Ένας στους δύο πληρώνει όλο τον φόρο εισοδήματος

    Ημερομηνία:

    Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό επιλέγουν να εξοφλήσουν ολόκληρο τον φόρο εισοδήματος μέσα στην προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης, με στόχο να εξασφαλίσουν την έκπτωση που προβλέπεται για τους συνεπείς. Η συμπεριφορά αυτή, που καταγράφεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώνεται και φέτος, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν ενίσχυση της πρόωρης εξόφλησης λόγω της αύξησης του ποσοστού της έκπτωσης.

    Φλίγκος

    Το 2023, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, 1.333.000 φορολογούμενοι εξόφλησαν εξ ολοκλήρου την οφειλή τους, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 43% του συνόλου των χρεωστικών εκκαθαριστικών που εκδόθηκαν (3.119.000). Ένα χρόνο πριν, το 2022, το ποσοστό ήταν ακόμη υψηλότερο: 49% των φορολογουμένων με χρεωστικό εκκαθαριστικό – 1.337.000 σε σύνολο περίπου 2,7 εκατομμυρίων – κατέβαλαν το ποσό της οφειλής χωρίς διακανονισμό.

    Η φετινή χρονιά διαμορφώνει νέα δεδομένα, καθώς η έκπτωση για την πλήρη εξόφληση του φόρου δεν είναι πλέον σταθερή. Διαμορφώνεται με βάση την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και την τελική ημερομηνία εξόφλησης, προσφέροντας μεγαλύτερο κίνητρο σε όσους κινηθούν νωρίς.

    Συγκεκριμένα, προβλέπεται έκπτωση:
    ICECAP

    4% για όσους υπέβαλαν τη δήλωσή τους έως τις 30 Απριλίου και εξοφλήσουν ολόκληρη την οφειλή έως τις 31 Ιουλίου
    3% για όσους υποβάλουν τη δήλωση έως τις 15 Ιουνίου
    2% για δηλώσεις που θα υποβληθούν από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου

    Η έκπτωση χορηγείται εφόσον η εξόφληση του συνολικού φόρου ολοκληρωθεί έως την τελευταία ημέρα του Ιουλίου. Για πρώτη φορά, δεν απαιτείται αυστηρά εφάπαξ πληρωμή: οι φορολογούμενοι μπορούν να καταβάλουν το ποσό σταδιακά (π.χ. σε τρεις καταβολές Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο), αρκεί μέχρι τις 31 Ιουλίου να έχει εξοφληθεί το σύνολο της οφειλής.

    Η συγκεκριμένη ρύθμιση φαίνεται να επηρεάζει θετικά και τον ρυθμό υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Μέχρι τις αρχές Μαΐου, είχαν ήδη κατατεθεί περισσότερα από 3,4 εκατομμύρια έντυπα Ε1, με ημερήσιο ρυθμό που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά τις 60.000 δηλώσεις. Ο ρυθμός αυτός υπερκαλύπτει τον αναγκαίο μέσο όρο για την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας, κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υποβληθούν όλες οι δηλώσεις εμπρόθεσμα χωρίς να χρειαστούν παρατάσεις.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Δημοσκόπηση: Ένας στους έξι δίνει το μισό εισόδημά του στο ενοίκιο

    Βραχνάς παραμένει για τα ελληνικά νοικοκυριά το στεγαστικό. Η...

    Ούζο και τσίπουρο «μεθούν» τις διεθνείς αγορές [γραφήματα]

    Το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ έσπασαν οι εξαγωγές...

    ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΣΠΙΡΙΓΚΟΥ: Τέθηκαν σε αργία δύο ιατροδικαστές – ΟΝΟΜΑΤΑ

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης μετά τις εξηγήσεις της Χριστίνας Τσάκωνα...

    Τραγικό: Μια στις τρεις συνταγές φαρμάκων ανεκτέλεστη λόγω κόστους

    Περίπου το 30% των συνταγών φαρμάκων στις ΗΠΑ μένουν ανεκτέλεστες από...