Είναι γνωστό ότι η Δανία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο και η πρωτεύουσά της η Κοπεγχάγη, αναδείχθηκε φέτος ως η καλύτερη πόλη για να ζει κανείς. Πέρα όμως από τους δείκτες που δίνουν το προβάδισμα στη σκανδιναβική αυτή χώρα, οι κάτοικοί της μοιράζονται ένα κοινό μυστικό που τους κάνει ευτυχισμένους.
Στην ανακάλυψη αυτού του «μυστικού» συνέβαλε η παρατήρηση στελεχών άλλων χωρών που έμειναν για ένα διάστημα στη Δανία προκειμένου να εργαστούν και ανακάλυψαν ότι εάν το υιοθετήσουν και οι ίδιοι, θα αλλάξει η ζωή τους και θα νιώσουν ευτυχισμένοι. Ποιο είναι αυτό; Τα χόμπι, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής στη Δανία.
Από την ποδηλασία μέχρι το ράψιμο, οι Δανοί βρίσκουν χαρά στην καθημερινότητα εκτός εργασίας. Χρησιμοποιώντας το παράδειγμά τους, μπορείτε κι εσείς να αλλάξετε ριζικά προς το καλύτερο τη ζωή σας, να νιώθετε πιο δυνατοί και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ακολουθώντας έξι τρόπους για να το επιτύχετε.
1. Κόψτε τη συνήθεια του doomscrolling
Οι περισσότεροι παραπονιούνται ότι είναι πολυάσχολοι και δεν βρίσκουν χρόνο. Παραδόξως, υπήρχαν παντού θύλακες χρόνου, ιδίως όταν εγκαταλείψετε κάποιες συνήθειες όπως να βλέπετε τηλεόραση για ώρες ή να κάνετε doomscrolling.
Όταν τα χέρια σας είναι καλυμμένα με αλεύρι, όταν κρατάτε ένα πινέλο ή όταν πιάνετε έναν τοίχο αναρρίχησης, το τηλέφωνό σας είναι απλά μη διαθέσιμο. Τότε θα συνειδητοποιήσετε ότι έχετε περισσότερη εξουσία και λιγότερο άγχος, βγάζοντας την ενέργειά σας στην εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, αντί να παρασύρεστε από έναν αλγόριθμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
2. Βάλτε «σελιδοδείκτες» για τη μελλοντική χαρά σας
Εάν σας αρέσει κάποιο χόμπι αλλά στην παρούσα φάση νιώθετε ότι δεν ταιριάζει στο πρόγραμμά σας, βάλτε έναν νοητό σελιδοδείκτη για να το κάνετε αργότερα. Ένα μάθημα ξυλουργικής με πολύ μικρά παιδιά στα πόδια σας, για παράδειγμα, δεν ενδείκνυται, αλλά μπορείτε να φανταστείτε ένα μέλλον όπου τα παιδιά είναι μεγαλύτερα, έχετε τα εργαλεία και φτιάχνετε μαζί τις βιβλιοθήκες των ονείρων σας.
Αξίζει ωστόσο να δοκιμάσετε το χόμπι που σας αρέσει ακόμα και αν δεν είναι συμβατό με το τώρα σας.
3. Η δουλειά του ενός είναι η ανακούφιση από το άγχος του άλλου
Ο καθένας από εμάς βρίσκει ανακούφιση από το άγχος σε διαφορετικές δραστηριότητες. Για άλλους η ενασχόληση με μαγειρική ή ζαχαροπλαστική τους βοηθάει να αποσυμπιεστούν από την ένταση της καθημερινότητας. Στον αντίποδα, για έναν γονέα με μικρά παιδιά, συχνά καταντάει πονοκέφαλος, όταν πρέπει να γίνεται καθημερινά.
Σε αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούσατε να δείτε μέσα από τα μάτια των άλλων και να βαφτίσετε την αγγαρεία σας ως χόμπι, ανακαλύπτοντας ότι υπάρχουν καταπραϋντικά στοιχεία στη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Μόλις σκεφτείτε υπό αυτό το πρίσμα, καταλαβαίνετε τη διαφορετική οπτική και, αν κάνετε κάτι με συνέπεια και βρίσκετε χαρά σε αυτό, προχωρήστε και ονομάστε το χόμπι!
4. Αλλάξτε τον ορισμό για την «αυτοφροντίδα»
Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε μια περιστασιακή βόλτα σε κομμωτήρια ή περιποίηση προσώπου. Ωστόσο για μερικές γυναίκες δημιουργεί άγχος, προκειμένου να βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη, καθορισμένες ώρες.
Σε περίπτωση που βιώνετε κάτι τέτοιο ως άγχος και όχι ως αυτοφροντίδα, καλό είναι να ανακατευθύνετε την ενέργειά σας και τον ελεύθερο χρόνο σας στα χόμπι σας που θα σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε.
Ένας γενικός κανόνας είναι ότι χρειάζεστε ένα χόμπι για το μυαλό σας, ένα χόμπι για τη δημιουργικότητα και ένα χόμπι για να διατηρήσετε τη φόρμα σας.
5. Λιγότερο μόνος
Θα έλεγε κανείς ότι επικρατεί μια επιδημία μοναξιάς. Εκείνοι όμως που δεν είναι μοναχικοί είναι οι χομπίστες, όπως κάνουν οι Δανοί.
Κάθε ομάδα έχει μια κοινότητα και διαμορφώνουν ενεργά σχέσεις και ταυτότητες εκτός εργασίας, που θα σας υπενθυμίζουν ότι έχετε χρόνο να ασχοληθείτε με τα χόμπι σας.
6. Μη φοβάστε να συζητάτε
Τολμήστε να συζητάτε με τους άλλους, κατανοώντας ποιοι είναι κατά βάθος, έξω από τις υποχρεώσεις τους. Χάρη στα χόμπι σας, θα νιώσετε ότι γνωρίζετε πολύ καλύτερα τους ανθρώπους στη ζωή σας.
Tip: Μη χάνετε χρόνο
Πολύ συχνά οι άνθρωποι παραπονιούνται ότι είναι εξουθενωμένοι και λένε πως, μόλις βρουν ισορροπία στη δουλειά τους, θα ασχοληθούν με ένα χόμπι.
Δυστυχώς, η ισορροπία δεν λειτουργεί έτσι. Δεν είναι ένα γυαλιστερό βότσαλο που θα βρείτε στο δρόμο για τη δουλειά σας. Αν θέλετε ισορροπία, το μυστικό είναι να αποκτήσετε ένα χόμπι. Θα αναγκαστείτε φυσικά να ορίσετε τα όριά σας ως εργαζόμενος, γονιός και ως άτομο.