Τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της γιορτάζει το 2025, η Agrino, μία από τις ιστορικότερες και πλέον καινοτόμες ελληνικές εταιρίες στον κλάδο του ρυζιού, των οσπρίων και των σνακ, εγκαινιάζοντας μία νέα υπερσύγχρονη μονάδα Κλειδί Ημαθίας. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, στο πλαίσιο του εορτασμού αυτής της σημαντικής επετείου, η εταιρία διοργάνωσε ένα διήμερο event στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται η κεντρική της παραγωγική μονάδα. Το αποκορύφωμα του διημέρου ήταν τα επίσημα εγκαίνια της νέας, υπερσύγχρονης μονάδας παραλαβής, ξήρανσης και αποθήκευσης ρυζιού στο Κλειδί Ημαθίας – μια στρατηγική επένδυση που αποτυπώνει τη διαχρονική δέσμευση της Agrino στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και της αγροτικής οικονομίας.

Το εορταστικό πρόγραμμα ξεκίνησε την Παρασκευή με ξενάγηση των συμμετεχόντων στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στη Σίνδο, ενώ το απόγευμα ακολούθησε μια ανοιχτή συζήτηση για την πορεία της Agrino μέσα στον χρόνο, αλλά και το όραμά της για το μέλλον. Η δεύτερη ημέρα, το Σάββατο, ήταν αφιερωμένη στον πρωτογενή τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής – φιλοσοφία που αποτελεί θεμέλιο της παραγωγικής ταυτότητας της Agrino.

Κεντρικό γεγονός της ημέρας αποτέλεσαν τα επίσημα εγκαίνια στο Κλειδί Ημαθίας, τα οποία και ανέδειξαν την κορύφωση του εορταστικού διημέρου. Στην εκδήλωση εγκαινίων απηύθυναν χαιρετισμό οι: Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονία – Θράκη) Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, Υφυπουργός Ανάπτυξης Αρμόδιος στην Έρευνα και Καινοτομία Σταύρος Καλαφάτης, Υφυπουργός Ανάπτυξης Αρμόδιος στη Βιομηχανία Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιος Στρατάκος, Αντιπεριφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Κωνσταντίνος Γιουτίκας, Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΝΔ Απόστολος Βεσυρόπουλος, Βουλευτής Δημήτρης Κουβέλας, Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης.

Η Agrino πρωτοπορεί στην καλλιέργεια ελληνικών οσπρίων και ρυζιού σύμφωνα με τις αρχές της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (ΟΓΠ), εφαρμόζοντας πλήρη ιχνηλασιμότητα στα προϊόντα εγχώριας παραγωγής – ένα χαρακτηριστικό που την καθιστά μοναδική στην Ελλάδα και μία από τις λίγες επιχειρήσεις παγκοσμίως με αυτό το επίπεδο διαφάνειας.

Με σεβασμό στον καταναλωτή και το περιβάλλον, η Agrino εφαρμόζει το διεθνές πρότυπο GLOBALG.A.P., εξασφαλίζοντας ποιοτικές πρώτες ύλες, βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και κοινωνικά υπεύθυνες συνεργασίες με Έλληνες παραγωγούς. Η φιλοσοφία της εταιρίας ενσωματώνει την πλήρη παρακολούθηση κάθε σταδίου παραγωγής, παρέχοντας στον καταναλωτή τη δυνατότητα να γνωρίζει ποιος και πού καλλιέργησε το προϊόν που επιλέγει.

Το διήμερο εκδηλώσεων τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των Μέσων Ενημέρωσης, της πολιτικής σκηνής, συνεργάτες από τον αγροτικό τομέα, καθώς και στελέχη και εργαζόμενοι της Agrino. Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε συνέχεια της πρώτης επετειακής δράσης της εταιρίας, που είχε πραγματοποιηθεί στην πόλη-γενέτειρά της, το Αγρίνιο.

Agrino: Nέα υπερσύγχρονη μονάδα της Αγρινιώτικης εταιρείας στο Κλειδί Ημαθίας στα 70 χρόνια από την ίδρυσή της

Ποια είναι η Agrino

Η Agrino είναι μία 100% ελληνική εταιρία τροφίμων με 70 χρόνια παράδοσης στην παραγωγή ρυζιού και 30 χρόνια στην παραγωγή οσπρίων. Αποτελεί μια από τις πιο γνωστές και αγαπημένες μάρκες (love brand) στην ελληνική αγορά προσφέροντας ελληνικά ρύζια και όσπρια υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας. Με σταθερά ανοδική πορεία, έχει καταφέρει να κερδίσει την πρώτη θέση στο καλάθι των καταναλωτών ήδη από τη δεκαετία του 1980. Η ποιότητα και η καινοτομία αποτελούν τις θεμελιώδεις αξίες της επιτυχημένης πορείας της Agrino, στις οποίες επενδύει ενισχύοντας συνεχώς την δυναμική των προϊόντων της και το λανσάρισμα νέων. Η εταιρία προσφέρει σταθερά στον καταναλωτή προϊόντα κυρίως Ελληνικής καλλιέργειας που είναι ασφαλή, υγιεινά και ιδιαίτερης διατροφικής αξίας.

