις υποθέσεις ΦΠΑ , εκδόθηκαν από το διοικητικό Εφετείο οι αποφάσεις για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις για την επιβολή ΦΠΑ από ΑΑΔΕ για τα έτη 1998- 2003 και 2010- 2011 συνολικού ποσού 155,1 εκατ. ευρώ, με δεκτές τις προσφυγές του ΔΑΑ για ποσό 150,3 εκατ. ευρώ, αποφάσεις που κατέστησαν οριστικές και αμετάκλητες.
–Ως προς τα τέλη αεροδρομίου, με ισχύ από το Νοέμβριο του 2024, η μείωση στο ΤΕΑΑ (Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αεροδρομίων) αντισταθμίστηκε με ισόποση αναπροσαρμογή της χρέωσης εξυπηρέτησης επιβατών, με επιπλέον σταθερό το συνολικό επίπεδο χρεώσεων και με ουδέτερο αντίκτυπο για τις αεροπορικές εταιρείες και τους επιβάτες.
Σε μια άλλη υπόθεση, το Ελληνικό Δημόσιο αμφισβήτησε το δικαίωμα της εταιρείας να εξαιρεθεί από διατάξεις νόμων που προβλέπουν τη μείωση των μισθωμάτων που καταβάλλει το Δημόσιο κατά συνολικό ποσοστό 40% που, κατά τη γνώμη της εταιρείας, είναι σε αντίθεση με το σχετικό άρθρο της Σύμβασης Ανάπτυξης Αεροδρομίου (ΣΑΑ). Το σχετικό άρθρο προβλέπει ότι, κατά το μέτρο που οποιαδήποτε δικαιώματα αεροδρομίου, χορηγηθέντα σύμφωνα με τη ΣΑΑ περιλαμβάνουν μισθώσεις για τη χρήση οποιασδήποτε γης ή κτιρίων, οι όροι τους θα υπερισχύσουν των διατάξεων οποιουδήποτε νόμου που ρυθμίζει το ύψος των αυξήσεων των μισθωμάτων ή άλλων περιοδικών πληρωμών, σύμφωνα με οποιαδήποτε τέτοια μίσθωση. Στις 23 Δεκεμβρίου 2022, η εταιρεία παρέπεμψε την υπόθεση σε διαιτησία ενώπιον του Δικαστηρίου Διεθνούς Διαιτησίας του Λονδίνου όπως προβλέπεται από τη ΣΑΑ. Η ακροαματική διαδικασία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2024, και η διαιτητική απόφαση αναμένεται έως το 2ο τρίμηνο του 2025. Η απόφαση των διαιτητών θα είναι οριστική, τελεσίδικη και αμετάκλητη, δεν θα υπόκειται σε κανένα τακτικό ή έκτακτο ένδικο μέσο προσφυγής και θα συνιστά εκτελεστό τίτλο, χωρίς να απαιτείται περαιτέρω διαδικασία ενώπιον των
ελληνικών δικαστηρίων προκειμένου ο τίτλος να κηρυχθεί εκτελεστός. Η συνολική αξία της επίδικης αναπροσαρμογής των μισθωμάτων ανέρχεται σε 31,2 εκατ. ευρώ για την περίοδο έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 με τη διοίκηση του ΔΑΑ χθες να εκτιμά ότι έχει βάσιμους νομικούς ισχυρισμούς για να κερδίσει την υπόθεση.
