Τα χρήματα πίσω από το ποδόσφαιρο: Αυτά είναι τα πιο ακριβά Μουντιάλ όλων των εποχών

    Ημερομηνία:

    Δεδομένου ότι το παγκόσμιο κύπελλο της FIFA είναι ένα από τα πιο γνωστά αθλητικά γεγονότα σε ολόκληρο τον πλανήτη, το έθνος που επιλέγει να φιλοξενήσει τη συγκεκριμένη διοργάνωση υπόκειται πάντα σε μεγάλη πίεση εκτός από τον ενθουσιασμό που το συνοδεύει. Αυτή η αθλητική υπερβολή έχει τραβήξει το ενδιαφέρον ανθρώπων από όλο τον κόσμο. 

    Χώρες όπως το Κατάρ, η Ρωσία και η Νότια Αφρική, τα τελευταία χρόνια, έχουν αφιερώσει σημαντικό χρόνο και προσπάθεια για να κάνουν την πιο επιτυχημένη διοργάνωση στα χρονικά. Το γεγονός ότι οι χώρες είναι έτοιμες να ξοδέψουν δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα σε εγκαταστάσεις από το ΑΕΠ τους προκειμένου να κερδίσουν τα δικαιώματα φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου καταδεικνύει ότι η διοργάνωση είναι η κορυφή της εθνικής υπερηφάνειας για κάθε έθνος. 

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το therichest, αυτά είναι τα πιο ακριβά Μουντιάλ όλων των εποχών.

    8. ΗΠΑ (1994) – 500 εκατ.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να μην θεωρούνται «ποδοσφαιρική υπερδύναμη» παρόλα αυτά, διοργάνωσαν ένα από τα πιο θεαματικά Μουντιάλ το 1994. Ο μέσος όρος θεατών για το παγκόσμιο κύπελλο του 1994 ανήλθε σε 63.991. Πρόκειται για τον υψηλότερο στην ιστορία του παγκοσμίου κυπέλλου. Οι Βραζιλιάνοι νίκησαν τους Ιταλούς στο Rose Bowl στην Καλιφόρνια καταφέρνοντας να αποκτήσουν το παγκόσμιο κύπελλο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξόδεψαν περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια για την διοργάνωση, ένα σημαντικό ποσό για τη δεκαετία του 1990.

    7. Γαλλία (1998) – 2,3 δισ.

    Το 1998, ως διοργανώτρια του Μουντιάλ, η Γαλλία αντιμετώπισε έντονη πίεση αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν τον πήχη τόσο ψηλά το 1994. Επιπλέον, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 αύξησε τον αριθμό των διαγωνιζόμενων εθνών από 24 σε 32. Η Γαλλία επέλεξε 10 πόλεις για το τεράστια εκδήλωση και δαπάνησε συνολικά 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε εγκαταστάσεις.

    6. Νότια Αφρική (2010) – 3,6 δισ.

    Το Μουντιάλ του 2010 ήταν το πρώτο που φιλοξενήθηκε στην αφρικανική ήπειρο, καθιστώντας το ένα ιστορικό γεγονός. Αν και υπήρχαν διαρροές μέσων πριν από τον διαγωνισμό που υποστήριζαν ότι η FIFA δέχτηκε δωροδοκίες για να απονείμει το παγκόσμιο κύπελλο στη Νότια Αφρική, η διοργανώτρια χώρα ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Για την εκδήλωση, κατασκευάστηκαν πολλά νέα στάδια και ιστορικά γήπεδα όπως το Soccer City. Επιλέχθηκαν 10 χώροι σε εννέα πόλεις, με το Γιοχάνεσμπουργκ να φιλοξενεί τον τελικό. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 παραμένει ένα από τα πιο εμβληματικά τουρνουά, με την αφρικανική κουλτούρα και τον ύμνο του Μουντιάλ να είναι δημοφιλής στους φιλάθλους.

    5. Γερμανία (2006) – 4,3 δισ.

    ICECAP

    Ήταν η δεύτερη φορά που η Γερμανία φιλοξενούσε το τουρνουά. Παρά το γεγονός ότι έχουν μερικά από τα κορυφαία γήπεδα στον κόσμο, ξόδεψαν περίπου 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια για την προετοιμασία του παγκόσμιου κυπέλλου.