Σήμερα, η Agrino διαθέτει 3 μονάδες στο Αγρίνιο, την Σίνδο Θεσσαλονίκης και το Κλειδί Ημαθίας και μία μικρότερη στην Καστοριά για συλλογή κι επεξεργασία των φημισμένων Γίγαντων-Ελεφάντων Καστοριάς ΠΓΕ, καθώς και 3 κέντρα Αποθήκευσης και Διανομής, σε Αγρίνιο, Αθήνα και Σίνδο. Διαθέτει 2 παραγωγικές μονάδες στο Αγρίνιο και στην Σίνδο και την σύγχρονη μονάδα παραλαβής , αποθήκευσης και ξήρανσης ρυζιού στο Κλειδί. Έχει εγκατεστημένες 5 γραμμές παραγωγής ρυζιού συνολικής δυναμικότητας 20 τόνων ανά ώρα, 2 μονάδες υγροθερμικής επεξεργασίας-parboiled δυναμικότητας 3,5 τόνων ανά ώρα και μια μονάδα παραγωγής ρυζιού ταχέως βρασμού, καινοτομική σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, διαθέτει μια γραμμή επεξεργασίας οσπρίων δυναμικότητας 5 τόνων ανά ώρα. Η πιο πρόσφατη παραγωγική επένδυση είναι η μονάδα παραγωγής ρυζογκοφρετών που εγκαταστάθηκε στο εργοστάσιο της Σίνδου.Η πρώτη μονάδα εγκαταστάθηκε το 2019 και ακολούθησαν έως σήμερα άλλες 3 επεκτάσεις. Σε τεχνολογικές προδιαγραφές ο μηχανολογικός εξοπλισμός της εταιρίας είναι από τους πιο προηγμένους σε διεθνές επίπεδο. Ο αριθμός των εργαζομένων στις 4 εγκαταστάσεις ανήλθε στους 220 για το 2024. Το τρέχον έτος ήδη έχει ξεπεράσει τους 230 εργαζομένους, παρουσιάζοντας μια σημαντική αύξηση, της τάξεως του 40% σε σχέση με το 2018.

Οι Καθαρές Πωλήσεις στην χρήση 2024 ανήλθαν στο ποσό των 48,5 εκ.€, παρουσιάζοντας σημαντική ανάπτυξη, της τάξεως του 11%. Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) το 2024 εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 5,6εκ € ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με το 2023.
Σε μια απαιτητική χρονιά η Agrino διατήρησε τα ήδη κυρίαρχα μερίδιά της στο ρύζι και αύξησε περαιτέρω τα μερίδια στη ρυζογκοφρέτα, ενώ διατήρησε τη 2η θέση στην κατηγορία των οσπρίων.

Εξαγωγές

Από τις αρχές του 1990 η εταιρία έχει ξεκινήσει δυναμικά να εξάγει τα προϊόντα της σε διάφορες αγορές του εξωτερικού, κυρίως στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, παρά τις δυσκολίες, τις προκλήσεις και τα εμπόδια εισόδου. Με προσήλωση στην Ποιότητα και, κυρίως, στην Καινοτομία, έχει καταφέρει να διεισδύσει και να εξάγει κωδικούς της σε πάνω από 30 χώρες.
Οι εξαγωγές παρουσιάζουν μια σημαντική αύξηση της τάξεως του 17% και αντιπροσωπεύουν πλέον του 10% του τζίρου της εταιρίας, ενώ σε επίπεδο όγκου ξεπερνούν το 20%. Θέλοντας να διευρύνει περαιτέρω το εξαγωγικό της αποτύπωμα προσβλέπει στη διείσδυση στις μεγάλες, αναπτυγμένες χώρες της Ε.Ε. καθώς και στις ΗΠΑ, όπου εδώ και 5 χρόνια δρα με μεγάλη έμφαση και σχετική επιτυχία. Παράλληλα, υπάρχει ενδιαφέρον για προσέγγιση νέων αγορών, όπως αυτές της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, της Μέσης Ανατολής και την Αυστραλία.

