ΑΑΔΕ: Σαφάρι ελέγχων σε τουριστικές περιοχές και Airbnb – Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα

    Ημερομηνία:

    Εντείνονται οι έλεγχοι που θα κάνει το προσεχές διάστημα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε τουριστικές περιοχές αλλά και στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων που προέρχονται από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb.

    Έλεγχοι οι οποίοι θα ενταθούν ακόμη περισσότερο τον Αύγουστο όπου κορυφώνεται η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος. Στις τουριστικές περιοχές θα γίνουν εξονυχιστικοί έλεγχοι για άλλη μια χρονιά προκειμένου να εντοπισθούν φαινόμενα φοροδιαφυγής.
    Την ίδια στιγμή έλεγχοι θα γίνονται από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Ειδικότερα ειδικός αλγόριθμος θα ελέγχει τις πλατφόρμες τύπου Airbnb και εάν τα εισοδήματα που έλαβαν τα φυσικά πρόσωπα δηλώθηκαν στις φορολογικές δηλώσεις τους.

    Ποιοι μπαίνουν στο «στόχαστρο» της εφορίας

    Ουσιαστικά οι διασταυρώσεις αυτές θα γίνουν με  βάση τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες στις φορολογικές δηλώσεις τους και με εκείνα που κοινοποιήθηκαν στην ΑΑΔΕ από τις εταιρείες βραχυχρόνιων μισθώσεων μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται Airbnb, Booking.com, VRBO.

    Φλίγκος

    Επίσης στο «στόχαστρο» της Αρχής μπαίνουν όσοι φορολογούμενοι έχουν περισσότερα από τρία ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση, δεν έχουν κάνει  έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και συνεπώς δεν έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ. Επίσης θα ελεγχθούν όσοι ιδιοκτήτες σπιτιών δεν έχουν εκδώσει τον προβλεπόμενο Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στη βάση του πρωτοκόλλου συνεργασίας της ΑΑΔΕ με πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb, Booking, VRBO και που δεν τον έχουν αναρτήσει στις σχετικές  πλατφόρμες.

    Σαρωτικοί έλεγχοι θα γίνεται και στους τραπεζικούς λογαριασμούς όσων μισθώνουν τα ακίνητα τους μέσα από πλατφόρμες προκειμένου να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα τα οποία μετά θα πρέπει οι παραβάτες να τα δικαιολογήσουν στην Εφορία. 

    «Τσουχτερά» πρόστιμα

    Όσοι παραβαίνουν τη νομοθεσία θα έρχονται αντιμέτωποι με «τσουχτερά» πρόστιμα. Ειδικότερα:

    • Για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ανά έτος, ίσο με το 50% των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους που διαπράττεται παράβαση, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ.
    • Εάν δεν τηρούνται εκ νέου οι προϋποθέσεις εντός 1 έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου, τότε το πρόστιμο θα αυξηθεί στο διπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.
    • Εάν δεν υποβληθεί Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής ή υποβολή είναι ανακριβής, τότε το πρόστιμο θα είναι ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος, όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα.
    • Εάν η Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής είναι εκπρόθεσμη,  τότε θα επιβληθεί αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τι αλλάζει από σήμερα σε Facebook και Instagram

    Ξεκινώντας από σήμερα, η Meta, μητρική εταιρεία του Facebook...

    ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ live στην Πάτρα

    ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ live στην Πάτρα Δευτέρα 23 Ιουνίου 2025 Στάδιο Παναχαϊκής Πιστός...

    Το πυροτέχνημα για την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο

    Της Κατερίνας Σολωμού   Το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται στην επικαιρότητα...

    ΤΡΑΓΩΔΙΑ: Από το Διακοφτό Αχαϊας η μάνα της 7χρονης που έχασε τη ζωή της στην Καλλιθέα

    Από το Διακοφτό Αχαϊας κατάγεται η Δώρα Κ., η...