Στις 11 το πρωί στο ξενοδοχείο CARAVEL ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος και ο Βουλευτής (διεγραμμένος από τη ΝΙΚΗ) Νίκος Παπαδόπουλος διοργάνωσαν εκδήλωση με τίτλο: «Η αντίσταση στον αντιχριστιανισμό δεν είναι άλλη από το θέριεμα της πίστης στον Κύριο!».


Προ ημερών ο κ. Αμβρόσιος είχε στειλει επιστολή με την οποία συγχαίρει θερμά τον βουλευτή της Νίκης Νίκο Παπαδόπουλο για τον βανδαλισμό των έργων στην Εθνική Πινακοθήκη! Ο Αμβρόσιος, που συνηθίζει να προκαλεί με τις αναφορές και τις ανακοινώσεις του, θεώρησε σωστό να απευθύνει τα δημόσια συγχαρητήριά του στον βουλευτή για την πράξη του! Ένα απόσπασμα: «Αγαπητέ κύριε Παπαδόπουλε, γονυπετής ενώπιόν σας, επιθυμώ να σας εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου για τη γενναία μαρτυρία σας την οποία δώσατε ως γνήσιο τέκνο της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, όταν βρεθήκατε στην Εθνική Πινακοθήκη και διαπιστώσατε την δαιμονικής έμπνευσης βεβήλωση των ιερών εικόνων της Χριστού, της Παναγίας, του Αγίου Γεωργίου.
Σας συγχαίρω από τα βάθη της ψυχής μου. Επειδή, όμως, στην ελληνική κοινωνία σήμερα βασιλεύει ο διάβολος, κυβερνητικοί παράγοντες στράφηκαν εναντίον σας. Μην απορείτε. Είναι όργανα του διαβόλου. Και πάλι γονατίζω ενώπιόν σας από ευγνωμοσύνη και προσεύχομαι στον πανάγαθο Θεό να σας ενδυναμώνει και να σας προστατεύει»!
Περιστατικό στην Εθνική Πινακοθήκη
Στις 10 Μαρτίου 2025, ο Παπαδόπουλος εισήλθε στην Εθνική Πινακοθήκη και προκάλεσε φθορές σε τέσσερα έργα του Χριστόφορου Κατσαδιώτη στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου» και πετώντας στο πάτωμα δύο από αυτά. Μετά το γεγονός δήλωσε ότι τα έργα είναι βλάσφημα για την Ορθοδοξία και ότι σκοπός του δεν ήταν να τα καταστρέψει, αλλά να εκφράσει την αντίθεσή του να εκτίθενται σε κοινό, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, από την δημόσια Εθνική Πινακοθήκη. Δήλωσε ακόμη ότι τα συγκεκριμένα έργα δεν είναι έργα τέχνης. Ο Παπαδόπουλος κρατήθηκε από αστυνομικούς για 6 ώρες στον χώρο της Πινακοθήκης μέχρι να αποφασίσει η εισαγγελέας υπηρεσίας αν το αδίκημα που είχε τελέσει ήταν πλημμέλημα ή κακούργημα δεδομένου ότι σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος οι βουλευτές δεν διώκονται, φυλακίζονται ή περιορίζονται για πλημμελήματα ή κακουργήματα που τελέστηκαν κατά τη διάρκεια της βουλευτικής τους θητείας χωρίς προηγούμενη άδεια της Βουλής πλην των κακουργημάτων που τελούνται επ’ αυτοφώρω. Εν τέλει, ο βουλευτής αφέθηκε ελεύθερος καθώς δεν θεωρήθηκε ότι στοιχειοθετείται φθορά ξένης ιδιοκτησίας κακουργηματικού χαρακτήρα. Ο ίδιος χαρακτήρισε την κράτησή του παράνομη.
Για το περιστατικό, ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, επέβαλε περικοπή της μισής μηνιαίας αποζημίωσης του βουλευτή. Την απόφαση του προέδρου της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα η Ολομέλεια του Σώματος. Ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, με αφορμή το περιστατικό το διέγραψε (προσωρινά) από το κόμμα.
Με αφορμή το συμβάν, τη δυσαρέσκειά της για συγκεκριμένα έργα της έκθεσης εξέφρασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.