Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών: «Ωκεανός ευκαιριών» για τις γυναίκες

    Ημερομηνία:

    Αν και σε απόλυτους αριθμούς ο αριθμός των γυναικών που απασχολούνται στις ναυτιλιακές εταιρείες σε θάλασσα και στεριά αυξάνεται, ωστόσο η ποσοστιαία συμμετοχή τους στο σύνολο της απασχόλησης μειώνεται, ενώ παραμένει μεγάλο το χάσμα μεταξύ των γυναικών που παρακολουθούν τις ειδικές ακαδημίες με όσες τελικά απασχολούνται στον κλάδο.

    Στην ελληνική ακτοπλοΐα πάντως η απασχόληση φτάνει στο 7,8% και είναι πολύ πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο που είναι στο 2%.

    Τα στοιχεία αυτά που δείχνουν ότι η απασχόληση των γυναικών στη ναυτιλία αυξάνεται με αργού ρυθμούς ήρθαν στην επικαιρότητα με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας στη Ναυτιλία (18 Μαΐου) που έχει καθιερώσει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) και φέτος είχε το μήνυμα «An Ocean of Opportunities for Women».

    Στο πλαίσιο του εορτασμού την προηγούμενη Παρασκευή παρουσιάστηκε στο Λονδίνο από την Ελπη Πετράκη, πρόεδρο WISTA International, και τη Louise Proctor του IMO, έρευνα για την απασχόληση των γυναικών στον ναυτιλιακό κλάδο σε θάλασσα και στεριά.

    Στην έρευνα ανταποκρίθηκαν 88 συνολικά κράτη-μέλη του ΙΜΟ και 608 οργανισμοί από τον ιδιωτικό τομέα έναντι 45 κρατών-μελών και 513 οργανισμών που συμμετείχαν το 2021.

    Τα ευρήματα

    Τα βασικότερα ευρήματα έδειξαν ότι η συμμετοχή των γυναικών στον ιδιωτικό ναυτιλιακό τομέα αριθμητικώς έχει αυξηθεί, αλλά η ποσοστιαία συμμετοχή έχει μειωθεί φτάνοντας μόλις το 16% έναντι του 29% που κατέγραψε η έρευνα του 2021.

    Φλίγκος

    Παρότι αυτό εξηγείται ως έναν βαθμό με ότι το δείγμα των συμμετεχόντων στην έρευνα είναι πολύ μεγαλύτερο, δεν παύει να προκαλεί ανησυχία.

     

    H διαφαινόμενη καθοδική τάση δημιουργεί περαιτέρω ανησυχίες σχετικά με τα δυνητικά εμπόδια εισόδου και υπογραμμίζει την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    Οσον αφορά τα πλοία, οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 1% των ναυτικών στις εταιρείες που έλαβαν μέρος στην έρευνα, με τις περισσότερες γυναίκες να καταγράφονται στην Ελλάδα, τις Φιλιππίνες και την Αργεντινή, απασχολούμενες σε bulk carriers και oil tankers.

    Μια άλλη σημαντική διαπίστωση είναι ότι οι γυναίκες που φοιτούν στις ναυτικές ακαδημίες είναι 5%, κάτι που δηλώνει με σαφήνεια ότι υπάρχει «διαρροή» στη διαδρομή μεταξύ εκπαίδευσης και επαγγελματικής αποκατάστασης.

    Στο μεταξύ, καλύτερη φαίνεται να είναι η εικόνα στην ελληνική ακτοπλοΐα. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), η απασχόληση  Ελληνίδων που στελεχώνουν κυρίως τα πληρώματα των επιβατηγών πλοίων αυξάνεται συνεχώς.

    Το 2024 έφτασε στο 7,8%, του συνόλου των πληρωμάτων, πολύ πάνω από τον διεθνή μέσο όρο του 2%, «χάρη στις στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες της πολιτείας και του Συνδέσμου μας» τονίζει ο ΣΕΕΝ.

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΛΟΥΜΠΗΣ: Regional Growth Conference: Εύκολα λόγια πολιτικών, λίγες πράξεις για την Αχαΐα

    Του Δημήτρη Γ. Παλούμπη Κάθε χρόνο, το Regional Growth Conference...

    Ημερίδα για την αξιοποίηση των νέων αεροπορικών συνδέσεων από τον Άραξο

    Το Επιμελητήριο Αχαΐας και η Ένωση Ξενοδόχων Αχαΐας, σε...

    Ιωάννα Παλιοσπύρου: Η συγκινητική ανάρτησή της με το πώς ήταν πριν από την επίθεση με το βιτριόλι

    Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 20 Μαΐου, από την επίθεση...