Μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που πιστεύαμε όλοι: Δεν αντέχουμε την υπερβολική ζέστη

    Ημερομηνία:

    Παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας, αύξηση της θερμοκρασίας, υψηλά επίπεδα υγρασίας… συνέπειες της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής που όχι μόνο δεν περιορίζεται, αλλά επιδεινώνεται με τους επιστήμονες να προβλέπουν ολοένα περισσότερα και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα.

    Ανάμεσα σε αυτά η ακραία ζέστη, η οποία προκαλεί σειρά προβλημάτων υγείας τόσο σωματικής, όσο ψυχικής. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα για τον μετριασμό του φαινομένου, μπορεί να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη έως το 2099.

    Πόση, όμως, ζέστη αντέχει ο ανθρώπινος οργανισμός; Όχι πολλή, σύμφωνα με νέα μελέτη από την Ερευνητική Μονάδα Ανθρώπινης και Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου της Οττάβα (HEPRU).

    Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα όρια για τη θερμορύθμιση του οργανισμού, δηλαδή η ικανότητά μας να διατηρούμε σταθερή θερμοκρασία ακόμα και όταν το θερμόμετρο χτυπήσει κόκκινο, είναι χαμηλότερα από ό,τι πιστεύαμε παλαιότερα.

    Η ομάδα με τη χρήση υπολογιστικού μοντέλου προβλέπει ότι πολίτες πολλών περιοχών σύντομα θα βιώσουν θερμική καταπόνηση που υπερβαίνει τα όρια της θερμορύθμισης και κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα αφού εξέθεσε για 9 ώρες, 12 εθελοντές σε διαφορετικές συνθήκες ζέστης και υγρασίας, ακόμα και στους 42 βαθμούς Κελσίου και σε ποσοστό υγρασίας 57%. Στόχος των επιστημόνων ήταν να εντοπίσουν το σημείο όπου η θερμορύθμιση καθίσταται αδύνατη, με εκτιμώμενο όριο τους 32,3 βαθμούς Κελσίου. Διαπιστώθηκε ότι όποτε η ζέστη ξεπερνούσε το όριο η εσωτερική θερμοκρασία αυξανόταν διαρκώς, ένδειξη ότι ο οργανισμός δε μπορούσε να τη ρυθμίσει. Κάποιοι από τους εθελοντές, μάλιστα, δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, ενώ ο κίνδυνος εκδήλωσης θερμοπληξίας ήταν υπαρκτός στις 10 ώρες έκθεσης.

    ICECAP

    Ο επικεφαλής της έκθεσης που δημοσιεύθηκε στο PNAS, Ρόμπερτ Μίντ, έκανε λόγο για «ξεκάθαρα αποτελέσματα» και «ιδιαίτερα επίκαιρα ευρήματα», τονίζοντας ότι αποκαλύπτουν «τη φυσιολογική καταπόνηση που βιώνεται κατά την παρατεταμένη έκθεση σε ακραία ζέστη, η οποία γίνεται πιο κοινή λόγω της κλιματικής αλλαγής».

    Την ίδια ώρα, ο ερευνητής και εκ των συντακτών της μελέτης, Γκλεν Κένι, δήλωσε: «Οι συνθήκες υπό τις οποίες ο άνθρωπος μπορεί να ρυθμίζει αποτελεσματικά τη θερμοκρασία του σώματός του είναι στην πραγματικότητα πολύ χαμηλότερες από ό,τι πρότειναν τα προηγούμενα μοντέλα».

    Επιπλέον, εξήγησε ότι η έρευνά τους αναδεικνύει την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη υγεία.

    Επισημαίνουν, δε, ότι τα στοιχεία που προκύπτουν μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμα για τους αρμοδίους δημόσιας ασφάλειας και προσθέτουν πως με την «ενσωμάτωση φυσιολογικών δεδομένων με τα κλιματικά μοντέλα, ελπίζουμε να προβλέψουμε καλύτερα και να προετοιμαστούμε για θέματα υγείας που σχετίζονται με τη ζέστη».

    Καθώς ο κόσμος παλεύει με την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, αυτή η έρευνα στοχεύει να αποτελέσει αφορμή για σημαντικές συζητήσεις σχετικά με την ασφάλεια και την προσαρμοστικότητά μας σε όλο και πιο ακραία περιβάλλοντα, καταλήγουν οι επιστήμονες.

    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αγορά εργασίας: Μειώνονται οι 30ρηδες, αυξάνονται οι 65ρηδες

    Γκριζάρει επικίνδυνα η αγορά εργασίας στην Ελλάδα, όπως προκύπτει...

    Αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πότε θα χτυπήσει το τελευταίο κουδούνι σε Γυμνάσια και Λύκεια

    Πλησιάζουν οι ημερομηνίες-ορόσημα για τη λήξη των μαθημάτων στα...

    Θέρμο: Μεθυσμένος και χωρίς δίπλωμα ο 37χρονος που κατηγορείται για απόπειρα αρπαγής ανηλίκων

    Για απόπειρα αρπαγής ανηλίκων καθώς και παραβάσεις του ΚΟΚ...