Από το 2026, η πώληση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλάζει ριζικά. Σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή ρύθμιση, κάθε όχημα που πωλείται – είτε εντός χώρας είτε προς εξαγωγή – θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά από τεχνικό έλεγχο ή έκθεση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα, ώστε να αποδεικνύεται ότι δεν πρόκειται για «οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής».
Χωρίς τεχνικό πιστοποιητικό, ούτε πώληση ούτε εξαγωγή

Πότε θεωρείται ένα όχημα “άχρηστο”;
Ως «όχημα τέλους ζωής» ορίζεται αυτό που:
- Έχει σημαντικές και μη επισκευάσιμες ζημιές (π.χ. στο πλαίσιο ή στα φρένα),
- Έχει σβησμένο αριθμό πλαισίου,
- Έχει εγκαταλειφθεί για πάνω από 2 χρόνια χωρίς ΚΤΕΟ,
- Έχει ήδη λάβει πιστοποιητικό ανακύκλωσης – οπότε απαγορεύεται η μεταπώληση.
Η ρύθμιση ισχύει αρχικά για Ι.Χ. και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, ενώ αργότερα αναμένεται να επεκταθεί και σε φορτηγά, λεωφορεία, μοτοσυκλέτες και εξειδικευμένα οχήματα.
Νέοι κανόνες, νέες υποχρεώσεις
Για εμπόρους και πλατφόρμες, η νέα νομοθεσία επιβάλλει και διετή υποχρέωση διατήρησης των σχετικών πιστοποιητικών, ώστε να διασφαλίζεται πλήρης ιχνηλασιμότητα.
Παράλληλα, προωθούνται:
- Υποχρεωτική αποσυναρμολόγηση κρίσιμων εξαρτημάτων (π.χ. airbag, μπαταρίες, ηλεκτρονικοί εγκέφαλοι) πριν την ανακύκλωση,
- Ψηφιακός φάκελος οχήματος, που θα καταγράφει όλη την «ιστορία» του,
- Υποχρεωτική χρήση ανακυκλωμένων υλικών: έως 25% πλαστικά σε νέα αυτοκίνητα μέσα σε 10 χρόνια,
- Επέκταση της ευθύνης κατασκευαστών, ακόμη και σε εγκαταλελειμμένες ή μη εμπορικές μάρκες.

Αντιδράσεις και ενστάσεις
Οι αντιδράσεις δεν λείπουν, ειδικά στη Γερμανία. Ο υπουργός Μεταφορών της Βαυαρίας, Κρίστιαν Μπερνράιτερ, χαρακτήρισε την απαίτηση για τεχνικό πιστοποιητικό «άσκοπη γραφειοκρατία χωρίς προστιθέμενη αξία», ενώ εξέφρασε ανησυχία για το κόστος και την επίπτωση στα δικαιώματα ιδιοκτησίας.
Αντίθετα, ο TÜV και ενώσεις ανακύκλωσης χαιρετίζουν τη μεταρρύθμιση ως ένα ισχυρό βήμα υπέρ της διαφάνειας και της κυκλικής οικονομίας.