Δασμοί Τραμπ: 12 πολιτείες των ΗΠΑ καταθέτουν αγωγή και ζητούν να κριθούν παράνομοι

    Ημερομηνία:

    Δώδεκα πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών κατέθεσαν αγωγή κατά του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της κυβέρνησής του την Τετάρτη, ζητώντας δικαστική απόφαση που θα κρίνει παράνομους τους νέους δασμούς στις ξένες εισαγωγές.

    «Ο πρόεδρος δεν έχει την εξουσία να επιβάλλει φόρους κατά βούληση, όμως αυτό ακριβώς κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ με τους δασμούς αυτούς», δήλωσε η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίτια Τζέιμς, σε σχετική ανακοίνωση.

    Η αγωγή κατατέθηκε στο Δικαστήριο Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ, με έδρα την Ουάσινγκτον, και υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος δεν έχει την αρμοδιότητα να επιβάλει αυθαίρετα δασμούς βάσει του Νόμου περί Διεθνών Οικονομικών Εξουσιών Έκτακτης Ανάγκης (International Emergency Economic Powers Act), τον οποίο επικαλείται ο Τραμπ για την εφαρμογή της εμπορικής του πολιτικής.

    Η συγκεκριμένη αγωγή ακολουθεί άλλη, παρόμοια νομική ενέργεια που κατατέθηκε πριν από μία εβδομάδα από πέντε μικρές επιχειρήσεις, επίσης στο ίδιο δικαστήριο, με αμφισβήτηση της νομιμότητας των νέων δασμών βάσει των ίδιων νομικών επιχειρημάτων.

    Εκτός από τη Νέα Υόρκη, στη νέα αγωγή κατά των δασμών που επιβάλλει ο Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχουν και οι πολιτείες: Αριζόνα, Κολοράντο, Κονέκτικατ, Ντέλαγουερ, Ιλινόι, Μέιν, Μινεσότα, Νέο Μεξικό, Όρεγκον και Βερμόντ.

    ICECAP

    Στην προσφυγή αναφέρεται ότι «το Σύνταγμα αναθέτει στο Κογκρέσο, όχι στον Πρόεδρο, την εξουσία να επιβάλλει φόρους, δασμούς και τέλη». Το κείμενο της αγωγής κατηγορεί τον Τραμπ ότι, επικαλούμενος καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, επιβάλλει αυθαίρετα και μεταβαλλόμενους δασμούς σε προϊόντα εισαγωγής, προκαλώντας συνταγματική εκτροπή και οικονομική αναταραχή.

    Η Γενική Εισαγγελέας της Αριζόνα, Κρις Μέις, χαρακτήρισε το σχέδιο του πρώην προέδρου ως «παράφρον και οικονομικά παράτολμο», προσθέτοντας ότι είναι παράνομο.

    «Η Αριζόνα δεν μπορεί να αντέξει τη μαζική αυτή φορολογική επιβάρυνση που επιβάλει ο Τραμπ. Ό,τι κι αν υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος, οι δασμοί είναι φόροι που τελικά θα πληρώσουν οι καταναλωτές της Αριζόνα», σημείωσε η Μέις.

    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τελευταία ευκαιρία για 100.000 ιδιοκτήτες

    Στις 100.000 εκτιμάται πως ανέρχονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που...

    ΠΩΛΕΙΤΑΙ οίκος ανοχής στην Πάτρα – ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: https://toloukoumi.gr/%cf%80%cf%89%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%af%ce%ba%ce%bf%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%87%ce%ae%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%ac%cf%84%cf%81%ce%b1-%ce%b4%ce%b5%ce%b9%cf%84/

    Το «μεγάλο παιχνίδι» με την επιστροφή του ενοικίου – Κερδισμένοι οι ενοικιαστές, το κράτος και οι ιδιοκτήτες που θα ανοίξουν τα κλειστά ακίνητα

    Διπλό στόχο έρχεται να υπηρετήσει το μέτρο της επιστροφής ενοικίου μιας κατοικίας το...

    Δυτική Ελλάδα: Πιάνουν το τιμόνι χωρίς να έχουν δίπλωμα – Πέντε συλλήψεις

    Συνελήφθησαν, χθες, στο Αίγιο και στην Παλαιά Εθνική Οδό...