Ώρα εφορίας για τα αναδρομικά που εισπράχθηκαν το 2024

    Ημερομηνία:

    Αντιμέτωποι με την Εφορία βρίσκονται οι φορολογούμενοι που εισέπραξαν μέσα στο 2024 αναδρομικά ποσά από μισθούς, συντάξεις, αποζημιώσεις, επιδόματα. Τα αναδρομικά εισοδήματα θα πρέπει να δηλωθούν με τροποποιητικές δηλώσεις και η ΑΑΔΕ άνοιξε χθες Δευτέρα (5/5) την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων και για το έτος 2023.

    Φλίγκος

    Οι υπόχρεοι έχουν προθεσμία να δηλώσουν τα αναδρομικά έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, χωρίς να πληρώσουν πρόστιμα, ενώ ο φόρος που θα βεβαιωθεί με το νέο εκκαθαριστικό που θα εκδοθεί αυτόματα με την υποβολή της δήλωσης των αναδρομικών θα πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2026.

    Ειδικά οι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα μετά από αίτηση στην ΑΑΔΕ να εξοφλήσουν τις οφειλές από τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από τροποποιητικές δηλώσεις για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων προηγουμένων ετών σε 2 έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση.

    ICECAP

    Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, οι τροποποιητικές δηλώσεις για τα αναδρομικά υποβάλλονται για κάθε έτος που αφορούν. Για παράδειγμα, για τα αναδρομικά από συντάξεις που αφορούν το έτος 2021 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιλέξουν ως έτος υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης το έτος 2022. Στη Δήλωση Αναδρομικών τα ποσά προσυμπληρώνονται στους αντίστοιχους κωδικούς και δεν υπάρχει η δυνατότητα συμπλήρωσης η τροποποίησης κάποιου άλλου κωδικού. Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να τροποποιήσει άλλα στοιχεία της δήλωσής του πρέπει να υποβάλει ξεχωριστή τροποποιητική φορολογική δήλωση.

    Οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, παραλαμβάνονται χωρίς πρόστιμα και τόκους.

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΣΠΙΡΙΓΚΟΥ: Τέθηκαν σε αργία δύο ιατροδικαστές – ΟΝΟΜΑΤΑ

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης μετά τις εξηγήσεις της Χριστίνας Τσάκωνα...

    Τραγικό: Μια στις τρεις συνταγές φαρμάκων ανεκτέλεστη λόγω κόστους

    Περίπου το 30% των συνταγών φαρμάκων στις ΗΠΑ μένουν ανεκτέλεστες από...