    4. Κορέα Και Ιαπωνία (2002) – 7 δισ.

    Το Μουντιάλ του 2002 ήταν ένα από τα απροσδόκητα τουρνουά στην ιστορία του παγκοσμίου κυπέλλου. Ήταν ένας διαγωνισμός στον οποίο κάποιοι κορυφαίες ομάδες του κόσμου ηττήθηκαν, ενώ αουτσάιντερ όπως η Τουρκία και η Νότια Κορέα, τερμάτισαν στην τρίτη και τέταρτη θέση, αντίστοιχα, κόντρα στις πιθανότητες. Επιπλέον, αυτή ήταν η πρώτη φορά που η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Ασία και τόσο η Κορέα όσο και η Ιαπωνία ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Κατά τη διάρκεια του παγκοσμίου κυπέλλου, ξόδεψαν 7 δισεκατομμύρια δολάρια και άλλαξαν ουσιαστικά την αθλητική υποδομή της χώρας τους. 

    3. Ρωσία (2018) – 11,6 δισ.

    Η Ρωσία επένδυσε πάνω από 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο κύπελλο. Προκειμένου να προετοιμαστούν για την εκδήλωση, κατασκεύασαν μερικά υπερσύγχρονα γήπεδα και έφεραν χλοοτάπητα από πολλές άλλες χώρες.

    2. Βραζιλία (2014) – 15 δισ.

    Λόγω του γεγονότος ότι ήταν το πρώτο Μουντιάλ που χρησιμοποίησε τεχνολογία, το παγκόσμιο κύπελλο FIFA 2014 θεωρείται ευρέως ως ένα από τα πιο σημαντικά τουρνουά στις παραδόσεις της ιστορίας του ποδοσφαίρου. Αποτέλεσε ένα γεγονός – ορόσημο για τη Βραζιλία, γι’ αυτό η χώρα ξόδεψε 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτό και ανακαίνισε αρκετά από τα πιο διάσημα στάδια. Η επένδυση έγινε επιπλέον του γεγονότος ότι το Ρίο επρόκειτο να είναι η διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων το 2016, επομένως είχε διπλό σκοπό.

    1. Κατάρ (2022) – 220 δισ.

    Το Κατάρ φιλοξένησε με επιτυχία το Μουντιάλ του 2022, με την Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι να κερδίζει το πολυπόθητο τρόπαιο στον τελικό της 18ης Δεκεμβρίου 2022 κόντρα στην εθνική Γαλλίας. Όσον αφορά τις δαπάνες, το 22ο Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA είναι το πιο σημαντικό. Το Κατάρ φέρεται να ξόδεψε ένα ρεκόρ 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ολόκληρο το έθνος είχε ανακαινιστεί με ολοκαίνουργια στάδια, ξενοδοχεία και προπονητικές εγκαταστάσεις. Το Παγκόσμιο Κύπελλο διεξήχθη σε οκτώ γήπεδα, τα οποία ήταν όλα πρόσφατα κατασκευασμένα και χρησιμοποιήσαν την πιο προηγμένη εισαγόμενη τεχνολογία.

    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ποιες είναι οι συναυλίες που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο κοινό στην ιστορία

    «Τραγούδια, στάδια, συγκροτήματα. Καρδιά μου, αγάπη μου γλυκιά. Μας...

    Λογαριασμός σοκ για μια μερίδα καλαμαράκια στη Μύκονο – Πλήρωσαν 285 ευρώ [ΦΩΤΟ]

    Όλοι αναρωτιούνται γιατί δεν είδαν τον κατάλογο με τις...

    Μητσοτάκης για 21η Απριλίου: Τα διδάγματα του παρελθόντος μάς οδηγούν στα βήματα του μέλλοντος

    Πενήντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το στρατιωτικό πραξικόπημα...

    Ο Εσπερινός Αγάπης στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών

    Μέ λαμπρότητα καί μέ τήν συμμετοχή πλήθους εὐσεβῶν Χριστιανῶν,...