Η διορία υποβοβλής δηλώσεων Ε1 τελειώνει 15 Ιουλίου, αλλά σχεδόν 9 στους 10 φορολογούμενους έχουν ήδη λάβει -νωρίτερα από ποτέ- το εκκαθαριστικό τους. «Φουσκωμένα» εκκαθαριστικά βλέπουν φέτος 1 στους 3 φορολογούμενους. Είτε επειδή αυξήθηκαν τα εισοδήματα, είτε επειδή «μαζεύτηκε» η φοροδιαφυγή το 2024, οι φόροι που εισπράττει το δημόσιο αυξάνονται. Αυτό εξηγεί και γιατί είναι ίσως φέτος η τελευταία χρονιά που εφαρμόζεται η ισχύουσα φορολογική κλίμακα, καθώς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σχεδιάζει την νέα με ελαφρύνσεις και μειώσεις συντελεστών για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Η Εφορία ζητάει περισσότερα
Με βάση τα στοιχεία των έως τώρα υποβολών πάντως, περίπου το 85% των δηλώσεων έχουν υποβληθεί και απομένουν λιγότερες από 850.000 ακόμα για να υποβληθούν στις επόμενες 12 μέρες.
Αυτό το ποσό αφορά το 33,38% των φορολογουμένων, δηλαδή περίπου 1,9 εκατομμύρια δηλώσεις, οι οποίες έχουν ως τώρα υποβληθεί και βγήκαν χρεωστικές, φέρνοντας στα ταμεία του κράτους συνολικά 3,588 δισ. ευρώ.
Πώς εξηγείται αυτή η αύξηση;
Ένας βασικός παράγοντας είναι η αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων μέσω των ελέγχων και των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής. Περισσότερα δηλωμένα εισοδήματα σημαίνουν, εύλογα, και περισσότερα έσοδα του κράτους από φόρους. Αυτό υποδηλώνει μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση, η οποία, αν και επώδυνη για κάποιους, είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, αλλά και προϋπόθεση για ταχύτερη ελάφρυνση φόρων για όλους.
Επιστροφές και μηδενικές δηλώσεις
Ωστόσο οι 7 στους 10 βγαίνουν «κερδισμένοι» στη μάχη των φορολογικών δηλώσεων:
– το 22,55% των φορολογουμένων δικαιούται επιστροφή φόρου, με μέσο όρο τα 360 ευρώ. Μέχρι στιγμής, πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι έχουν λάβει πίσω τα χρήματά τους, συνολικού ύψους 236,95 εκατ. ευρώ.
Τελευταία ευκαιρία για διορθώσεις
Μέχρι και τις 15 Ιουλίου που διαρκεί η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων Ε1, οι φορολογούμενοι έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν και τα όποια τυχόν λάθη έκαναν, στις δηλώσεις που ήδη υπέβαλαν, χωρίς πρόστιμο.
Αλλάζει η κλίμακα
Αυτά τα δεδομένα αντικατοπτρίζουν την ισχύουσα φορολογική κλίμακα, οι συζητήσεις για την επικείμενη αναθεώρηση της οποίας είναι έντονες (με μειώσεις και αλλαγές συντελεστών, τεκμηρίων, κλιμακίων κλπ). Η τρέχουσα κλίμακα θεωρείται από όλους πλέον «βαριά» για τη μεσαία τάξη -και ειδικά τους πιο νομοταγείς- καθώς δεν την προστατεύει από τις αυξήσεις του κόστους ζωής και τις φορολογικές επιβαρύνσεις.
Όπως όλα δείχνουν όμως, η φετινή θα είναι η τελευταία χρονιά που εφαρμόζεται αυτή η φορολογική κλίμακα, στην μορφή που την ξέρουμε. Η αποκάλυψη μεγαλύτερων εισοδημάτων και η ανάγκη για δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών αναμένεται να οδηγήσουν σε αλλαγές που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο, με στόχο να ελαφρύνει τη μεσαία τάξη από τα βάρη της τελευταίας 15ετίας.