Κοινο_Τοπία: Στιγμές της ζωής των ανθρώπων στην Πάτρα από την προϊστορία έως τον 20ο αιώνα

    Ημερομηνία:

    Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr στα πλαίσια της προαγωγής του Πολιτισμού και της γνωριμίας με τις ιστορικές μνήμες της πόλης διοργανώνει με τη βοήθεια της ιστορικού-φιλολόγου Γιώτας Καΐκα-Μαντανίκα και της αρχαιολόγου Κωνσταντίνας Ακτύπη ομιλία-παρουσίαση με θέμα «Ένας κόσμος που αλλάζει: στιγμές της ζωής των ανθρώπων στην Πάτρα από την προϊστορία έως τον 20ο αιώνα», στον πολυχώρο της οργάνωσης Καραϊσκάκη 153, ισόγειο, μεταξύ Πατρέως και Γεροκωστοπούλου τη Δευτέρα 5/05/2025,  στις 8μμ.

    Στο πρώτο μέρος της ομιλίας θα παρουσιαστούν μερικά από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην Πάτρα, που αφηγούνται τις ιστορίες των ανθρώπων από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (Μυκηναϊκή περίοδος 15ος-10ος αι. π.Χ.) έως τα τέλη περίπου της Ρωμαϊκής περιόδου (τέλη του 3ου αι. μ.Χ.)

    Το ταξίδι στο παρελθόν της Πάτρας θα ξεκινήσει από τη Βούντενη, όπου οι αρχαιολογικές ανασκαφές αποκάλυψαν τμήμα του Μυκηναϊκού οικισμού και το μεγαλύτερο τμήμα του νεκροταφείου θαλαμοειδών τάφων. Θα παρουσιάσουμε τα κτερίσματα που συνόδευαν τους νεκρούς, τα οποία αποκαλύπτουν τις ταφικές συνήθειες και φωτίζουν πτυχές της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, 3.500 χρόνια πριν από σήμερα. Στη συνέχεια θα περιηγηθούμε στο Ελληνιστικό παρελθόν της πόλης, μέσα από τα εντυπωσιακά ευρήματα των τάφων του βόρειου νεκροταφείου στις οδούς Κανακάρη και Πουκεβίλ, και την καταστόλιστη ταφή της νεαρής «πριγκίπισσας» της οδού Αγίας Σοφίας.

    Σε έναν κόσμο που διαρκώς εξελισσόταν θα γνωρίσουμε την πόλη της Ρωμαϊκής περιόδου: την καθημερινότητα στα απλά σπίτια, στις πλούσιες επαύλεις, όπως αυτές στην πλατεία των Υψηλών Αλωνίων, στα πανδοχεία κοντά στο λιμάνι, και τα ταφικά μνημεία και έθιμα των Ρωμαίων αποίκων της Πάτρας, όπως αυτό στην περιοχή του Λάγγουρα.

    ICECAP

    Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας θα παρακολουθήσουμε την εικόνα της Πάτρας από την περίοδο της Τουρκοκρατίας μέχρι το Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Μέσα από κείμενα και χαρακτικά ξένων περιηγητών, που ήρθαν στην Ελλάδα κατά την Προεπαναστατική περίοδο, και στην οποία εντάσσεται και η Πάτρα, καθώς και από τον τύπο της Πάτρας εκείνης της εποχής, θα γίνει προσπάθεια να ξαναζωντανέψουν στιγμές εκείνης της εποχής.

    Την Πάτρα, μετά την Επανάσταση, όταν πλέον η «μαυρομάτα» σταφίδα θα την κάνει την πρώτη πόλη της Ελλάδας στην οικονομία και την εξέλιξη της κοινωνίας της, θα την παρακολουθήσουμε να εξελίσσεται σε όλους τους τομείς. Θα δούμε τη θέση του άνδρα, αλλά κυρίως της γυναίκας, που σιγά-σιγά διεκδικεί τα δικαιώματά της και την απελευθέρωσή της. Νοοτροπία, παιδεία, μόδα, χοροί κλπ. είναι οι πινελιές που συνθέτουν την κοινωνία της.

    •Η Γιώτα Καΐκα-Μαντανίκα γεννήθηκε στην Πάτρα. Τελείωσε το τμήμα Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και δίδαξε για 22 χρόνια ως καθηγήτρια στη μέση εκπαίδευση. Ασχολείται με την ιστορία της Πάτρας και έχει εκδώσει βιβλία σχετικά με την Πάτρα στο 19ο και 20ο αι.

    •Η Κωνσταντίνα Ακτύπη γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές σπουδές της στο Πανεπιστημίου Αιγαίου. Εργάζεται ως αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας από το 1995. Συμμετέχει σε διεθνή αρχαιολογικά συνέδρια και δημοσιεύει επιστημονικά άρθρα και μονογραφίες που αφορούν στα αποτελέσματα των ανασκαφικών ερευνών από την Αχαΐα, που χρονολογούνται από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού έως τη Ρωμαϊκή περίοδο.

    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Μετανάστευση: Πάνω από 72.000 άνθρωποι πέθαναν ή εξαφανίστηκαν από το 2014, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

    Πάνω από 72.000 άνθρωποι πέθαναν ή χάθηκαν κατά μήκος των μεταναστευτικών...

    Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος: Κέρδισε τα 100.000 ευρώ ο Φίλιππος Μπεκιάρης

    Το δημοφιλές τηλεπαιχνίδι γνώσεων «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος» συνεχίζει να...