Επενδύσεις

Από τις αρχές του 2019 η Agrino υλοποιεί το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα της ιστορίας της, το οποίο ολοκληρώνεται το 2025.Το εν λόγω επενδυτικό πρόγραμμα ανήλθε στα 18.000.000€ και υλοποιήθηκε εντός του χρονικού προγραμματισμού. Περιελάμβανε κυρίως:
-Αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας με έμφαση στην μύλευση ρυζιού
-Επένδυση για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων στην κατηγορία του healthy snacking
-Επενδύσεις σχετικές με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ψηφιακή τεχνολογία με εισαγωγή νέων προηγμένων λογισμικών
-Επέκταση της μονάδας της Σίνδου με αγορά όμορου οικοπέδου και κτιριακών εγκαταστάσεων
-Ανέγερση της νέας σύγχρονης μονάδας παραλαβής -ξήρανσης και αποθήκευσης ρυζιού στο Κλειδί Ημαθίας. Η μονάδα αποτελείται από 3 ανεξάρτητες χοάνες παραλαβών, δύο ξηραντήρια, προκαθαριστήρια, 6 silo υγρού ρυζιού και 12 silo αποθήκευσης ξηρού ρυζιού συνολικής χωρητικότητας 20.000 τόνων.
Ταυτόχρονα ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός του νέου πενταετούς προγράμματος της εταιρίας, του οποίου η υλοποίηση έχει ήδη ξεκινήσει.

Προϊόντα

Επενδύοντας στην ποιότητα και την καινοτομία η εταιρία προσφέρει σταθερά νέες και σύγχρονες προϊοντικές προτάσεις. Τα ρύζια Agrino ήταν καινοτόμα από τη γέννηση τους, το 1969, όταν συσκευάστηκαν στην, πρωτοποριακή για την εποχή, όρθια, χάρτινη συσκευασία στην οποία αναγραφόταν η χρήση του κάθε ρυζιού. Το Φάνσυ για γεμιστά, το Φίνο για το πιλάφι, το «χρυσό» Agrino Bella έγινε σημείο αναφοράς για τις νοικοκυρές εκείνης της εποχής. Εξελισσόμενη και αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της αγοράς και των καταναλωτών για έξυπνες αλλά και υγιεινές λύσεις για το καθημερινό τραπέζι η Agrino είναι η πρώτη ελληνική εταιρία ρυζιού που δημιουργεί ημιέτοιμα γεύματα με εκλεκτές συνταγές και συστατικά όπως ριζότο με Τρούφα, με Κρόκο Κοζάνης , με μανιτάρια στη σειρά «Agrino Bistro». Δημιούργησε επίσης την μόνη ολοκληρωμένη σειρά καστανών ρυζιών γρήγορου βρασμού, την «Agrino Brown Family», με καστανό ρύζι για κάθε μαγειρική χρήση. Εκτός από μακρύκοκκο καστανό ρύζι για πιλάφι, λάνσαρε και καστανό ρύζι τύπου καρολίνα για γεμιστά, μια παγκόσμια πρωτοπορία για την οποία κέρδισε το Βραβείο του πιο επιτυχημένου Λανσαρίσματος το 2017.

Τα όσπρια Agrino κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά από την δεκαετία του ‘90. Το 2006 η Agrino πρωτοπορεί, παράγοντας ελληνικά όσπρια, καλλιεργημένα σύμφωνα με τις αρχές της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (ΟΓΠ), σε στενή συνεργασία με τους παραγωγούς, αφού σε παγκόσμια πρώτη αναγράφει το όνομά τους καθώς και την περιοχή καλλιέργειας πάνω στη συσκευασία. Στην συνέχεια εφαρμόζει την Ορθή Γεωργική Πρακτική (ΟΓΠ) σε όλα της τα ελληνικά προϊόντα ρυζιών και οσπρίων. Παραμένει η μόνη εταιρία στην Ελλάδα που έχει πλήρη ιχνηλασιμότητα στα προϊόντα εγχώριας παραγωγής, και μία από τις ελάχιστες παγκοσμίως. Για τον Έλληνα καταναλωτή, τα όσπρια ήταν μέχρι πρόσφατα αποκλειστικά συνδεδεμένα με παραδοσιακές συνταγές, τα τελευταία χρόνια όμως, η τάση για αναζήτηση προϊόντων που μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας (veganism) κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα.

