Μια αγαπημένη συνήθεια ετών, μικρών και μεγάλων , το παγωτό, τείνει να γίνει απλησίαστη το φετινό καλοκαίρι κι αυτό γιατί οι πρώτες ύλες του προϊόντος έχουν αυξηθεί πολύ, με αποτέλεσμα να έχουν ακριβύνει σημαντικά, σε σχέση με πέρυσι, αλλά και με όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Στην Πάτρα, καταδεικνύεται ότι τα παγωτά, στα περίπτερα, φτάνουν να πωλούνται ακόμα και 3 με 4 ευρώ το ένα, η μπάλα στα Ζαχαροπλαστεία έχει φτάσει τα 2 € και στα 20 ευρώ το κιλό τα παγωτίνια.
Η άνοδος στις τιμές της πρώτης ύλης και πιο συγκεκριμένα, αυτή του ελαίου της καρύδας, βασικού συστατικού του παγωτού, έχουν εκτοξευθεί και στο μέλλον είναι πιθανή και η περαιτέρω αύξησή τους, καθώς η ζήτηση συνεχίζει να ξεπερνά την προσφορά. Στα τέλη Μαΐου, η χονδρική τιμή για το Φιλιππινέζικο λάδι καρύδας, που παραδόθηκε στο Ρότερνταμ έφτασε τα 2.800 δολάρια/τόνο, περίπου διπλάσια από ό,τι ένα χρόνο πριν. Αύξηση σημαντική καταγράφεται και στη σοκολάτα, η οποία πωλείται σχεδόν σε διπλή τιμή από το καλοκαίρι του 2024, ενώ ανοδικά κινούνται οι τιμές σε βούτυρο και γάλα. Συνολικά, αυτές οι αυξήσεις έχουν οδηγήσει στην αύξηση του κόστους παραγωγής και στην τιμή που φτάνει στον καταναλωτή.