Το σαγανάκι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ορεκτικά της ελληνικής κουζίνας. Πρόκειται για ένα τηγανητό τυρί, που χάρη στη σωστή προετοιμασία και το ψήσιμο, αποκτά μια υπέροχη χρυσαφένια, τραγανή κρούστα εξωτερικά ενώ παράλληλα είναι λιωμένο και ζεστό εσωτερικά.
Υλικά για τη συνταγή
- 1 συσκευασία (περίπου 110 γραμμάρια) τυρί κασέρι
- 1 κουταλιά της σούπας νερό ή όσο χρειαστεί
- ¼ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ή όσο χρειαστεί
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ, σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ λεμόνι ή ανάλογα με τη γεύση
- 1 κουταλιά της σούπας φρεσκοκομμένο μαϊντανό
Οδηγίες
- Αλείψτε κάθε πλευρά του τυριού κασέρι με νερό. Περάστε και τις δύο πλευρές από αλεύρι, μέχρι να βεβαιωθείτε ότι η επιφάνεια είναι πλήρως καλυμμένη.
- Προθερμάνετε ένα μαντεμένιο τηγάνι σε μέτρια-δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να καπνίζει. Ρίξτε μέσα το ελαιόλαδο. Τοποθετήστε προσεκτικά το αλευρωμένο τυρί στο καυτό λάδι και μαγειρέψτε μέχρι το τυρί να αρχίσει να λιώνει και να σχηματιστεί μια χρυσαφένια κρούστα, για περίπου 2 λεπτά.
- Γυρίστε γρήγορα το τυρί με μια σπάτουλα. Τηγανίστε μέχρι το κάτω μέρος να γίνει χρυσαφένιο, για περίπου 30 δευτερόλεπτα ακόμη.
- Αποσύρετε από τη φωτιά το τηγάνι. Ρίξτε το κονιάκ στο τηγάνι πάνω από το τυρί. Στύψτε λίγο χυμό λεμονιού από πάνω. Τοποθετήστε το σαγανάκι σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτοπετσέτα και στη συνέχεια γαρνίρετε με μαϊντανό.
