Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη στην Αχαΐα του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, θέτουμε μερικά ερωτήματα αναφορικά με τις εξαιρετικά (κατά τα άλλα) ενδιαφέρουσες και μεγάλες επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος στην χώρα μας.
Οι σημερινές επισημάνσεις αφορούν σε μία βαρύγδουπη και διαφημισμένη σε ΜΜΕ (ακόμη και πριν την διεξαγωγή της) επιχείρηση της τοπικής Υπηρεσίας Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος που αφορούσε σε χτύπημα “πανελλήνιας και διεθνούς δράσης” κυκλώματος αρχιοκαπηλίας.
Μίας επιχείρησης που διαφημίστηκε από την Αστυνομία, αλλά ωστόσο η προδικαστική εξέλιξή της δεν έτυχε ιδιαίτερης προβολής…
“Με εγγύηση 50.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από την χώρα, αφέθηκαν ελεύθεροι οι δυο φερόμενοι «αρχηγοί» αντίστοιχων εγκληματικών οργανώσεων, από τη Γ’ ειδική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης. Ελεύθερα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης αφέθηκαν και τα 37 μέλη των δυο κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας”.
Ως γνωστόν, η Ασφάλεια Πάτρας, με τη σύμπραξη αρκετών άλλων διωκτικών αρχών της χώρας, προχώρησε στην εξάρθρωση των δύο κυκλωμάτων, που είχαν δράσει σε πολλές ελληνικές πόλεις, αλλά και σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία) και στις ΗΠΑ.
Πάμε λοιπόν στην ουσία: 39 οι συλληφθέντες και οι 39 ελεύθεροι, με τη διαφορά πως οι δύο φερόμενοι ως αρχηγοί κατέβαλλαν χρηματικές εγγυήσεις και τα ερωτήματα που τίθενται είναι δύο:
Δεύτερον: Το έτερο κριτήριο (και το πιο ουσιαστικό) είναι ο κίνδυνος να διαπράξει εκ νέου το ίδιο αδίκημα.
Φαίνεται πως στην περίπτωση των 39 οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές αποφάσισαν πως δεν συντρέχουν οι λόγοι για προφυλακίσεις. Τί σημαίνει αυτό; Πως απαλλάχτηκαν των κατηγοριών; Φυσικά και όχι. Ωστόσο η απόφαση αποδεικνύει προχειρότητα και πρωτίστως σπουδή των Αρχών να “τρέξουν”
Αν όχι, περιμένουμε απαντήσεις επισήμως…