Μέτρα στήριξης: Χωρίς ενοίκιο τον Μάρτιο λιανεμπόριο και εστίαση – Όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο Σταϊκούρας

    Ημερομηνία:

    Στην εξειδίκευση των μέτρων στήριξης που εξήγγειλε την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Σύμφωνα με τον υπουργό, το συνολικό πακέτο μέτρων στήριξης ανήλθε πέρυσι σε 24 δισ. ευρώ, ενώ για το 2021 έχουν έως σήμερα υπολογιστεί 7,5 δισ. ευρώ.

    Ο ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε νέους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής 6 και 7. Η επιστρεπτέα 6 θα είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ. ενώ η επιστρεπτρέα 7 θα είναι ύψους 1 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα όμως η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο παράτασης της υγειονομικής κρίσης και της ανάγκης στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

    Στα άμεσα νέα μέτρα περιλαβάνονται:

    • Απαλλαγή 100% από ενοίκια για επιπλέον ένα μήνα τουλάχιστον, δηλαδή και τον Μάρτιο, για κλάδους που επλήγησαν ιδιαίτερα και ειδικά όσους είναι κλειστοί σήμερα με ρκατική εντολή. Εκτός από την Εστίαση, περιλαμβάνεται επίσης το Λιανεμπόριο, Μεταφορές, Τουρισμός, Πολιτισμός και Αθλητισμός.
    • Ταυτόχρονα θα δοθεί αφορολόγητη αποζημίωση 80% στους εκμισθωτές από το κράτος (ή 60% για τα νομικά πρόσωπα). Οι υπόλοιποι πληρώνουν 60% ενοίκιο και το κράτος καλύπτει στους ιδιοκτήτες το 30% της ζημίας.
    • Ολοκλήρωση πληρωμών της Επιστρεπτέας 5 άμεσα, νέα Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 τον Φεβρουάριο και νέα Επιστρεπτέα 7 τον Μάρτιο.
    • Παράταση έως Σεπτέμβριο του χαμηλού ΦΠΑ 13% σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά.
    • ΦΠΑ 13% και σε μεταφορές, θέατρα, σινεμά και το τουριστικό πακέτο, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου
    • Συνέχιση του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για τους πληττόμενους.
    • Νέο πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων, που μόλις ψηφίστηκε.
    • Επιπλέον επιδότηση 10 ευρώ ανά θέση για θέατρα, σινεμά, χώρους συναυλιών.
    • Καταβολή έκτακτης ενίσχυσης 400 ευρώ σε ελ. επαγγελματίες επιστήμονες.
    • «Στη χώρα μας, μετά και τις τελευταίες αποφάσεις στο υγειονομικό πεδίο, το συνολικό κόστος της πανδημίας, σε μηνιαία βάση, υπολογίζεται στα 2,4 δισ. ευρώ, υψηλότερο από τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι μόνον «οι αποφάσεις των τελευταίων 2 εβδομάδων προσέθεσαν, μηνιαίως, περίπου 750 εκατ. ευρώ δημοσιονομικό κόστος». Όπως εξήγησε, αυτό οδηγεί στην ανάγκη μεγαλύτερης, αμεσότερης, αλλά και πιο στοχευμένης στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων αφού «οι διαθέσιμοι πόροι δεν είναι απεριόριστοι».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Η Παρασκευή Κερασιώτη με φουσκωμένη κοιλίτσα στην παραλία- ΦΩΤΟ

    Η Παρασκευή Κερασιώτη διανύει την ομορφότερη περίοδο στην ζωή της, αφού...

    Χανιά: Κατέληξε η 34χρονη που υπέστη ανακοπή ενώ διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο

    Την χειρότερη κατάληξη είχε το σοκαριστικό περιστατικό που καταγράφηκε...

    ΘΕΜΗΣ ΜΠΑΚΑΣ: Καίριο πλήγμα για το τρωθέν πολιτικό σύστημα το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

    Του Θέμη Μπάκα Ας μιλήσουμε επιτέλους με καθαρά λόγια. Το...

    Σία Αναγνωστοπούλου: «Επιτακτική ανάγκη συντήρησης και αναβάθμισης της Π.Ε.Ο. Πατρών- Πύργου, από Τσουκαλέικα έως Άραξο»

    Κοινοβουλευτική αναφορά προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε ...