Τα πασχαλινά κουλουράκια είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που παρασκευάζεται και καταναλώνεται κατά την περίοδο του Πάσχα. Αποτελούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά εδέσματα των πασχαλινών εορτών στην Ελλάδα. Ακολουθεί μια κλασική συνταγή για νόστιμα και αφράτα πασχαλινά κουλουράκια με υπέροχο άρωμα και τραγανή υφή.
Υλικά (για περίπου 30-35 κουλουράκια)
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο)
- 200 γρ. ζάχαρη
- 125 ml ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
- 125 ml φρέσκο γάλα χλιαρό
- 2 μεγάλα αυγά (1 για τη ζύμη, 1 για το άλειμμα)
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία (προαιρετικά, για πιο αφράτη υφή)
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
- Λίγο αλάτι
- Σουσάμι ή χοντροκομμένα αμύγδαλα για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Οδηγίες για τη συνταγή
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε με ένα σύρμα χειρός το 1 αυγό με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν ελαφρά.
- Προσθέστε το ηλιέλαιο (ή ελαιόλαδο) και το χλιαρό γάλα και ανακατέψτε.
- Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια (ή βανιλίνη) και ανακατέψτε ξανά.
- Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Αν χρησιμοποιείτε σόδα, διαλύστε τη σε 1 κουταλιά της σούπας χλιαρό γάλα και προσθέστε τη στο μείγμα των υγρών. Αν χρησιμοποιείτε αμμωνία, διαλύστε τη σε 1 κουταλιά της σούπας χλιαρό γάλα (θα μυρίσει έντονα, μην ανησυχείτε, η μυρωδιά φεύγει στο ψήσιμο) και προσθέστε την επίσης στο μείγμα των υγρών.
- Προσθέστε σταδιακά το μείγμα των στερεών στο μείγμα των υγρών, ανακατεύοντας αρχικά με ένα κουτάλι και στη συνέχεια με τα χέρια σας. Ζυμώστε απαλά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο αλεύρι ακόμα αν η ζύμη είναι πολύ υγρή, αλλά προσέξτε να μην γίνει πολύ σφιχτή.
- Πάρτε μικρές ποσότητες ζύμης και πλάστε τα κουλουράκια στο σχήμα που επιθυμείτε (πλεξούδες, κοτσίδες, στριφτάρια, σαλιγκαράκια κ.λπ.).
- Στρώστε ένα ταψί με λαδόκολλα και τοποθετήστε τα κουλουράκια με λίγη απόσταση μεταξύ τους.
- Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε το υπόλοιπο αυγό με 1 κουταλιά της σούπας νερό ή γάλα. Αλείψτε απαλά την επιφάνεια των κουλουριών με το αυγό.
- Αν θέλετε, πασπαλίστε τα κουλουράκια με σουσάμι ή χοντροκομμένα αμύγδαλα.
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C (στον αέρα) ή στους 180°C (στις αντιστάσεις). Ψήστε τα κουλουράκια για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
- Αφήστε τα κουλουράκια να κρυώσουν καλά πάνω σε μια σχάρα πριν τα αποθηκεύσετε σε αεροστεγές δοχείο.