Αξιοποιώντας τη γνώση και εμπειρία της στο ρύζι, η Agrino λάνσαρε στις αρχές του 2019 μια ολοκαίνουρια σειρά ρυζογκοφρετών σε 5 διαφορετικές γεύσεις, που φέρουν την υπογραφή ποιότητας της ελληνικής εταιρίας και είναι υγιεινές, νόστιμες, ελαφριές, με λίγες θερμίδες, χωρίς γλουτένη, πλούσιες σε φυτικές ίνες και με όλη τη γεύση και τη διατροφική αξία των καρπών της ελληνικής γης. Ακολουθώντας το παγκόσμιο trend του healthy snacking, η Agrino δημιουργεί μια υγιεινή, αλλά πρωτίστως γευστική πρόταση στις ρυζογκοφρέτες, η οποία την έχει αναδείξει σε market leader της κατηγορίας, λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία τους στην ελληνική αγορά.

Στην κατηγορία των ρυζογκοφρετών ακολούθησαν οι ατομικές συσκευασίες (2020), η σειρά 5 κωδικών με γλυκιά επικάλυψη (2021) καθώς και οι mini ρυζογκοφρέτες σε 4 γεύσεις (2022), όλες με μεγάλη επιτυχία. Σήμερα, 6 χρόνια μετά το πρώτο λανσάρισμα, η Agrino παραμένει με διαφορά ο αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος του ραφιού των ρυζογκοφρετών.
Αφουγκραζόμενη την ανάγκη των καταναλωτών για ποιοτικά έτοιμα γεύματα, το 2023 λανσάρεται η σειρά Quick Deli, αποτελούμενη από 4 προϊόντα που καταναλώνονται άμεσα ή μετά από ζέσταμα 2’ σε φούρνο μικροκυμάτων ή κατσαρόλα. Δύο από τα προϊόντα αυτά, το Ταμπουλέ και το μείγμα Λευκής & Κόκκινης Κινόα είναι μοναδικά στην ελληνική αγορά. Οι καταναλωτές αναγνωρίζουν πως πρόκειται για μια σειρά που τους δίνει λύσεις για τα καθημερινά τους γεύματα χωρίς να συμβιβάζονται στην ποιότητα και αγκαλιάζουν με θέρμη την σειρά.

Ακολουθεί η αναβάθμιση της σειράς Agrino Bistro σε Agrino Greek Gourmet, εξασφαλίζοντας μοναδικά ελληνικά συστατικά που μετατρέπουν το ριζότο σε ελληνικό γκουρμέ πιάτο. Το ελληνικό ρύζι συναντά τον Κρόκο Κοζάνης ΠΟΠ, τα βασιλομανίταρα Γρεβενών, τις ελληνικές τρούφες και 4 εκλεκτά ελληνικά τυριά και δίνεται η ευκαιρία στον καταναλωτή να γεύεται γκουρμέ γεύσεις καθημερινά στο σπίτι του.

Τελευταία προσθήκη στο πορτφόλιο προϊόντων, τα Agrino Rice Chips. Απαντώντας στις διεθνείς διατροφικές τάσεις και σε συνέχεια της μεγάλης αποδοχής των ρυζογκοφρετών της, η Agrino λανσάρει μια παγκόσμια καινοτομία στα snacks: τσιπς από ελληνικό καστανό ρύζι, όσπρια και φυσικά συστατικά.

Τα ολοκαίνουργια Agrino Rice Chips περιέχουν έναν ιδανικό συνδυασμό ελληνικού καστανού ρυζιού, πλούσιο σε φυτικές ίνες, και οσπρίων, βασική πηγή φυτικών πρωτεϊνών. Επειδή δεν είναι τηγανισμένα, περιέχουν τουλάχιστον 50% λιγότερα λιπαρά και λιγότερες θερμίδες από τα συνηθισμένα πατατάκια. Δεν περιέχουν γλουτένη, τεχνητά αρώματα ή χρώματα, ενώ είναι vegan & νηστίσιμα.

Το πρώτο απόλυτα υγιεινό σνακ σε μορφή τσιπς παράγεται σε ειδικά σχεδιασμένη γραμμή στο εργοστάσιο της Agrino στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιώντας τη διεργασία popping ρυζιού και οσπρίων, που επιτυγχάνεται και στις ρυζογκοφρέτες.

Η συσκευασία είναι 100% ανακυκλώσιμη. Η απολαυστική σειρά Agrino Rice Chips απευθύνεται σε όλες τις γευστικές προτιμήσεις και ηλικίες, αφού περιλαμβάνει 5 προσεκτικά σχεδιασμένους κωδικούς τόσο κλασικών όσο και μοναδικών γεύσεων:
• Aegean herbs
• Sour cream & onion
• Ketchup
• Hummus
• Creamy mushroom
Ήδη από τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας τους, τα Agrino Rice Chips βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των καταναλωτών υγιεινών σνακ.

