του Αχιλλέα Ροδίτη
Δημιούργησε το PTR Youth Podcast, μια πλατφόρμα για τη φωνή των νέων στην Πάτρα. Τον είδαμε στην εκπομπή «Όπου υπάρχει Ελλάδα» να μιλά για το πώς βλέπει την πόλη μας η νέα γενιά και ομολογουμένως κέντρισε το ενδιαφέρον. Ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, φοιτητής Δημόσιας Διοίκησης και σπουδαστής Δημοσιογραφίας, γεννήθηκε στη Σμύρνη και στα τρία του χρόνια η οικογένειά του μετακόμισε στην Πάτρα.Είναι ένας αν ήσυχος νέος που μας μιλά σήμερα για το «χάσμα» γενεών, βάζει σε αντιπαραβολή την Πάτρα των μεγάλων με την Πάτρα των νέων, καταθέτει τη γνώμη των νέων για το σήμερα και το αύριο της πόλης. Κι αυτή τη φωνή, πρέπει να την ακούσουμε…
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ερ: Οι νέοι της πόλης είναι ένας άλλος κόσμος. Πόσο διαφορετικός είναι αυτός ο κόσμος και τι σκέφτεται για την πόλη; Πώς την βλέπει;
Απ: Οι νέοι βλέπουν την Πάτρα με άλλα μάτια, αγνά, γιατί ζουν την καθημερινότητά της, χωρίς βολέματα ή δεύτερες σκέψεις. Είναι ένας κόσμος που θέλει να συμμετέχει, να παράγει, να δημιουργήσει. Αλλά ταυτόχρονα είναι ένας κόσμος που απογοητεύεται εύκολα, γιατί βλέπει την πόλη του να επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη. Υπάρχει μια αίσθηση ότι η Πάτρα δεν έχει εξελιχθεί όσο θα μπορούσε. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε θάλασσα, λιμάνι, Πανεπιστήμιο, ιστορικό και θρησκευτικό τουρισμό, πολιτισμό, και κάλλιστα θα μπορούσαμε να είμαστε σε άλλα επίπεδα. Δεν έχουμε όμως προοπτική και δικαίως οι νέοι βλέπουν την Πάτρα ως χαμένη ευκαιρία. Θέλουμε μια Πάτρα που να μπορείς να μείνεις, να εργαστείς, να ζήσεις, όχι μόνο να περάσεις φοιτητικά χρόνια και να φύγεις.
ΤΟ PTR Yoth Podcast
Νέοι δημιούργησαν αυτή την πλατφόρμα και μέσω podcast μιλούν για τις ανάγκες τους στην πόλη, ανταλάσσουν ιδέες και προτάσεις, καταγράφουν προβλήματα και ανησυχίες τους.
Ερ: Δημήτρη, τι είναι το PTR Youth Podcast και με τι αφορμή και ποιο σκοπό δημιουργήθηκε;
Απ: Το PTR Youth Podcast είναι μια προσπάθεια να ακουστεί η φωνή των νέων στην Πάτρα – μια φωνή που για χρόνια είτε αγνοείται είτε θεωρείται περιττή. Ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα ανθρώπων που ένιωσαν πως, αντί να περιμένουμε να μας δώσει ο Δήμος λόγο, πρέπει να τον διεκδικήσουμε μόνοι μας. Αφορμή ήταν η άρνηση της Δημοτικής αρχής για τη δημιουργία του θεσμοθετημένου Δημοτικού Συμβουλίου Νέων.
Αποφασίσαμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε το δικό μας βήμα διαλόγου. Μέσα από το Podcast μιλάμε για ό,τι μας αφορά: κοινωνικά, πολιτιστικά, πολιτικά, εκπαιδευτικά θέματα. Δεν είμαστε επαγγελματίες παρουσιαστές. Στόχος μας είναι να ενεργοποιήσουμε περισσότερους νέους, να ενισχύσουμε τη συμμετοχή και να χτίσουμε μια νέα κουλτούρα διαλόγου στην πόλη.
ΑΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ…
Ερ: Ποια πράγματα θα ήθελαν οι νέοι στην πόλη, Δημήτρη;

Απ: Η λίστα είναι μεγάλη, αλλά κυρίως είναι η αίσθηση ότι δεν μας ακούνε. Θέλουμε δημόσιους χώρους που να μην είναι απλώς περάσματα αλλά σημεία ζωής, πολιτισμού και κοινωνικής επαφής. Θέλουμε περισσότερες εστίες έκφρασης: φεστιβάλ που να γεννιούνται από εμάς, όχι να μας επιβάλλονται. Θέλουμε σύγχρονη υποστήριξη στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία – και όχι απλώς ανακοινώσεις που δεν οδηγούν σε τίποτα. Θέλουμε υποδομές προσβάσιμες, βιώσιμες συγκοινωνίες, χώρους εργασίας και δημιουργίας.
