του Αχιλλέα Ροδίτη
Οι ιδιοκτήτες συνεργείων κατέβασαν ρολά και εργαλεία, κάνοντας, για πρώτη φορά στην ιστορία, απεργιακό αγώνα διαρκείας με ένα και μόνο αίτημα: την παράταση έστω, αν όχι την ματαίωση, της εφαρμογής του περίφημου Ψηφιακού Πελατολογίου που θα εφαρμοστεί με βάση απόφαση της ΑΑΔΕ. Όπως λένε, αυτό θα στείλει στο «εκτελεστικό απόσπασμα» τα συνοικιακά συνεργεία, επιτρέποντας την μονοπωλιακή ανάπτυξη μεγάλων συνεργείων (εταιρειών) αφού το μέτρο θα αποτελέσει «ταφόπλακα» στη δουλειά τους. Οι ιδιοκτήτες συνεργείων ζητούν την απόσυρση του μέτρου και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, πριν η υπομονή τους εξαντληθεί οριστικά.
«ΘΑ ΜΑΣ ΚΛΕΙΣΟΥΝ»
Ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα όμως και ποιο είναι το σημείο τριβής και αντίδρασης για τους ανθρώπους που μας φτιάχνουν μηχανές κι αυτοκίνητα; Ο Αχιλλέας Νικολάου, ιδιοκτήτης συνεργείου στον Νέο Δρόμο, δίνει με απλά λόγια την ουσία της διαφωνίας: «με το που θα πατήσει η ρόδα αυτοκινήτου στο συνεργείο μου εγώ θα πρέπει να σηκωθώ απ’ το αυτοκίνητο που ήδη φτιάχνω και να τρέξω να πάω να δηλώσω αυτόν που ήρθε στο συνεργείο. Κι αν αυτός ήρθε για να ρωτήσει κάτι; Για να πει μια καλημέρα; Αν εγώ θέλω να του βάλω μια λάμπα τζάμπα; Όχι! Θα πρέπει να δηλωθεί και να τον χρεώσω». Με άλλα λόγια; «Σιγά σιγά θα κλείσουμε τα συνοικιακά συνεργεία», λέει ο κ. Νικολάου. Και προσθέτει: «τότε θα καταλάβει κι ο κόσμος πόσο πολύ τον αφορά αυτό το πράγμα».
ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΣΕ REAL TIME
Το επίμαχο μέτρο υποχρεώνει τους επαγγελματίες να καταγράφουν και να αποστέλλουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, σε πραγματικό χρόνο, κάθε τεχνική εργασία που πραγματοποιούν. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε αλλαγή λαδιών, κάθε επισκευή φρένων ή οποιαδήποτε άλλη εργασία, ο μηχανικός οφείλει να διακόψει την τεχνική του απασχόληση για να μετατραπεί σε υπάλληλο data entry. Οι επαγγελματίες κάνουν λόγο για μια τεράστια και παράλογη γραφειοκρατική επιβάρυνση. Όπως τονίζουν, τους μετατρέπει σε άμισθους λογιστές της ΑΑΔΕ και τους αποσπά από το κύριο έργο τους, που είναι η ασφαλής επισκευή των οχημάτων.
ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΦΤΑΝΕ Η ΚΡΙΣΗ
Η αντίδραση αυτή δεν έρχεται στα καλά καθούμενα. Ήδη τα προβλήματα ήταν πολλά και μεγάλα. Η νέα απαίτηση προστίθεται σ’ ένα ασφυκτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από την εδώ και καιρό μείωση της δουλειάς και του τζίρου, (με ταυτόχρονη όμως αύξηση εξόδων και υποχρεώσεων), λόγω της οικονομικής δυσκολίας ιδιοκτητών οχημάτων. Οι επαγγελματίες του κλάδου παλεύουν εδώ και χρόνια με την οικονομική κρίση, που έχει γονατίσει τα νοικοκυριά κι έχει μετατρέψει τη συντήρηση του αυτοκινήτου σε… πολυτέλεια.
