Οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται ακριβότερα από τις άλλες ευρωπαϊκές

    Ημερομηνία:

    Από τα υψηλότερα στη Ζώνη του Ευρώ είναι τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, παρά την υποχώρησή τους μετά τις μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 175 μονάδες βάσης από τον Ιούνιο του 2024 έως και τον Απρίλιο του 2025. Αυτό διαπιστώνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που δημοσίευσε χθες, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα κριτήρια που εφαρμόζουν οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο χαλαρά σε σχέση με αυτά που ισχύουν στην Ευρωζώνη, περιγράφοντας πιο «άνετη» την προσφορά δανείων από την πλευρά των τραπεζών.

    Φλίγκος

    Eπιτόκια δανείων

    Οπως αναφέρει η ΤΤΕ, «τα επιτόκια των ελληνικών τραπεζών, τόσο για τα υφιστάμενα δάνεια όσο και για τις νέες συμβάσεις δανείων προς επιχειρήσεις, εξακολουθούν να είναι μεταξύ των υψηλότερων στη Ζώνη του Ευρώ, παρά την υποχώρηση που σημείωσαν το 2024 αλλά και τους πρώτους μήνες του 2025». Με βάση τα στοιχεία του περασμένου Μαρτίου, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο για νέα δάνεια προς επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 4,3% και στο 4,8% διαμορφώθηκε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο για τα υφιστάμενα δάνεια, όταν το αντίστοιχο για τα νέα δάνεια στην Ευρωζώνη ήταν 3,93%.

    Πάντως οι πρόσφατες μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ έχουν συμβάλει στον περιορισμό του κόστους δανεισμού από το υψηλό 6% τον Δεκέμβριο του 2023 σε ό,τι αφορά τις νέες πιστώσεις και το 6,4% για τα υφιστάμενα δάνεια.

    Το πρώτο τρίμηνο του 2025 η ζήτηση δανείων από τις ελληνικές επιχειρήσεις παραμένει αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα και οι όροι χορήγησης των δανείων από τις ελληνικές τράπεζες έχουν γίνει έως ένα βαθμό πιο χαλαροί. Οι παράγοντες που επηρέασαν θετικά τη ζήτηση των δανείων από επιχειρήσεις –σύμφωνα με την Ερευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων– είναι οι «πάγιες επενδύσεις», τα «αποθέματα και κεφάλαια κίνησης», οι «συγχωνεύσεις/εξαγορές και η αναδιάρθρωση επιχειρήσεων», καθώς και το «γενικό επίπεδο των επιτοκίων».

    ICECAP

    Η τάση αυτή είναι αντίστροφη σε σχέση με τη ζήτηση δανείων στην Ευρωζώνη, όπου μετά από δύο τρίμηνα ασθενούς ανάκαμψης το 2024 –για πρώτη φορά από το 2022– η ζήτηση των δανείων από επιχειρήσεις επανήλθε σε αρνητικό επίπεδο για το πρώτο τρίμηνο του 2025.

    Δανεισμός επιχειρήσεων

    Στην Ελλάδα, αντιθέτως, ο δανεισμός των επιχειρήσεων είναι σταθερά ανοδικός τα τελευταία χρόνια τροφοδοτώντας και την πιστωτική επέκταση, που κινήθηκε με ρυθμό 9,5% μεσοσταθμικά όλο το 2024, φθάνοντας στο 16,8% τον Μάρτιο του 2025.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος, η μεσοσταθμική καθαρή ροή χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, δηλαδή τα νέα δάνεια μετά τις αποπληρωμές υφιστάμενων οφειλών, αυξήθηκε σε 2 δισ. ευρώ το 2024 από 1,4 δισ. ευρώ το 2023. Ετσι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων αντιπροσωπεύει το 62% της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα στη χώρα.

    Η ρευστότητα των επιχειρήσεων αναμένεται να συνεχίσει να υποστηρίζεται στο εγγύς μέλλον τόσο από την προσφορά χρηματοδοτικών πόρων μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όσο και από τα χρηματοδοτικά εργαλεία (όπως η δημιουργία νέων προγραμμάτων με σκοπό την παροχή συγχρηματοδοτούμενων δανείων, εγγυήσεων, μικροπιστώσεων και συνεπενδύσεων στο πλαίσιο υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2021-2027, η δημιουργία νέου ταμείου εγγυήσεων δανείων προς μεγάλες επιχειρήσεις κ.ά.).

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πάπας Λέων ΙΔ’: Το ερωτικό τρίγωνο και σκάνδαλο της εποχής πίσω από το επώνυμο Πρέβοστ

    Ο Πάπας Λέων ΙΔ’, κατά κόσμον Ρόμπερτ Πρέβοστ, μεγάλωσε...

    Ελληνικό: Νέες σοκαριστικές μαρτυρίες για το θρίλερ

    Η τραγική απώλεια τριών μελών της ίδιας οικογένειας στο...

    ΠΑΤΡΑ: Αγοράζουν τα φθηνά “κινέζικα” από το διαδίκτυο – “Πληγή” για την τοπική αγορά της Πάτρας

    Δεκάδες είναι τα δέματα από εταιρείες ταχυμεταφορών στην Πάτρα...

    Πόσα πληρώσαμε για ρεύμα το 2024 και με τι (χρώμα) τιμολόγιο

    Πιο δεκτικοί στην αλλαγή τιμολογίου εμφανίζονται οι οικιακοί καταναλωτές σε σχέση...