Είναι γνωστό ότι η εκπαίδευση στο σχολείο επικεντρώνεται συνήθως σε ακαδημαϊκά μαθήματα, όπως ιστορία, μαθηματικά, λογοτεχνία κ.ά. Μεγαλώνοντας, και ως ενήλικες πλέον, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν και πολλές άλλες δεξιότητες που θα θέλαμε να είχαμε διδαχτεί ως μαθητές. Ας δούμε 10 από τα σημαντικότερα μαθήματα που πολλοί, ίσως, θα θέλαμε να έχουμε διδαχθεί στο σχολείο.

1. Κατανόηση του πιστωτικού συστήματος
Πόσο πιο εύκολη θα μπορούσε να είναι η ζωή πολλών από εμάς, αν από νωρίς είχαμε αποκτήσει μια χρηματοοικονομική παιδεία; Καίρια ζητήματα όπως δανείζομαι χρήματα, πώς λειτουργούν οι πιστωτικές κάρτες, τι είναι το πιστωτικό σκορ και γενικά πώς μπορούμε να διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας. Στο σχολείο ελάχιστα έως καθόλου μαθαίνουμε βασικές αρχές αυτού του συστήματος. Και όπως μας δείχνει η ζωή, είναι εξαιρετικής σημασίας γνώση για τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς μας.
2. Διαχείριση χρόνου
Ίσως από τις πιο σημαντικές έννοιες που πρέπει να κατανοήσουμε και στη συνέχεια να μπορούμε να εφαρμόσουμε και στην πράξη. Στη σύγχρονη ζωή, όπου οι απαιτήσεις συνεχώς αυξάνονται και οι ρυθμοί είναι φρενήρεις, η ικανότητα διαχείρισης χρόνου είναι εκ των ων ουκ άνευ. Παρά το ότι στο σχολείο διδασκόμαστε προγράμματα και ημερήσιες δραστηριότητες, πολύ λίγες φορές γίνεται λόγος για τη σημασία της οργάνωσης προσωπικού χρόνου. Το να μπορούμε να κάνουμε ένα σωστό προγραμματισμό και να θέτουμε τις προτεραιότητές μας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την οργάνωσή μας, εξασφαλίζουμε την επιτυχία στην επαγγελματική και προσωπική ζωή μας. Αντίθετα, η έλλειψη όλων αυτών των δεξιοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και απογοήτευση.
3. Αυτοάμυνα
Η ασφάλεια είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους. Παρόλο που τα σχολεία επικεντρώνονται στη διδασκαλία ακαδημαϊκών γνώσεων, η εκπαίδευση σε βασικές τεχνικές αυτοάμυνας μπορεί να αποδειχθεί εξίσου σημαντική. Το να μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας σε επικίνδυνες καταστάσεις είναι κάτι που δε διδάσκεται συχνά, παρόλο που οι ανάγκες για προστασία είναι ιδιαίτερα σημαντικές, αφού ζούμε σε ένα κόσμο γεμάτο ανασφάλεια και κινδύνους.

4. DIY ή αλλιώς βασικές επισκευές στο σπίτι
Ένα άλλο χρήσιμο μάθημα που θα μπορούσε να προστεθεί στο σχολικό πρόγραμμα αφορά στις βασικές επισκευές στο σπίτι. Οι μαθητές τελειώνουν το σχολείο χωρίς να γνωρίζουν πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν συχνές, καθημερινές προκλήσεις όπως μια λάμπα που θέλει αλλαγή, μια χαλασμένη βρύση, μια διαρροή κ.ά. Και μπορεί όταν είμαστε μικροί αυτές οι δεξιότητες να φαντάζουν περιττές αλλά είναι σχεδόν νομοτελειακό ότι αργότερα, ως ενήλικες, θα τις χρειαστούμε για να διατηρήσουμε το σπίτι μας σε καλή κατάσταση αλλά και να εξοικονομήσουμε χρήματα.
