Από την ΠΟΕ – ΔΟΥ ανακοινώθηκαν τα εξής:
“Οι προωθούμενες κεντρικοποιήσεις των φορολογικών υπηρεσιών στην Περιφέρεια δεν είναι προς το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών, των εργαζομένων, των επαγγελματιών και των φορέων τους.
Η εμπειρία κεντρικοποιήσεων φορολογικών υπηρεσιών στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη , αλλά και η εκφρασμένη πλέον διάθεση της Διοίκησης να επεκτείνει αυτές τις δομές και στην Περιφέρεια δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο εφησυχασμού και αναμονής. Η κεντρικοποίηση και η επακόλουθη κατάργηση της χωρικής αρμοδιότητας θα υποβαθμίσουν τόσο τις εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων στις Υπηρεσίες μας όσο και την ποιότητα εξυπηρέτησης των φορολογουμένων της περιοχής μας.
Η εμπειρία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης είναι ενδεικτική. Εντατικοποίηση εργασίας. ηλεκτρονική γραφειοκρατία. ταλαιπωρία των πολιτών. οι φορολογούμενοι να περιμένουν 2 Και 3 μήνες για ένα αίτημα.
Τα χιλιάδες αιτήματα που εκκρεμούν σε συνδυασμό με την υποστελέχωση και την ελλιπή ψηφιοποίηση, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα εκρηκτικό με την κατάσταση να μην είναι διαχειρίσιμη, με αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης. Οι αλλαγές στις φορολογικές υπηρεσίες πραγματοποιούνται στα πλαίσια μιας συγκεκριμένης οικονομίας που λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες όπου επικρατούν οι νόμοι της αγοράς του ανταγωνισμού και του κέρδους.
Εκτιμούμε αλλαγές θα αποτελέσουν τη χαριστική βολή για τις φορολογικές υπηρεσίες των Νομών της Περιφέρειάς μας, καθώς φαίνεται ότι σημείο αναφοράς για τις επερχόμενες αλλαγές στη δομή των περιφερειακών φορολογικών υπηρεσιών Θα αποτελέσουν οι γεωγραφικές/ διοικητικές περιφέρειες, όπου σχηματικά θα υπάρχει σε ένα νομό το ένα αντικείμενα (π.χ. φορολογικός έλεγχος). στον άλλο νομό το άλλο αντικείμενο (π.χ. δικαστικό-έσοδα) στον τρίτρ η φορολογική συμμόρφωση (εισόδημα-φπα) κλπ. Αποτελεί σημαντική υποβάθμιση για έναν νομό να μην έχει μια πλήρη φορολογική υπηρεσία με όλα τα αντικείμενα. Η απαξίωση/ συρρίκνωση (ενδεχομένως και κλείσιμο) των φορολογικών υπηρεσιών σε επίπεδο πόλης/ νομού θα επηρεάσει αρνητικά την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη, που αποτελούν διακηρυγμένους στόχους της Δημόσιας Διοίκησης.
Κάθε τοπική κρατική δομή που κλείνει ή υπολειτουργεί, οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη ερήμωση ολόκληρων πόλεων και γεωγραφικών περιοχών. Όπως συμβαίνει ήδη με το κλείσιμο των Δ.Ο.Υ. στην Αττική, η πλειονότητα των φορολογικών υποθέσεων δεν εξυπηρετείται από τις πρώην τοπικές Δ.Ο.Υ. (νυν Υπηρεσίες Φορολογικής εξυπηρέτησης -Υ.Φ.Ε.). αλλά από ΤΙς κεντρικοποιημένες υπηρεσίες ΚΕΒΕΙΣ-ΚΕΦΟΚ-ΚΕΦΟΔΕ, γεγονός που έχει αυξήσει δραματικά τον χρόνο εξυπηρέτησης αλλά και τις μετακινήσεις φορολογουμένων και επαγγελματιών (λογιστών-συμβολαιογράφων -δικαστικών επιμελητών-δικηγόρων κλπ). Στην Περιφέρεια το πρόβλημα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Για δε τους φορολογούμενους πολίτες, οι κεντρικοποιημένες δομές, όντας πιο “απόμακρες” καθιστούν δύσκολη έως αδύνατη την απευθείας εξυπηρέτηση χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου τρίτου , έναντι αμοιβής. Τέλος , εκτιμούμε , ότι εφόσον οι προωθούμενες αλλαγές δεν οδηγούν σε ταχύτερη, ποιοτικότερη και με μικρότερο κόστος εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος στο τέλος όλων αυτών των οργανωτικών αλλαγών, να κρύβεται η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση φορολογικών υπηρεσιών ή αντικειμένων.
Στο Σύλλογό μας θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας την Πέμπτη 15 Μαΐου με την ταυτόχρονη διεξαγωγή εκδήλωσης στην αίθουσα του Εμπορικού Και Εισαγωγικού Συλλόγου.