Θέλουμε να δούμε μεγάλα επενδυτικά έργα, να κινηθεί η τοπική οικονομία και να ανοίξουν θέσεις εργασίας με προοπτική, όχι απλώς εποχιακά “μπαλώματα”. Θέλουμε η Πάτρα να γίνει κέντρο επιχειρηματικότητας, που να υιοθετεί σύγχρονους τρόπους διοίκησης, να φέρνει κοντά τις ιδέες των νέων με τη στήριξη δομών, συμβουλευτικής και πραγματικών κινήτρων. Και κυρίως, θέλουμε άμεση και ουσιαστική συνεργασία ανάμεσα στην τοπική αυτοδιοίκηση και το πανεπιστήμιο – όχι μόνο για εκδηλώσεις, αλλά για κοινό σχεδιασμό, έρευνα, καινοτομία και κοινωνικές δράσεις. Η Πάτρα θα μπορούσε να έχει μαρίνα και κρουαζιέρα , να αναπτύξει την τουριστική ταυτότητα, να συμμετέχει ενεργά σε διεθνείς εκθέσεις. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και παρόλα αυτά δεν έχει τη θέση που της αξίζει. Θέλουμε να γίνει προορισμός 12 μηνών.
Ερ: Αν οι νέοι διοικούσαν την Πάτρα, πώς θα ήταν η πόλη;
Απ: Αν οι νέοι είχαν στα χέρια τους τα «κλειδιά» της πόλης, η Πάτρα θα ήταν εντελώς διαφορετική. Μοναδικός μας στόχος η Πάτρα! Δεν θα είχαμε στη διοίκηση της πόλης μας κομματικές παρωπίδες, θα είχαμε συνεργασίες και διάθεση προσφοράς. Θα βλέπαμε μια Πάτρα πιο δίκαιη, συμπεριληπτική, ψηφιακά αναβαθμισμένη, καθαρή και πράσινη.Μία Πάτρα στην κορυφή! Θέλουμε η Πάτρα να συμμετέχει δυναμικά στα διεθνή δρώμενα, να προβάλλει την ταυτότητά της στο εξωτερικό, να γίνει τουριστικός και πολιτιστικός προορισμός 12 μηνών. Έχουμε τη διάθεση, τη γνώση και το πάθος και μπορούμε να τα καταφέρουμε.
ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ…
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ
Ερ: Εκτιμάς πως το χάσμα νέων – μεγάλων είναι μια αιτία που δεν αφήνει τους διοικούντες (που συνήθως είναι μεγάλοι) να είναι κοντά σε όσα θέλουν οι νέοι κι έχουν ανάγκη; Υπάρχουν τέτοια παραδείγματα;
Απ: Αναμφίβολα υπάρχει χάσμα.Όπως προ είπα απευθυνόμαστε και στις μεγαλύτερες ηλικίες έτσι ώστε με την ενημέρωσή τους να καταφέρουμε να το γεφυρώσουμε. Δεν είναι τυχαία η επιλογή του λογότυπου, η γέφυρα. Επίσης ορατό παράδειγμα είναι η άρνηση του Δήμου να ενεργοποιήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων. Είναι σαν να φοβάται τη γνώμη μας. Ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή, παρά τη ρητορική για τη «λαϊκή συμμετοχή», έχουν αποτύχει να διαμορφώσουν ένα περιβάλλον που να χωρά πραγματικά τους νέους. Οι αποφάσεις παίρνονται ερήμην μας. Δεν έχουν ζητήσει ποτέ συνεργασία από τους νέους πλην της κομματικής τους νεολαίας. Δεν ζητάμε να ενστερνιστούν τις απόψεις μας αλλά απαιτούμε να μας ακούσουν. Μην ξεχνάμε ότι σε μία πόλη δεν γίνονται τα έργα για φέτος αλλά για το μέλλον. Τότε που θα είμαστε στην ηλικία που θα αποφασίζουμε για το μέλλον των παιδιών μας.
Η Δημοσιογραφία…
Ερ: Είσαι δημοσιογράφος. Γιατί ασχολήθηκες με αυτόν τον χώρο; Και τι σκέφτεσαι – σχεδιάζεις για το μέλλον;
Απ: Είμαι ακόμη φοιτητής δημοσιογραφίας, αλλά επέλεξα να μη μείνω μόνο στα θεωρητικά. Από πολύ νωρίς ένιωσα την ανάγκη να μπω στον χώρο, και να προσπαθήσω ενεργά να βάλω και εγώ το λιθαράκι μου προς το καλύτερο. Η δημοσιογραφία δεν είναι για μένα μόνο επάγγελμα – είναι πράξη συμμετοχής. Ξεκίνησα γιατί ήθελα να κάνω ερωτήσεις που σπάνια ακούγονται.
Δεν με ενδιέφερε ποτέ η «ουδέτερη» δημοσιογραφία – με ενδιαφέρει η ενεργή, αυτή που δίνει φωνή σε όσους δεν την έχουν. Το μέλλον το βλέπω μέσα από συνεργασίες, δράσεις και συνέργειες που φέρνουν κοντά τα media με την κοινωνία. Μέσα από το PTR Youth θέλω να συνεχίσουμε να χτίζουμε κάτι που δεν είναι απλώς ενημερωτικό, αλλά μετασχηματιστικό: έναν δημόσιο λόγο που εμπνέει, κινητοποιεί και δίνει ώθηση στους ανθρώπους της γενιάς μας να μπουν μπροστά.
