Επίδομα ενοικίου: Οι κυρώσεις για όσους υποβάλλουν ανακριβή στοιχεία

    Ημερομηνία:

    Το επίδομα ενοικίου και μάλιστα εντόκως θα κληθούν να καταβάλλουν όσοι από τους δικαιούχους διαπιστωθεί ότι το εισέπραξαν υποβάλλοντας ανακριβή στοιχεία. Επιπροσθέτως, θα αποκλείονται από κάθε μελλοντική χορήγηση ενίσχυσης για τα επόμενα τρία έτη.

    Η σχετική πρόβλεψη περιλαμβάνεται σε άρθρο του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που έχει κατατεθεί στη Βουλή, σύμφωνα με την «Ναυτεμπορική».

    Όπως προβλέπεται, η επιστροφή ενός ενοικίου για κύρια και φοιτητική κατοικία εκτιμάται ότι θα έχει συνολικό κόστος 230 εκατ. ευρώ. Επιπλέον εισάγεται όρος με βάση τον οποίο εάν διαπιστωθεί ότι τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του μισθωτή, βάσει των οποίων υπολογίστηκε η ενίσχυση, είναι ανακριβή, τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά θα καταλογίζονται εντόκως. Ο τόκος θα υπολογίζεται από την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης.

    Η επιδότηση ενοικίου καταβάλλεται εφάπαξ έως το τέλος Νοεμβρίου κάθε χρόνου χωρίς να χρειάζεται νέα αίτηση από τους δικαιούχους. Το κόστος του προγράμματος εκτιμάται στα 230 εκατ. ευρώ ετησίως.

    Για την κύρια κατοικία, το ποσό ανέρχεται έως τα 800 ευρώ ετησίως, με επιπλέον 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΘΟ, το πρόγραμμα απευθύνεται σε περίπου 948.000 νοικοκυριά, δηλαδή σε περίπου 1,2 εκατ. φορολογούμενους που νοικιάζουν κύρια ή φοιτητική κατοικία.

    Όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 20.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 28.000 ευρώ για τον έγγαμο ενώ το όριο αυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 120.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 20.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο.

    Η επιδότηση υπολογίζεται ως το 1/12 του ετήσιου ενοικίου, με ανώτατο όριο τα 800 ευρώ για την κύρια κατοικία και 50 ευρώ για κάθε παιδί. Αν υπάρχει και φοιτητική κατοικία, το συνολικό ανώτατο ποσό μπορεί να φτάσει έως 1.700 ευρώ.

    Η ενίσχυση πάντως είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με χρέη που έχουν βεβαιωθεί στη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους παρόχους.

    Από το 2026 όλα τα μισθώματα από εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ακινήτων θα πρέπει να καταβάλλονται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Διαφορετικά δεν θα εκπίπτουν οι δαπάνες για το εισόδημα που αποκτά ο εκμισθωτής, ο μισθωτής αποκλείεται από το επίδομα ενοικίου και για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα δεν θα εκπίπτει ως επιχειρηματική δαπάνη.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Εργατικό ατύχημα 23χρονου – Έπεσε πάνω του καυστικό υγρό

    Ένα ακόμη εργατικό ατύχημα σημειώθηκε, αυτήν τη φορά στη Θεσσαλονίκη,...

    Ακίνητα: Γρηγορότερα από τα εισοδήματα αυξάνονται οι τιμές των κατοικιών

    Η σημαντική ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς ακινήτων έχει ως...

    Γιάννης Πάριος: «Αν ζούσε ο Στέλιος Καζαντζίδης δεν θα επέτρεπε να γίνει η ταινία, είμαι σίγουρος»

    Ο Γιάννης Πάριος σε συνέντευξή του σχολίασε την τάση...