Σεφ, συγγραφέας και ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Λονδίνο, φτιάχνει πιάτα που είναι βαθιά νόστιμα, κυρίως λόγω της μεικτής καταγωγής του, από το Ισραήλ, τη Βρετανία και την Ιταλία.
Ενώ ο ίδιος τρώει κρέας, οι συνταγές του, είναι κυρίως, vegetarian και vegan και ανήκουν στη Μεσογειακή και Μεσανατολίτικη κουζίνα.
Οι μελιτζάνες και το ταχίνι, έχουν σημαντική θέση στα λίστα με τα υλικά που χρησιμοποιεί συχνότερα και δημιουργικότερα. Επίσης ταιριάζουν πολύ μαζί.
Η συγκεκριμένη συνταγή είναι από το βιβλίο του “Ottolenghi the Cookbook”.
Μαριναρισμένες ψητές μελιτζάνες
Υλικά:
- 3 μελιτζάνες φλάσκες, μετρίου μεγέθους
- ελαιόλαδο
- αλάτι
Για τη μαρινάδα:
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- λίγο φρέσκο μαϊντανό
- λίγη φρέσκια ρίγανη
- 1/2 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
Για τη σάλτσα ταχίνι:
- 3 κ.σ. ταχίνι (λευκό, όχι ολικής)
- 3 γεμάτες κ.σ. νερό
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1/2 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- μια πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς, στον αέρα, για να μπορέσουν να ψηθούν ταυτόχρονα οι μελιτζάνες.
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες περίπου 1 εκατοστού.
Καλύπτουμε δύο ρηχά ταψιά φούρνου με χαρτί ψησίματος και απλώνουμε τις φέτες μελιτζάνας, αφήνοντας λίγο κενό ανάμεσά τους.
Με το πινέλο, αλείφουμε καλά με λάδι και αλατίζουμε και τις δύο πλευρές.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 18-20 λεπτά.
Θα πρέπει να έχουν πάρει χρώμα και να έχουν μαλακώσει.
Όσο ψήνονται οι μελιτζάνες, φτιάχνουμε τη μαρινάδα, ανακατεύοντας όλα τα υλικά της σε ένα μπολ.
Μόλις βγουν οι μελιτζάνες από το φούρνο, τις ραντίζουμε με κουταλιές από τη μαρινάδα και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου περίπου 2 ώρες να μαριναριστούν.
Για να σερβίρουμε, τοποθετούμε τις φέτες μελιτζάνας σε μια πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα από ταχίνι.
Γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό ή κόλιανδρο.