Ο Μπιλ Γκέιτς δήλωσε ότι η μακροχρόνια έλλειψη γιατρών και δασκάλων μπορεί σύντομα να τελειώσει, επειδή η τεχνητή νοημοσύνη θα καλύψει το κενό.
«Η τεχνητή νοημοσύνη θα παρέχει ιατρικό IQ και δεν θα υπάρχει έλλειψη», δήλωσε σε πρόσφατο podcast.
Επικεντρωμένος εδώ και καιρό στη δημόσια υγεία, ο Γκέιτς σημείωσε ότι χώρες όπως η Ινδία και εκείνες της Αφρικής εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν έλλειψη ιατρικού προσωπικού.
«Η χώρα χρειάζεται εκατοντάδες χιλιάδες γιατρούς για να παρέχει φροντίδα σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των μειονοτήτων, των ατόμων χωρίς ιατρική ασφάλιση και των ανθρώπων που ζουν σε αγροτικές περιοχές», δήλωσε πέρυσι στο Business Insider ο Μάικλ Ντιλ, διευθυντής μελετών εργατικού δυναμικού του οργανισμού.
Ο αριθμός των γιατρών που ειδικεύονται στη γηριατρική περίθαλψη μειώνεται επίσης, ακόμη και καθώς οι πληθυσμοί γερνούν. Ιατρικοί επαγγελματίες δήλωσαν στο Business Insider τον Μάρτιο ότι η εισροή ηλικιωμένων ασθενών θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρίση ποιότητας περίθαλψης.
Νεοφυείς επιχειρήσεις όπως οι Suki, Zephyr AI και Tennr υποστηρίζουν ότι μπορούν να ελαφρύνουν το φόρτο εργασίας του ιατρικού προσωπικού αυτοματοποιώντας επαναλαμβανόμενες εργασίες όπως η τιμολόγηση και η τήρηση σημειώσεων, βελτιώνοντας την ακρίβεια της διάγνωσης και εντοπίζοντας ασθενείς για νέες θεραπείες.
Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το 2023, το 86% των δημοτικών σχολείων ανέφεραν δυσκολίες στην πρόσληψη εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2023-2024. Περίπου το 45% των δημόσιων σχολείων δήλωσαν ότι δεν είχαν επαρκές προσωπικό.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα λύκειο στο Λονδίνο άρχισε πέρυσι να αντικαθιστά ορισμένους καθηγητές με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, για να βοηθήσει τους μαθητές να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις. Το πιλοτικό πρόγραμμα στο David Game College περιλαμβάνει 20 μαθητές που χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για ένα χρόνο σε βασικά μαθήματα όπως τα αγγλικά, τα μαθηματικά, τη βιολογία και την επιστήμη των υπολογιστών.
Παρά τις ανησυχίες σχετικά με τους μαθητές που χρησιμοποιούν την ΤΝ για να αντιγράψουν, οι εκπαιδευτικοί δήλωσαν στο Business Insider πέρυσι ότι ήταν αισιόδοξοι για τις δυνατότητες της ΤΝ να εξοικονομήσει χρόνο στους εκπαιδευτικούς και να βελτιώσει τη μάθηση – ειδικά καθώς οι τάξεις γίνονται πιο δύσκολο να στελεχωθούν.
Ο Γκέιτς δεν μιλούσε μόνο για τους δασκάλους και τους γιατρούς. Υποστήριξε επίσης ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τους εργάτες εργοστασίων, τα συνεργεία κατασκευών και τους καθαριστές ξενοδοχείων – οποιονδήποτε κάνει εργασία που απαιτεί σωματική ικανότητα και χρόνο.
Ο Γκέιτς δήλωσε ότι ο κόσμος οδεύει προς ένα μέλλον όπου η εργασία θα μπορούσε να μειωθεί δραστικά – ή τουλάχιστον θα μοιάζει πολύ διαφορετική από σήμερα.
«Μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε νωρίτερα, μπορείτε να εργάζεστε λιγότερες ημέρες», είπε. «Θα απαιτηθεί σχεδόν μια φιλοσοφική επανεξέταση σχετικά με το πώς πρέπει να ξοδεύουμε το χρόνο μας;».
Ο Γκέιτς προσέθεσε ότι και ο ίδιος ασχολείται με αυτό το ερώτημα. «Είναι δύσκολο για όσους από εμάς -στη δική μου περίπτωση, που έχω περάσει σχεδόν 70 χρόνια σε έναν κόσμο ελλείψεων- να προσαρμόσω ακόμη και το μυαλό μου», είπε.
Το 1930, ο οικονομολόγος Τζον Μέιναρντ Κέινς προέβλεψε ότι η τεχνολογική πρόοδος θα μπορούσε τελικά να μειώσει την εβδομάδα εργασίας σε μόλις 15 ώρες.
Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, παρά τα μεγάλα άλματα παραγωγικότητας, οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να εργάζονται περίπου 40 ώρες εβδομαδιαίως.
«Δεν χρειάζεται να δουλεύω», είπε ο Γκέιτς. «Επιλέγω να εργάζομαι. Γιατί; Επειδή με διασκεδάζει».