Η αναδουλειά είναι τεράστια, καθώς πολλοί οδηγοί αναβάλλουν επ’ αόριστον τις απαραίτητες επισκευές, φτιάνοντας τα απολύτως απαραίτητα. Μέσα σε αυτό το τοπίο, με το λειτουργικό κόστος (ανταλλακτικά, ενέργεια) να καλπάζει και την πελατεία να συρρικνώνεται, το Ψηφιακό Πελατολόγιο έρχεται ως το τελειωτικό χτύπημα. Σημειωτέον, άμεση εφαρμογή του Ψηφιακού Πελατολογίου θα προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα στην εξυπηρέτηση, εφόσον λόγω καλοκαιρινής περιόδου, οδηγοί θα θέλουν να κάνουν έναν τυπικό απλό έλεγχο πριν πάνε διακοπές.
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Επικεντρώνοντας στο σκέλος των μισο-φτιαγμένων οχημάτων, αφού οι επισκευές έχουν μειωθεί εξαιτίας έλλειψης χρημάτων, μοιραία μιλάμε και για… κινδύνους στον δρόμο – άκρως σημαντική η πτυχή τώρα που ΙΧ καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις για την καλοκαιρινή έξοδο χιλιάδων πολιτών. Οι δρόμοι είναι ήδη γεμάτοι με κακοσυντηρημένα οχήματα, λόγω της οικονομικής δυσκολίας, και εκτιμάται ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει μετά το Ψηφιακό Τιμολόγιο. «Διότι αντί να κοιτάμε πώς όλα τα αυτοκίνητα θα είναι ασφαλή, κοιτάμε να βάλουμε ανούσια γραφειοκρατία που τελικά θα στραγγαλίσει τους νόμιμους επαγγελματίες και απεναντίας θα επιδεινώσει το πρόβλημα των κινούμενων κινδύνων», λέει ιδιοκτήτης συνεργείου.
ΤΩΡΑ… ΔΟΣΕΙΣ,
ΜΕΤΑ… ΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΚΙ Η ΛΑΜΠΑ;
Την πιο παραστατική περιγραφή έδωσε ο Κώστας Σπυρόπουλος, ιδιοκτήτης συνεργείου στην Παραλία Πατρών. «Εμείς τα συνεργεία έχουμε ήδη γίνει ο… ‘Κωστόβολος’ του αυτοκίνητου. Δουλεύουμε με δόσεις και με το μήνα, για να μπορέσει ο κοσμάκης να φτιάξει τα αυτοκίνητά του και να μην έχουμε ωρολογιακές βόμβες στους δρόμους. Κι αντί να δουν αυτό, πάνε να με υποχρεώσουν να χρεώνω με το που θα σηκώνω το καπό;».
Ο κ. Σπυρόπουλος αναρωτιέται ειλικρινά γύρω από την «λογική που μπορεί να έχει ένα τέτοιο μέτρο» αφού κατ’ αυτόν, οδηγεί με βεβαιότητα σε αύξηση της αναδουλειάς και σε αύξηση των ασυντήρητων οχημάτων. Τεκμηριώνοντάς το επικαλείται το εξής επιχείρημα: «Ξέρετε εγώ και πόσοι άλλοι συνάδελφοι έχουμε πελάτες που τους φτιάχνουμε τα αμάξια με το ‘λίγα-λίγα’; Αυτό όμως εξασφαλίζει, και κύκλο δουλειάς για εμάς, και άρτια – συντηρημένα και ασφαλή αυτοκίνητα στον δρόμο». «Δεν το θέλουν αυτό;», αναρωτιέται.
ΘΑ «ΑΝΘΙΣΟΥΝ» ΤΑ ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΩΠΑ
H θέση αυτή επαναλαμβάνεται από το σύνολο των επαγγελματιών του κλάδου. Οι οποίοι λένε το εξής απλό και σαφές: Ότι μεταξύ εκείνων και των οδηγών υπάρχει διαπροσωπική σχέση εμπιστοσύνης που βοηθά στο να γίνονται επισκευές οχημάτων ακόμα και με «τεφτέρι», όπως η «Πολιτεία» έχει ξαναγράψει άλλωστε. Κάτι που τώρα θα είναι αδύνατο. Άρα η δουλειά δεν θα γίνεται. Το απλό συνεργείο της γειτονιάς θα υποχρεωθεί να λειτουργεί σαν μία μεγάλη εταιρεία όπου απρόσωπα θα χρεώνει και την… επίσκεψη για μια ερώτηση!