Του Θάνου Κλωνόπουλου
Τα παλιά τα χρόνια λέγαμε… «Πιάσε μια χωριάτικη». Σήμερα οι πελάτες λένε…«Πόσο πάει;»
Από συνοδευτικό… έγινε κυρίως πιάτο. Ντομάτα, αγγούρι, φέτα και… ακρίβεια για την παραδοσιακή χωριάτικη σαλάτα η οποία προκαλεί πλέον δάκρυα όχι από τα κρεμμύδια αλλά απ’ τον λογαριασμό.
Χωριάτικη μία, χωριάτικη δύο, χωριάτικοι τρεις… εφτά και δέκα! Σε κάθε τραπέζι και από μία… Το εθνικό μας συνοδευτικό, η πιο προσιτή απόλαυση του ελληνικού καλοκαιρινού τραπεζιού.
Στου γυαλού τα ταβερνάκια όμως κάθονται οι θαμώνες έρμοι και παραπονεμένοι … Αφού από οικονομική η greek salad για τους τουρίστες, χωριάτικη για τους ντόπιους έγινε λόγω τιμής πιάτο που συναντάμε σε gourmet εστιατόρια.
Το κόστος των βασικών υλικών έχει εκτοξευτεί. Η ντομάτα φτάνει στο 1 ευρώ το κιλό, το αγγούρι στα 0,50 λεπτα, η πιπεριά φέτος αυξημένη κατά 10 λεπτα, 100% αύξηση για το κρεμμύδι, η φέτα των 100γρ. κατά 50, και η αύξηση του συνόλου του κόστους των υλικών που χρειάζεται μια χωριάτικη φτάνει το 66%.
Και αν ο πελάτης είναι ρέστος και ταπί χωρίς χωριάτικη σαλάτα δεν μπορεί γιατί νοιώθει πως είναι η ζωή και ας είναι ακριβή.