Επόμενα επιχειρηματικά σχέδια

Με την υλοποίηση και ολοκλήρωση των επενδύσεων της, η εταιρία έχει ως στόχο τη σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και της λειτουργικής κερδοφορίας της, με την περαιτέρω ενδυνάμωσή της στην Ελληνική αγορά και στις 3 προϊοντικές κατηγορίες, με την ανάπτυξη των εξαγωγών και την είσοδο σε νέες αγορές, καθώς και με την παραγωγή νέων καινοτομικών προϊόντων τόσο σε ομοειδή προϊόντα της γκάμας που διαθέτει σήμερα όσο και σε άλλες κατηγορίες τροφίμων.

Δράσεις ΕΚΕ

Ο σεβασμός προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο αποτελούν βασικές αρχές της Agrino. Για αυτό έχει επενδύσει στην εξασφάλιση της καλλιέργειας των ελληνικών της α’ υλών σύμφωνα με τις αρχές της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (ΟΓΠ), βάσει του διεθνούς προτύπου GLOBALG.A.P. (Global Good Agricultural Practice), το οποίο βασίζεται σε αρχές, όπως η υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών (π.χ. μέσω της σωστής χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, εγκεκριμένων από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία), η ασφάλεια των καλλιεργητών, η προστασία του περιβάλλοντος (ορθολογική χρήση γης, νερού και χημικών) καθώς και η πλήρης παρακολούθηση της διαδικασίας καλλιέργειας σε όλα τα στάδια.

Η ιχνηλασιμότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του GLOBALG.A.P. καθώς αποδεικνύει την παρακολούθηση της παραγωγής σε όλα της τα στάδια και εξασφαλίζει την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Τα ελληνικά προϊόντα Agrino φέρουν το όνομα του παραγωγού και την περιοχή καλλιέργειας στα πακέτα τους κι έτσι ο καταναλωτής έχει πλήρη γνώση της προέλευσης του προϊόντος που αγοράζει.

Η Agrino έχει επενδύσει και στην περιβαλλοντική διαχείριση στα εργοστάσιά της, με στόχο τίποτα να μην πάει χαμένο. Ο ατμός που παράγεται από την καύση του φλοιού του ρυζιού χρησιμοποιείται εν μέρει στη διαδικασία parboiling αλλά και στην ξήρανση της α ύλης ρυζιού. Κατά την καύση του φλοιού παράγεται τέφρα (στάχτη), η οποία περιέχει οξείδιο του πυριτίου σε υψηλό ποσοστό και είναι κατάλληλη για χρήση στην μεταλλουργία και στην τσιμεντοβιομηχανία. Η καύση γίνεται σε συνθήκες φιλικές προς το περιβάλλον, αφού σειρά από φίλτρα κατακράτησης της σκόνης δεν επιτρέπουν να διοχετευθεί η τέφρα στο περιβάλλον. Και βέβαια, στηρίζει από το 2003 τις απαιτήσεις ανακύκλωσης που προκύπτουν από την κατανάλωση των συσκευασιών κατόπιν συνεργασιών με τους εγκεκριμένους από το Κράτος φορείς.

Παράλληλα, με τη στήριξη όλα αυτά τα χρόνια του Έλληνα καλλιεργητή η Agrino συνδράμει στην προσπάθεια διατήρησης του ενεργά οικονομούντος πληθυσμού σε αγροτικές και , συχνά, παραμεθόριες περιοχές συμβάλλοντας στον περιορισμό της αστυφιλίας. Σε σταθερή βάση υποστηρίζει μια πλειάδα οργανώσεων και φορέων με αντικείμενο την στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, συμμετέχει σε εθελοντικές περιβαλλοντικές δράσεις και στηρίζει πολυάριθμα αθλητικά γεγονότα που προάγουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Βραβεύσεις

Στην 70χρονη ιστορία της, η Agrino έχει βραβευτεί δεκάδες φορές, για την ποιότητα και τον σχεδιασμό των προϊόντων της, την καινοτομία, την υποδειγματική επιχειρηματικότητα, την περιβαλλοντική της συνείδηση και την προτίμηση των καταναλωτών για τα προϊόντα της.
Τα τελευταία 2 χρόνια, κέρδισε το Hiring Record Award της ΔΥΠΑ ενώ για τα AGRINO RICE CHIPS κέρδισε μια σειρά από βραβεία: Packaging Award, Social Media Award, Made in Greece Award καθώς και το πρώτο ERMIS στην ιστορία της.