Γ. Παπανδρέου: «Προώθηση δημοκρατικής και συμμετοχικής διακυβέρνησης για την τεχνητή νοημοσύνη με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα»

    Ημερομηνία:

    Στη Γενεύη βρίσκεται από χθες ο Γιώργος Παπανδρέου για να συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής στη σημαντικότερη σύνοδο του ΟΗΕ για την τεχνητή νοημοσύνη AI for Good, που διοργανώνεται σε ετήσια βάση από Διεθνή Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών

    . Με 9000 συμμετέχοντες φέτος, και 76% εκπροσώπηση από τις αναπτυσσόμενες χώρες, η σύνοδος αυτή προωθεί μια συμπεριληπτική και αξιακή παγκόσμια διακυβέρνηση για την τεχνητή νοημοσύνη και διαμορφώνει λύσεις για τις σύνθετες παγκόσμιες προκλήσεις που έχουν αναδυθεί από την τεχνολογική επανάσταση που συντελείται, λαμβάνοντας υπόψη τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ καθώς και το Παγκόσμιο Ψηφιακό Σύμφωνο (Global Digital Compact) που υιοθετήθηκε πέρυσι το Σεπτέμβρη από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Στη συζήτηση με θέμα «Διαμορφώνοντας τα θεμέλια διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης», ο Γιώργος Παπανδρέου συμμετείχε ως Γενικός Εισηγητής για τη Δημοκρατία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και είχε την ευκαιρία να αναδείξει την ανάγκη για μια δημοκρατική, διαφανή και αποτελεσματική διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα αμβλύνει τις ανισότητες, αντιμετωπίζοντας τα εμπόδια που κυριαχούν διεθνώς σήμερα: τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό και τη στρατιωτικοποίηση των νέων τεχνολογιών, την υπερσυγκέντρωση εξουσίας στα χέρια των τεχνολογικών κολοσσών και ολιγαρχών, τη χρήση της τεχνολογίας για παρακολούθηση πολιτών, καθώς και την άνιση πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες μεταξύ κρατών και κοινωνικών ομάδων.

    Όπως τόνισε, πρώτιστο μέλημα θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της πολιτικής βούλησης και δέσμευσης να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες για το ευρύτερο συλλογικό καλό, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στους θεσμούς διακυβέρνησης και να ενισχυθούν καινοτόμες πρακτικές αποκέντρωσης της εξουσίας και συμμετοχής των πολιτών. Παράλληλα, να αναδειχθεί η συλλογική ευφυία της κοινωνίας μέσα από τη διαβούλευση, ενισχύοντας έτσι την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων. Σημείωσε τέλος ότι αν υπάρχει δημοκρατική βούληση, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αξιοποιηθεί ως καταλύτης για τη θεσμοθέτηση μιας τέταρτης συμμετοχικής εξουσίας, παράλληλα με την εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική όπου οι αλγόριθμοι θα είναι διαφανείς, θα ευνοούν το δημοκρατικό διάλογο και τη διαμορφωση συναινέσεων, και θα ενισχύουν τη φωνή των πολιτών στη συνδιαμόρφωση πολιτικών που θα υπηρετούν τις δημοκρατικές αξίες και το κοινό καλό.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Μήπως σας βρίσκουν ανυπόφορους; 10 σημάδια ότι κάποιος δεν σας αντέχει χωρίς να σας το λέει

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: https://ygeiasthemata.gr/%ce%bc%ce%ae%cf%80%cf%89%cf%82-%cf%83%ce%b1%cf%82-%ce%b2%cf%81%ce%af%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%cf%85%cf%80%cf%8c%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%82-10-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%ac%ce%b4/

    ΠΑΤΡΑ: Δεν ξανάγινε τέτοια κλοπή στο Νοσοκομείο “Αγιος Ανδρέας” – ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ

    Δεν ξανάγινε! Η αστυνομία ειδοποιήθηκε στις 15.45 του Σαββάτου...

    Απόλλων Πατρών: Απέκτησε τον Γιώργο Μανάκα

    Την απόκτηση του έμπειρου φόργουορντ Γιώργου Μανάκα ανακοίνωσε το...

    «Αλμυρή» η τιμή στα ψάρια: Έρχονται νέες αυξήσεις – Ποια αφορούν και σε ποια υπάρχουν ελλείψεις

    Νέες αυξήσεις φαίνεται πως θα υπάρξουν από το φθινόπωρο...