Συνταγή για παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο

    Ημερομηνία:

    Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και κλασικά σιροπιαστά γλυκά. Συνδυάζει την αφράτη και κρεμώδη κρέμα σιμιγδαλιού με το τραγανό, βουτυράτο φύλλο κρούστας και το αρωματικό σιρόπι. Είναι ένα γλυκό που απαιτεί λίγη υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.

    Υλικά για τη συνταγή

    • 2 ½ φλιτζάνια λευκή ζάχαρη, χωρισμένη
    • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
    • 3 ½ κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
    • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
    • 6 φλιτζάνια γάλα πλήρες
    • 6 μεγάλα αυγά
    • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
    • ¾ φλιτζάνι βούτυρο, λιωμένο
    • 12 φύλλα κρούστας
    • 1 φλιτζάνι νερό

    Οδηγίες για τη συνταγή

    1. Συγκεντρώστε όλα τα υλικά σας.
    2. Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπήστε με σύρμα 1 φλιτζάνι ζάχαρη, το σιμιγδάλι, το κορν φλάουρ και το αλάτι, μέχρι να μην υπάρχουν σβόλοι από το κορν φλάουρ.
    3. Φέρτε το γάλα σε βρασμό σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε σταδιακά το μείγμα σιμιγδαλιού ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το μείγμα να πήξει και να πάρει μια πλήρη βράση. Αποσύρετε από τη φωτιά και κρατήστε το ζεστό.
    4. Χτυπήστε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ με ένα ηλεκτρικό μίξερ σε υψηλή ταχύτητα. Προσθέστε ½ φλιτζάνι ζάχαρη και χτυπήστε για 10 ολόκληρα λεπτά μέχρι να πήξει και να γίνει ανοιχτόχρωμο. Ανακατέψτε τη βανίλια.
    5. Ενσωματώστε απαλά το μείγμα των αυγών στο ζεστό μείγμα σιμιγδαλιού. Σκεπάστε εν μέρει την κατσαρόλα και αφήστε στην άκρη να κρυώσει. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου (350 βαθμούς Φαρενάιτ).
    6. Βουτυρώστε ένα ταψί διαστάσεων 23×33 εκατοστά. Τοποθετήστε ένα φύλλο κρούστας στο ταψί και αλείψτε με λιωμένο βούτυρο. Επαναλάβετε με άλλα έξι φύλλα.
    7. Ρίξτε την κρέμα στο ταψί.
    8. Προσθέστε τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, ένα-ένα, αλείφοντας το καθένα με βούτυρο.
    9. Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι η πάνω κρούστα να γίνει τραγανή και η γέμιση της κρέμας να έχει σφίξει, για 40 με 45 λεπτά.
    10. Όταν η κρέμα είναι σχεδόν έτοιμη, ανακατέψτε την υπόλοιπη 1 φλιτζάνι ζάχαρη και το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα. Φέρτε σε βρασμό.
    11. Βγάλτε την κρέμα από το φούρνο και περιχύστε το ζεστό σιρόπι από πάνω, ειδικά γύρω από τις άκρες.
    12. Αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, στη συνέχεια κόψτε σε 16 τετράγωνα και σερβίρετε.

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ: Δύο γυναίκες και ένας άνδρας σώθηκαν χθες στα Αραχωβίτικα! Αμεση δράση του ναυαγοσώστη

    Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Κυριακής, γύρω στις 18:00,...

    ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ: Αυτά ισχύουν για τις κλήσεις! Αρθρο του αντιδημάρχου Διονύση Πλέσσα

    Άρθρο του Αντιδημάρχου Διοίκησης και Οικονομικών, Διονύση Πλέσσα   Θα...

    Δέσποινα Μοιραράκη: Κάνει διακοπές στη Λευκάδα

    Στη Λευκάδα βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η Δέσποινα Μοιραράκη, απολαμβάνοντας ένα διάλειμμα...

    ΠΙΝΑΚΑΣ: Δείτε ποια περιοχή της Πάτρας είχε χθες την υψηλότερη θερμοκρασία

    Πρωταθλήτρια ζέστης αναδείχθηκε η Δυτική Ελλάδα, χθές καθώς στις...