5. Προϋπολογισμός και διαχείριση χρημάτων
Μια ακόμα κρίσιμη δεξιότητα που θα έπρεπε να αποκτάται κατά τα σχολικά χρόνια αφορά στη διαχείριση των χρημάτων. Παρόλο που δεν αφιερώνεται χρόνος σε αυτό το κεφάλαιο, είναι σχεδόν απαραίτητο να διδασκόμαστε πώς να διαχειριζόμαστε τα χρήματά μας, πώς να εξοικονομούμε αλλά και να δημιουργούμε έναν προϋπολογισμό. Η κακή διαχείριση μπορεί να οδηγήσει σε χρέη και να επηρεάσει την ποιότητα ζωής μας. Ένα πιο εμπεριστατωμένο μάθημα στον προγραμματισμό οικονομικών στόχων και την αποταμίευση θα είχε τεράστια αξία για τους μαθητές.
6. Αντιμετώπιση της αποτυχίας
Η αποτυχία στη ζωή είναι αναπόφευκτη. Το πώς την αντιμετωπίζουμε είναι αυτό που μας καθορίζει. Ίσως είναι και το σχολείο που παίζει ρόλο, αλλά οι μαθητές αντιμετωπίζουν την αποτυχία ως κάτι αρνητικό και ματαιωτικό που πρέπει να αποφευχθεί. Ωστόσο, η αποτυχία είναι πολλές φορές το πρώτο βήμα για την επιτυχία. Αναγνωρίζοντας τα λάθη μας μπορούμε να βελτιωθούμε και να πάρουμε ένα μάθημα ζωής, που αργότερα θα μας βοηθήσει στην ενήλικη ζωή μας.
7. Παρουσίαση ιδεών
Το να μπορούμε να εκφράσουμε τις ιδέες μας με σαφήνεια και πειθώ είναι μεγάλης σημασίας, ειδικά όταν πρόκειται για την επαγγελματική επιτυχία μας. Στο σχολείο, μπορεί να διδασκόμαστε να γράφουμε εκθέσεις αλλά όχι το πώς να παρουσιάσουμε μια ιδέα μας σε κοινό. Μαθήματα για την παρουσίαση, τη ρητορική και την τέχνη της πειθούς θα βοηθούσαν σημαντικά τους μαθητές να είναι πιο σίγουροι και αποτελεσματικοί στην επικοινωνία τους.
8. Πρώτες βοήθειες
Ίσως το σημαντικότερο όλων είναι η εκπαίδευση πάνω στις πρώτες βοήθειες. Σε επείγουσες καταστάσεις, η γνώση των βασικών πρώτων βοηθειών μπορεί να σώσει ζωές. Ωστόσο, πολλά σχολεία δεν παρέχουν βασική εκπαίδευση σε τέτοια θέματα. Η γνώση πάνω σε αυτά τα ζητήματα θα μπορούσε να ενισχύσει την ασφάλεια και να βοηθήσει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για άμεση αντίδραση σε περίπτωση ανάγκης.
9. Διαπραγμάτευση
Είτε πρόκειται για επαγγελματικές συζητήσεις, είτε για επίλυση συγκρούσεων σε διαπροσωπικό επίπεδο, η ικανότητα διαπραγμάτευσης είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Η διαπραγμάτευση απαιτεί δεξιότητες επικοινωνίας, υπομονή και στρατηγική σκέψη. Κάτι που δε διδάσκεται, ενώ θα έπρεπε, αν αναλογιστούμε ότι η ικανότητα διαπραγμάτευσης μπορεί να είναι καθοριστική για την επιτυχία μας.
10. Αναγνώριση απάτης
Τέλος, η αναγνώριση και αποφυγή απάτης είναι ένα σημαντικό μάθημα, ιδιαίτερα στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή που ζούμε. Οι διαδικτυακές απάτες και οι οικονομικές εξαπατήσεις είναι κοινές και η εκπαίδευση στην αναγνώριση αυτών των κινδύνων είναι απαραίτητη για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και οικονομικών μας. Ωστόσο, τα σχολεία συχνά παραμελούν να διδάξουν στους μαθητές πώς να αναγνωρίζουν και να αποφεύγουν αυτούς τους κινδύνους.
