Σκληρή απάντηση της Αθήνας στο τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν επιτρέπουν υποδείξεις οι διάφορες πρακτικές της Άγκυρας

    Ημερομηνία:

    Απάντηση στον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος εξαπέλυσε κατηγορίες κατά της Ελλάδας και της Κύπρου για… «παράβαση του διεθνούς δικαίου και διατάραξη της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας», λόγω, όπως είπε, των «μαξιμαλιστικών τους αξιώσεων» που προσπάθησαν να περάσουν στην ΕΕ κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, έδωσαν το βράδυ του Σαββάτου διπλωματικές πηγές.

    «Η επίκληση του διεθνούς δικαίου προϋποθέτει τούτο να υιοθετείται καθ’ ολοκληρίαν» αναφέρουν χαρακτηριστικά και συνεχίζουν: «Πρακτικές όπως η μη υπογραφή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία έχουν υιοθετήσει 168 χώρες, η ανατροπή του καθεστώς αιώνων σε μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, η απειλή με πόλεμο σε περίπτωση άσκησης δικαιώματος που απορρέει από το διεθνές δίκαιο δεν επιτρέπουν υποδείξεις».

    «Η Ελλάδα θα συνεχίσει με συνέπεια να υπηρετεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτό όμως θα πρέπει να ισχύει για όλους» προσθέτουν.

    Τι ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

    Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Οντζού Κετσέλι, απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη στήριξη που έλαβε η θέση της Ελλάδας για το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

    Ένα μνημόνιο που το τουρκικό ΥΠΕΞ σχολιάζει πως «συνάδει πλήρως με το διεθνές δίκαιο» και ζητά από την ΕΕ «να καλέσει όλα τα μέλη της να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο αντί να υιοθετούν ισχυρισμούς που δεν έχουν νομική ισχύ».

    Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

    Τα αποτελέσματα που εγκρίθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου 2025, δείχνουν ότι η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να επιβάλουν τις μαξιμαλιστικές τους αξιώσεις στην ΕΕ, οι οποίες αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και την αρχή της δικαιοσύνης.

    Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης το 2019 σχετικά με την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο, είναι μια συμφωνία που συνάδει πλήρως με το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας δεν θα επιτρέψει ποτέ να παραβιαστούν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της.

    Οι πολιτικά υποκινούμενες, μεροληπτικές δηλώσεις της ΕΕ σχετικά με ένα ευαίσθητο ζήτημα με νομικές και τεχνικές διαστάσεις, όπως η οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών, δεν εξυπηρετούν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

    Από αυτή την άποψη, η ΕΕ θα πρέπει να καλέσει όλα τα μέλη της να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο αντί να υιοθετούν ισχυρισμούς που δεν έχουν νομική ισχύ.

    Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ντούα Λίπα: Η ανάρτησή της για τα γενέθλια της μητέρας της – «Η ψυχή του πάρτι και η φωνή της λογικής», έγραψε

    Γενέθλια είχε η μητέρα της Ντούα Λίπα και εκείνη θέλησε να...

    Ρίτσαρντ Σιάο: «Ζαλίζει» η συλλογή ρολογιών του νέου ιδιοκτήτη του Άρη – Η αξία τους φτάνει τα 2,6 εκατ. ευρώ

    Η νέα εποχή στον μπασκετικό Άρη είναι πλέον γεγονός. Ο Ρίτσαρντ Σιάο,...

    Η πιο γρήγορη συνταγή για σπαγγέτι μπολονέζ

    Τα σπαγγέτι με σάλτσα μπολονέζ είναι ένα κλασικό πιάτο που μπορεί...

    Ποιο είναι το καλύτερο ζώδιο στον ζωδιακό κύκλο;

    Η γενναιοδωρία και η καλοσύνη είναι δύο αξίες που...