Φωτοβολταϊκά στις πολυκατοικίες: Ανοίγει ο δρόμος για την εγκατάστασή τους – Ποιοι είναι οι όροι

    Ημερομηνία:

    Με νομοθετική ρύθμιση ανοίγει ο δρόμος για την ευκολότερη τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις πολυκατοικίες, διευκολύνοντας την αυτοπαραγωγή ρεύματος και την ενεργειακή εξοικονόμηση. Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, η νέα διάταξη προβλέπει ότι στο εξής απαιτείται η συναίνεση του 51% των συνιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας, αντί του 100% που ίσχυε μέχρι σήμερα, προκειμένου να προχωρήσει η εγκατάσταση.

    Ο ΓΓ του ΥΠΕΝ υπογράμμισε ότι ο στόχος είναι να αρθούν τα εμπόδια και να γίνει πιο προσιτή η διαδικασία. Σύμφωνα με τον κανονισμό, επιτρέπεται η κάλυψη έως και του 40% της επιφάνειας της ταράτσας με φωτοβολταϊκά πάνελ, ώστε να διασφαλίζεται και ο απαιτούμενος χώρος για άλλες κοινόχρηστες ανάγκες.

    Η χρήση φωτοβολταϊκών στις πολυκατοικίες συνδέεται άμεσα με τη μείωση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της αυτοκατανάλωσης, καθώς το παραγόμενο ρεύμα καλύπτει μέρος των ενεργειακών αναγκών χωρίς επιβάρυνση από το δίκτυο.

    Ωστόσο, δεν λείπουν και οι επιφυλάξεις. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο διαχειριστής πολυκατοικιών Φώτης Μπέλλος ανέδειξε πρακτικές δυσκολίες, επισημαίνοντας ότι οι περισσότερες ταράτσες στις πόλεις, ειδικά στην Αθήνα, είναι ήδη καλυμμένες με ηλιακούς θερμοσίφωνες, περιορίζοντας τον διαθέσιμο χώρο για νέα πάνελ.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στα προβλήματα συνεννόησης μεταξύ ιδιοκτητών, καθώς πολλοί είναι μεγάλης ηλικίας, μένουν στο εξωτερικό ή έχουν εκμισθώσει τα διαμερίσματα, με αποτέλεσμα οι ενοικιαστές να μην έχουν δικαίωμα ψήφου στις γενικές συνελεύσεις. Αυτοί οι παράγοντες δυσκολεύουν την εξεύρεση κοινής γραμμής, παρά την ευνοϊκότερη νομοθεσία.

    Η ρύθμιση αναμένεται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα, με στόχο να δοθεί ώθηση στις ενεργειακές κοινότητες και στη διάδοση της πράσινης ενέργειας και σε πολυκατοικίες.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ο Χάφταρ χαρακτήρισε ανεπιθύμητη την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία – Διπλωματική κρίση με τη Λιβύη

    Ανεπιθύμητους στην ανατολική Λιβύη χαρακτηρίζει ο Χάφταρ τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής...

    Οι μέλισσες στην Πανεπιστημιούπολη Μεσολογγίου

    Μία ακαδημαϊκή χρονιά έφτασε στο τέλος της. Δεν ήταν...

    Ομαδική αποχώρηση 31 στελεχών και μελών του κόμματος Κασσελάκη

    Την επιστολή με την οποία 31 στελέχη και μέλη...

    Η επιστήμη πίσω από τον τέλειο γαύρο μαρινάτο

    Ο γαύρος μαρινάτος, αυτός ο λατρεμένος μεζές για το ουζάκι,...