Η Λόις Λέιν, όπως ονομαζόταν ο χαρακτήρας της, ήταν ένας συνδυασμός μια μαχητικής δημοσιογράφου και μιας τρυφερής, ευάλωτης γυναίκας.
Η ηθοποιός έπαιξε σε τέσσερις ταινίες του franchise, βρέθηκε σε αμέτρητα εξώφυλλα και εμφανίστηκε σε πολλές τηλεοπτικές συνεντεύξεις, με τον κόσμο να μην χορταίνει τη γοητεία της.
Την ώρα που οι θαυμαστές της όμως, τη θαύμαζαν μέσα από τον ρόλο της δίπλα σε έναν από τους πιο ποθητούς σταρ του Χόλιγουντ, η ίδια πάλευε από μικρή με «τις πτήσεις του μυαλού» της, όπως τις αποκαλούσε.
Η διάγνωσή της με διπολική διαταραχή ήρθε αργότερα, αλλά από παιδί ζούσε με έντονες ψυχικές διακυμάνσεις που, τη δεκαετία του ’90, την οδήγησαν μέχρι το να μείνει άστεγη και να νοσηλευτεί στην Καλιφόρνια, όπου έψαχνε φαγητό στα σκουπίδια.
Η ίδια χαρακτήρισε αυτό το περιστατικό «το πιο δημόσιο ξέσπασμα στην ιστορία», λέγοντας στο People το 1996 πως ένιωθε σαν «εκείνες τις γυναίκες που μιλούν σε εξωγήινους στις γωνίες της Νέας Υόρκης».
Αργότερα, έγινε παθιασμένη υπέρμαχος της ψυχικής υγείας, αν και ήταν αντίθετη στα παραδοσιακά φάρμακα. Συνέχισε να βιώνει έντονες εναλλαγές μέχρι τον θάνατό της τον Μάιο του 2018, ο οποίος κρίθηκε αυτοκτονία από υπερβολική δόση ναρκωτικών και αλκοόλ, αφού τη βρήκε φίλη της στο Λίβινγκστον της Μοντάνα. «Είναι ανακούφιση που βγήκε η αλήθεια», είπε η μοναχοκόρη της, Μάγκι, μετά την επίσημη ανακοίνωση. «Είναι σημαντικό να είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς, για να μη βαραίνει το στίγμα πάνω σ’ αυτό».
Πολλοί απέδωσαν την «πτώση» της στο «κατάρα του Σούπερμαν», αφού και ο Κρίστοφερ Ριβ έμεινε παράλυτος από ατύχημα και πέθανε το 2004. Ωστόσο, η ίδια η Κίντερ μιλούσε ανοιχτά για τις δυσκολίες της. «Η ζωή μου ήταν υπέροχη και μεγαλειώδης, διακοπτόμενη από περίεργες εκρήξεις τρέλας», είχε πει στο People.

Γεννημένη σε μια οικογένεια με πέντε παιδιά, μεγάλωσε σε δώδεκα πόλεις στον βορειοδυτικό Καναδά. Από παιδί ένιωθε πως ο εγκέφαλός της «έβλεπε τη ζωή αλλιώς». «Το έλεγα “κρατώ τα τέρατα μέσα”», είχε πει. «Ήξερα πως δεν ήταν κοινωνικά αποδεκτό να μιλάς σε ένα σχολικό χορό για το πώς “ομογενοποιήθηκες με κουκουνάρια”». Η πρώτη της απόπειρα αυτοκτονίας έγινε στα 14, όταν την άφησε το αγόρι της. «Δεν σκέφτηκε κανείς να με στείλει σε ψυχολόγο. Ήμουν απλώς μια έφηβη με ραγισμένη καρδιά», είπε.
Μετά από έναν χρόνο στο πανεπιστήμιο, έφυγε για Τορόντο και ξεκίνησε καριέρα, που την οδήγησε στο Λος Άντζελες για το σίριαλ Nichols με τον Τζέιμς Γκάρνερ το 1971. Έπαιξε και στο Ninety-two in the Shade, που σκηνοθέτησε ο συγγραφέας Τόμας ΜακΓκουάν. Παρά το ότι ήταν παντρεμένος, ανέπτυξαν σχέση, απέκτησαν την κόρη τους το 1975 και παντρεύτηκαν το 1976.

«Αποφάσισα για πρώτη φορά να αφοσιωθώ σε έναν άντρα, να γίνω σύζυγος και μητέρα», είπε. «Αλλά δεν το έκανα ολοκληρωτικά. Έκλαιγα σε ντουλάπες. Ήταν ένα μεγάλο μάθημα». Λίγο αργότερα, επέστρεψε στο Χόλιγουντ, πήρε τον ρόλο της Λόις Λέιν και η φήμη της εκτοξεύτηκε. Ωστόσο, αυτο΄την κατέβαλε. «Έπρεπε να φορώ ένα ψεύτικο πρόσωπο. Δεν ήμουν καλή σε αυτό και με γέμιζε άγχος και πανικό», είπε.
Η Μάργκοτ Κίντερ έζησε μια έντονη ζωή, με πάρτι, σχέσεις με διάσημους, από τον Πιερ Τριντό μέχρι τον Ρίτσαρντ Πράιορ, και μια φήμη για εκκεντρικότητα. «Δεν έκανα ποτέ τίποτα με μέτρο», είπε στο Rolling Stone το 1981.
Η διάγνωση της με διπολική διαταραχή ήρθε το 1988, αλλά αρνήθηκε τη θεραπεία. «Είναι δύσκολο να πείσεις κάποιον σε μανία ότι κάτι δεν πάει καλά», εξήγησε. Ένα ατύχημα το 1990 στη Βανκούβερ επιδείνωσε την κατάστασή της. Η αποκατάσταση και οι επεμβάσεις την οδήγησαν σε οικονομική καταστροφή και εθισμό.
Μέσα σε δέκα χρόνια παντρεύτηκε και χώρισε τρεις φορές, ενώ το 1996, ύστερα από μια μανιακή κρίση, βρέθηκε να κοιμάται σε αυλές στο Λος Άντζελες, χωρίς ταυτότητα και σε απόλυτη παραίσθηση. Μετά από νοσηλεία, μίλησε ανοιχτά σε συνέντευξη με την Μπάρμπαρα Γουόλτερς και έγινε ακτιβίστρια.

Στα τελευταία της χρόνια, ζούσε στη Μοντάνα, περιτριγυρισμένη από σκυλιά και φίλους, λέγοντας πως είχε βρει ηρεμία. Παρέμεινε αντίθετη στα φάρμακα και υποστήριζε τις εναλλακτικές θεραπείες.
Ωστόσο, οι δυσκολίες δεν έλειψαν από τη ζωή της. Το σπίτι της έγινε καταφύγιο για εξαρτημένους, που τελικά της έκλεβαν πράγματα και έκαναν χρήση μεθαμφεταμίνης στο υπόγειο.
Η Μάργκοτ Κίντερ πέθανε στις 13 Μαΐου 2018, στα 69 της. Η κόρη της, συγκινημένη, είπε: «Ήταν μια πολύ ιδιαίτερη θλίψη. Αυτό που την έκανε τόσο ξεχωριστή ήταν πως έκανε ό,τι έκανε ενώ έδινε αυτές τις μάχες».