Στις μέρες μας που ακόμα συνεχίζουν να υφίστανται αποκλεισμοί, κοινωνικές εντάσεις και ανισότητες, η οικοδόμηση ενός κόσμου συμπερίληψης είναι θεμελιώδους σημασίας για το αύριο, που επιφυλάσσει πολλαπλές προκλήσεις.
Η αξία της συμπερίληψης έρχεται στο προσκήνιο ως αναγκαία αξία για μια πιο δίκαιη και πιο ανθρώπινη κοινωνία, γιατί αποτελεί το αντίδοτο στις κοινωνικές παθογένειες που επιφέρουν ηθική εξαχρείωση. Η συμπερίληψη μας καλεί να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που να χωράμε όλοι χωρίς εξαιρέσεις και αποτελεί το κρίσιμο διακύβευμα των νέων εποχών. Μπορεί να ξεκίνησε ως μια εκπαιδευτική πολιτική, μια έννοια που αφορά τον μικρόκοσμο του σχολείου, αλλά φαίνεται ότι εξελίσσεται σε μια αναγκαία και διαχρονική αξία για ολόκληρη την κοινωνία.
Η συμπερίληψη, όμως, πέρα από μια κοινωνική αξία, αποτελεί και μια βαθιά χριστιανική αξία. Ο Ιησούς, μέσα από τον βίο του, τον Λόγο Του και τις πράξεις Του, ήρε τις διακρίσεις, έψεξε τις αδικίες και την υποκρισία, πάλεψε για τους αδύναμους και τους περιθωριοποιημένους και δίδαξε την άνευ όρων αγάπη και την αληθινή αποδοχή. Έγινε η ελπίδα, η πατρική αγκάλη και το στήριγμα όλων των ανθρώπων χωρίς εξαιρέσεις. Το θείο πάθος, η Σταύρωση Του και η Ανάσταση Του συνέβησαν για όλη την οικουμένη και ο Χριστός μας κάλεσε να αγαπάμε τον πλησίον μας όπως τον εαυτό μας, ενώ μας έχτισε μια Εκκλησία που δεν εξαιρεί κανέναν, αλλά αποτελεί ένα σώμα στο οποίο είμαστε όλοι εν Χριστώ αδέλφια.
Η Συμπεριληπτική κουλτούρα, λοιπόν, βρίσκεται μέσα στον πυρήνα της Ορθόδοξης πίστης μας. Το Αναστάσιμο μήνυμα του Χριστού είναι εναργές ότι είναι ένα συμπεριληπτικό μήνυμα που γεμίζει φως και ελπίδα όλη την πλάση. Είναι πρόσκληση για όλους μας να διαλύσουμε τον φόβο και τα αδιέξοδα και να δημιουργήσουμε μια κοινωνία αγάπης, αλληλεγγύης και αποδοχής, μια κοινωνία που τους χωράει όλους, μια κοινωνία που πορεύεται στην εν Χριστώ ζωή.
Σε έναν κόσμο που ακόμη παλεύει να βγει από τα σκοτάδια, την πλάνη και τη ματαιοδοξία, το «τὸ φῶς τὸ ἀληθινόν» της Ανάστασης του Κυρίου μας φωτίζει τον δρόμο για μια κοινωνία πιο συμπεριληπτική και πιο ελπιδοφόρα, μια κοινωνία ανθρωπιάς, μια κοινωνία ζωής και όχι «θανάτου», μια κοινωνία στην οποία «Θανάτου ἑορτάζομεν νέκρωσιν». Για να βιώσουμε, όμως, την Ανάσταση πρέπει πρώτα να ανοίξουμε την καρδιά μας και να αντιληφθούμε τον κόσμο μέσα από αυτήν.
Ας αναστηθεί μαζί με τον Χριστό μας και η ελπίδα μέσα στις καρδιές μας για έναν κόσμο όπου όλοι χωρούν ισότιμα και όλοι αξίζουν.

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με υγεία, χαρά και ευλογία σε όλους!
Παναγιώτης Καρασπήλιος
Εκπαιδευτικός
Πρόεδρος Συλλόγου Αρκάδων Πάτρας «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης»
Μέλος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πάτρας
Μέλος Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Πατρέων
