Ισχυρά αλλά και αδύναμα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύονται από τις χθεσινές, εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν. Στην ανάπτυξη διατηρεί επιδόσεις πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ στα δημοσιονομικά πρωταγωνιστεί στα πλεονάσματα. Ωστόσο, ο πληθωρισμός αργεί να υποχωρήσει, έχει το μεγαλύτερο έλλειμμα ισοζυγίου και είναι η μόνη χώρα με αρνητική αποταμίευση νοικοκυριών.
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η Κομισιόν τοποθετεί στο 2,3% τον ρυθμό ανάπτυξης για φέτος, συμφωνώντας με την εκτίμηση της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ το 2026 χαμηλώνει ελαφρώς τον πήχυ στο 2,2%.
Η επίδοση αυτή, την οποία η Κομισιόν χαρακτηρίζει «στιβαρή», είναι η 9η υψηλότερη στην Ε.Ε. Η Ευρωζώνη προβλέπεται να αναπτυχθεί με 0,9%, η Ε.Ε. με 1,1%. Η κατανάλωση, την οποία ευνοεί η άνοδος του εισοδήματος, καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι οι κύριοι παράγοντες που στηρίζουν την επίδοση αυτή. Οι επενδύσεις προβλέπεται να αυξηθούν κατά 7,8% φέτος, η δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ε.Ε., και κατά 7,3% το 2026.

Στα δυνατά σημεία της περιλαμβάνονται επίσης οι δημοσιονομικές επιδόσεις της, αφού το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 3,8% του ΑΕΠ της, υψηλότερα από την πρόβλεψη της κυβέρνησης για 3,2% του ΑΕΠ (στην επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου), διατηρώντας τη δυναμική του 2024 που έκλεισε σε επίπεδα-ρεκόρ 4,8%, και το 2026 θα είναι 4,4% του ΑΕΠ. Η φετινή είναι η 2η καλύτερη επίδοση στην Ε.Ε. μετά την Κύπρο. Κατά μέσον όρο η Ε.Ε. έχει πρωτογενές έλλειμμα 1,3% του ΑΕΠ και η Ευρωζώνη 1,2% του ΑΕΠ. Το ίδιο ισχύει και για το αποτέλεσμα του ισοζυγίου γενικής κυβέρνησης: προβλέπεται πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για φέτος, η δεύτερη καλύτερη επίδοση (μαζί με την Ισπανία) μετά την Κύπρο. Η έκθεση της Κομισιόν αποδίδει εύσημα στα διαρθρωτικά μέτρα για τη μείωση της φοροδιαφυγής, στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, αλλά και στην αύξηση των δημοτικών τελών και του τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία. Για το 2026 προβλέπεται πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 1,4% του ΑΕΠ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα (όπως αυτά που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ). Το δημόσιο χρέος, εξάλλου, αναμένεται να συνεχίσει να υποχωρεί στο 146,6% του ΑΕΠ το 2025 και στο 140,6% του ΑΕΠ το 2026, πλησιάζοντας την Ιταλία, της οποίας το χρέος το 2026 προβλέπεται να αυξηθεί στο 138,2% του ΑΕΠ της.
Στο μέτωπο του πληθωρισμού, ωστόσο, οι εξελίξεις δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, καθώς η πτώση του αναχαιτίστηκε από την αύξηση των τιμών των υπηρεσιών και του ηλεκτρισμού, ενώ στο μέλλον –σύμφωνα με την Κομισιόν– θα ασκήσουν ανοδικές πιέσεις οι μισθοί. Ο πληθωρισμός προβλέπεται 2,8% κατά μέσον όρο φέτος, ο 6ος υψηλότερος στην Ε.Ε., και 2,3% το 2026, ενώ ο δομικός, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, θα είναι υψηλότερος, στο 3,5% το 2025 και στο 2,6% το 2026.
Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην Ε.Ε., 8,2% του ΑΕΠ της φέτος, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Κομισιόν, ενώ κατά μέσον όρο η Ε.Ε. έχει πλεόνασμα 2,5% και η Ευρωζώνη 3% του ΑΕΠ της. Είναι, επίσης, η μόνη με αρνητική αποταμίευση νοικοκυριών, -2,5% φέτος και -1,8% το 2026.