Ανακαλύψτε μια λαχταριστή συνταγή για ριζότο λαχανικών με λεμόνι. Ένα αρωματικό και δροσερό πιάτο με φρέσκα λαχανικά, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Ιδανικό για ένα ελαφρύ γεύμα ή ένα εντυπωσιακό vegan δείπνο.
Υλικά (για 2-3 μερίδες)
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες ή ψιλοκομμένες
- 1 φλιτζάνι ρύζι αρμπόριο (ή καρναρόλι, ή βιαλόνε νάνο)
- 1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί (προαιρετικά, για πλούσια γεύση)
- Περίπου 4-5 φλιτζάνια ζεστό ζωμό λαχανικών (διατηρείται ζεστός)
- 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα λαχανικά της αρεσκείας σας (επιλέξτε 2-3): σπαράγγια, αρακάς, κολοκυθάκια, μανιτάρια ή πιπεριές
- Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- 2 κουταλιές σούπας χυμός λεμονιού
- 2 κουταλιές σούπας διατροφική μαγιά (για “τυρένια” γεύση, προαιρετικά)
- 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός ή βασιλικός
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Επιπλέον ελαιόλαδο για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Οδηγίες για τη συνταγή
- Σε μια μεγάλη και ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 3-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμα (προσοχή να μην καεί).
- Ρίξτε το ρύζι αρμπόριο και ανακατέψτε για 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνει ελαφρώς διάφανο.
- Αν χρησιμοποιείτε, ρίξτε το λευκό κρασί και ανακατέψτε μέχρι να απορροφηθεί.
- Προσθέστε μια κουτάλα ζεστό ζωμό λαχανικών και ανακατέψτε συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί. Επαναλάβετε, προσθέτοντας ζωμό κουτάλα-κουτάλα (περίπου 18-20 λεπτά), μέχρι το ρύζι να είναι κρεμώδες αλλά al dente.
- Προσθέστε τα ψιλοκομμένα λαχανικά 5-7 λεπτά πριν το τέλος. Τα πιο σκληρά νωρίτερα, τα πιο μαλακά αργότερα. Ανακατέψτε απαλά.
- Αποσύρετε από τη φωτιά. Προσθέστε το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό λεμονιού, τη διατροφική μαγιά (αν χρησιμοποιείτε), τον μαϊντανό ή βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά.
- Σκεπάστε και αφήστε να “ξεκουραστεί” για 1-2 λεπτά.
- Σερβίρετε ζεστό, ραντίζοντας προαιρετικά με ελαιόλαδο.

