Η Δυτική Ελλάδα αποδεικνύεται η ανερχόμενη δύναμη στο yachting, με την Πρέβεζα και την Λευκάδα να ανταγωνίζονται στα ίσια μαρίνες που βρίσκονται σε top τουριστικά μέρη του Ιονίου, της Αττικής και του Αιγαίου, ενώ το Μεσολόγγι ακολουθεί κάνοντας σημαντικά βήματα με μια επένδυση των 10 εκατομμυρίων ευρώ που είναι σε εξέλιξη.
Το μεγάλο στοίχημα
Ο διευθύνων σύμβουλος της SaMMYacht, Γιάννης Κωστόπουλος, της πατρινής start up εταιρείας που ειδικεύεται στο yachting και στις μαρίνες, θεωρεί ότι το μεγάλο στοίχημα για την Πάτρα είναι η Mega Yacht που σκοπεύει να φτιάξει ο ΟΛΠΑ.
«Είναι ένα σημαντικό έργο και ένα ξεχωριστό project για την Πάτρα που θα δώσει ανάπτυξη και ώθηση όχι μόνο στην παραλιακή ζώνη της πόλης, αλλά σε όλη την οικονομία της.
Αυτό είναι δεδομένο. Εκείνο όμως που είναι το ζητούμενο είναι να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες, παραμερίζοντας τις όποιες δεύτερες σκέψεις και τα όποια εμπόδια για να μπορέσει έτσι η Πάτρα να επιταχύνει και να φτάσει τα υπόλοιπα μέρη της Δυτικής Ελλάδας και του Ιονίου που ήδη έχουν προχωρήσει αρκετά».
Μπορεί να πρωταγωνιστεί
Η SaMMYacht έχει μια σταθερή συνεργασία με τον ΟΛΠΑ και τη μαρίνα που διατηρεί στην δεξιά πλευρά του μώλου της Αγίου Νικολάου από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης της. Στη συνέχεια της λειτουργίας της χάρις στο καινοτόμο και τεχνολογικά σύγχρονο πλαίσιο δραστηριότητας της , μπόρεσε και ανέπτυξε τη συνεργασία της με τις περισσότερες από τις μαρίνες της επικράτειας, τόσο στα νησιά, όσο και σε ηπειρωτικά μέρη.
Άρα ο κ. Κωστόπουλος έχει ολοκληρωμένη άποψη για το όλο θέμα. «Η Πάτρα μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο yachting αφού ένα μεγάλο ποσοστό των διερχόμενων σκαφών από το Ιόνιο ή αυτά που έρχονται από τις μαρίνες της Αττικής περνάνε από εδώ».
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και έτσι, χωρίς σύγχρονες υποδομές η μαρίνα του ΟΛΠΑ είχε υψηλή πληρότητα τα προηγούμενα καλοκαίρια και το ίδιο αναμένεται να γίνει και φέτος (διαθέτει 17 συνολικά θέσεις σκαφών, συν αυτές του μώλου της Αγίου Νικολάου που δίνονται περιοδικά).
Και υπάρχουν διαστήματα μέσα στο καλοκαίρι που η πληρότητα στην μαρίνα του ΟΛΠΑ φτάνει στο 100%, με αποτέλεσμα να δίνονται θέσεις και γύρω από τον μώλο.
Αντίθετα στη μαρίνα του Δήμου η κατάσταση είναι γνωστή. Υπάρχουν μόνο οι μόνιμες θέσεις για τα σκάφη, τα διερχόμενα δεν μπορούν να δέσουν (μόνο αν έχει μείνει άδεια κάποια από τις μόνιμες θέσεις), ενώ οι ζημιές που έχουν γίνει στις έξι εξέδρες δεν έχουν επισκευαστεί και είναι σε αναμονή η έναρξη των εργασιών για τις τρεις.
Ανακάμπτει τον Ιούνιο
Συμπερασματικά, η Πάτρα, με βάσει της υπάρχουσες υποδομές που έχει δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μπει σε μια ανταγωνιστική τροχιά με σύγχρονες μαρίνες της υπόλοιπης επικράτειας. Ακόμα και αυτές της Δυτικής Ελλάδας.
«Οι μαρίνες της Πρέβαζας και της Λευκάδας είναι οι πλέον ανερχόμενες σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ύφεση που παρατηρήθηκε στο yachting στο πρώτο πεντάμηνο του 2025, δεν άγγιξε αυτές που έμειναν σταθερές» τονίζει ο κ. Κωστόπουλος.
Η ύφεση αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία της SaMMY, έφτασε το 30%, όμως ο Ιούνιος ήταν φουριόζος και ιδιαίτερα δυναμικός. «Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού έχει δείξει μια σημαντική ανάκαμψη και αυτό αφορά την επικράτεια, χωρίς όμως να υπάρχουν μέχρι ώρας επίσημα στοιχεία. Το σημαντικό είναι ότι η ανάκαμψη αυτή φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και θα κορυφωθεί το επόμενο δίμηνο. Γενικότερα υπάρχει αισιοδοξία».
Τέλος, σε ότι αφορά την γενικότερη κατάσταση στο διεθνές σκηνικό με την οικονομία και τους πολέμους και το κατά πόσο έχει επηρεάσει το yachting, o κ. Κωστόπουλος τονίζει: «Η ύφεση που παρατηρήθηκε το πρώτα πεντάμηνο του 2025 ίσως να κρύβει εκεί τα αίτια της.
Όμως πλέον ανακάμπτει. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι όλα πλέον γίνονται την τελευταία στιγμή, δεν υπάρχει το προ μελετημένο και η οργάνωση που κυριαρχούσε παλιότερα στα ταξίδια με σκάφη».


