Απογειώστε τα κλασικά κεφτεδάκια με μια πικάντικη πινελιά και τη γλυκόξινη νότα του βαλσάμικου.
Μια συνταγή με πλούσια γεύση, ιδανική για ένα απολαυστικό γεύμα που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
Υλικά
Για τα κεφτεδάκια:
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (ή ανάμεικτος με χοιρινό)
1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο ή πολύ ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες ή πολύ ψιλοκομμένες
1 αυγό
50 γρ. φρυγανιά τριμμένη
3 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός
1/2 – 1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες τσίλι (μπούκοβο), ανάλογα πόσο πικάντικα τα θέλετε
1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο (προαιρετικά)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα ντομάτας με βαλσάμικο:
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
800 γρ. ντομάτες κονσέρβα ψιλοκομμένες (ή φρέσκες ώριμες τριμμένες)
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
3 κουταλιές σούπας ξύδι βαλσάμικο (μπορείτε να βάλετε λίγο παραπάνω για πιο έντονη γλυκόξινη γεύση)
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (εξισορροπεί την οξύτητα)
1/2 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες τσίλι (μπούκοβο), ή όσο επιθυμείτε
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Φρέσκος βασιλικός ή μαϊντανός ψιλοκομμένος για γαρνίρισμα
Οδηγίες
-
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε καλά τον κιμά, το τριμμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το αυγό, τη φρυγανιά, τον μαϊντανό, τις νιφάδες τσίλι, το κύμινο (αν χρησιμοποιείτε), αλάτι και πιπέρι.
- Ζυμώστε απαλά με τα χέρια σας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά, προσέχοντας να μην το παραζυμώσετε για να μείνουν αφράτα. Πλάστε το μείγμα σε μικρά, στρογγυλά κεφτεδάκια (περίπου 2-3 εκ. διάμετρο).
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε αρκετό ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίστε τα κεφτεδάκια σε δόσεις μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές.
- Δεν χρειάζεται να ψηθούν εντελώς στο τηγάνι, καθώς θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται στη σάλτσα. Αφαιρέστε τα κεφτεδάκια από το τηγάνι και αφήστε τα στην άκρη.
- Στο ίδιο τηγάνι (αφαιρέστε το περιττό λάδι αν χρειάζεται), προσθέστε 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο (περίπου 5 λεπτά). Προσθέστε το λιωμένο σκόρδο και σοτάρετε για ακόμα 1 λεπτό, προσέχοντας να μην καεί.
- Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και ανακατέψτε για 1 λεπτό να βγάλει τα αρώματά του. Ρίξτε τις ψιλοκομμένες ντομάτες κονσέρβα (ή τις φρέσκες τριμμένες), το βαλσάμικο ξύδι, τη ζάχαρη, τις νιφάδες τσίλι και το φύλλο δάφνης. Αλατοπιπερώστε.
- Φέρτε τη σάλτσα σε ελαφρύ βρασμό, στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε το τηγάνι και αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για τουλάχιστον 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να πήξει ελαφρά.
- Προσθέστε τα τηγανισμένα κεφτεδάκια στη σάλτσα ντομάτας. Ανακατέψτε απαλά για να καλυφθούν καλά. Σκεπάστε το τηγάνι και αφήστε τα κεφτεδάκια να σιγοβράσουν στη σάλτσα για ακόμα 15-20 λεπτά, μέχρι να ψηθούν εντελώς και να γίνουν ζουμερά, και η σάλτσα να δέσει.
- Αφαιρέστε το φύλλο δάφνης. Σερβίρετε τα κεφτεδάκια ζεστά, περιχύνοντας με επιπλέον σάλτσα και γαρνίροντας με φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό ή μαϊντανό.
- Μπορείτε να τα συνοδεύσετε με ρύζι, πουρέ πατάτας, ζυμαρικά ή ψωμί.