Σε οριακό σημείο ο Πειραιάς: Επτά κρουαζιερόπλοια, 16.800 άνθρωποι στο λιμάνι

    Ημερομηνία:

    Ασφυκτική αναμένεται η κατάσταση σήμερα Σάββατο 12 Ιουλίου, στον Πειραιά, καθώς από τα μεσάνυχτα έως και λίγο πριν τις 05.00 το πρωί κατέπλευσαν στο λιμάνι επτά κρουαζιερόπλοια, δύο εκ των οποίων –το Celebrity Ascent και το Norwegian Viva– ξεπερνούν τα 320 μέτρα μήκος και φέρουν από 3.500 επιβάτες το καθένα.

    Συνολικά, οι επιβάτες των επτά πλοίων υπολογίζονται σε 11.570, ενώ μαζί με τα 5.200 μέλη πληρώματος, ο πληθυσμός που θα κινηθεί εντός του λιμένα και προς την Αθήνα αγγίζει τους 16.800 ανθρώπους μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες. Το λιμάνι μπορεί να εξυπηρετήσει ακόμη και 10 πλοία την ίδια ημέρα κυρίως το Σαββατοκύριακο.

    Η κατάσταση έχει ήδη σημάνει συναγερμό μεταξύ όσων γνωρίζουν τον πραγματικό φόρτο του λιμανιού και του αστικού ιστού. Με επτά πλοία –και με δυνατότητα φιλοξενίας έως και δέκα σε μια ημέρα– ο Πειραιάς φτάνει στα όριά του, όχι μόνο σε επίπεδο ελλιμενισμού αλλά και σε ό,τι αφορά τη διοχέτευση και μετακίνηση χιλιάδων τουριστών, συχνά με καθυστερήσεις που φτάνουν τις δύο ή και δυόμισι ώρες μέχρι να φτάσουν στα αξιοθέατα της Αθήνας. Το να βγεις και ύστερα να μπεις στον Πειραιά εξελίσσεται σε δοκιμασία για γερά νεύρα κυρίως για τους κατοίκους.

    «Τα πλοία ξεκινούν να μπαίνουν στο λιμάνι από τα μεσάνυχτα και φτάνουν μέχρι τις 5 το πρωί για να μη δημιουργηθεί απόλυτο μπλοκάρισμα στις υποδομές. Αλλά και πάλι, η συμφόρηση είναι τεράστια – και μέσα στο λιμάνι, και στους δρόμους του Πειραιά, αλλά και στην πορεία προς την Αθήνα», σημειώνει καλά ενημερωμένη πηγή.

    Έκρηξη χωρίς έλεγχο

    Το πρόβλημα δεν είναι μεμονωμένο ή συγκυριακό. Η συνεχής άνοδος της κρουαζιέρας –ένα ευπρόσδεκτο φαινόμενο για την τουριστική οικονομία– δεν συνοδεύεται από κάποια στρατηγική διαχείριση, ούτε από κάποιον θεσμικά αρμόδιο που να θέτει πλαφόν στην ημερήσια δυναμικότητα. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, ο Πειραιάς και η Αθήνα μπορούν να εξυπηρετήσουν με ποιότητα και ασφάλεια όχι πάνω από 10.000 επιβάτες την ημέρα. Όταν αυτός ο αριθμός ξεπερνιέται –όπως σήμερα– η κατάσταση γίνεται χαοτική.

    Όμως, κανείς δεν παίρνει τη γενναία απόφαση να οριοθετήσει το πόσους τουρίστες μπορεί να εξυπηρετεί καθημερινά η μεγαλύτερη θαλάσσια πύλη εισόδου της χώρας. Το λιμάνι θέλει να φιλοξενεί όσο το δυνατόν περισσότερα πλοία για να έχει αυξημένα έσοδα ενώ και το τουριστικό δίκτυο –ξεναγοί, οδηγοί, καταστήματα, λεωφορεία, γραφεία– επιθυμεί τον μέγιστο δυνατό τζίρο. Όμως η υποδομή καταρρέει.

    Ούτε ηλεκτροδότηση

    Κι αν η εικόνα του κόσμου στους δρόμους είναι το ένα πρόβλημα, το άλλο –και ίσως σοβαρότερο– είναι η περιβαλλοντική επιβάρυνση. Στο λιμάνι του Πειραιά δεν υπάρχει ακόμη υποδομή για ηλεκτροδότηση των πλοίων από την ξηρά (cold ironing). Αυτό σημαίνει ότι για όσες ώρες βρίσκονται στο λιμάνι, τα κρουαζιερόπλοια λειτουργούν τις γεννήτριές τους καίγοντας ορυκτό καύσιμο, και επιβαρύνουν με ρύπους την ατμόσφαιρα του αστικού ιστού.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πρωταθλήτριες στα δάνεια οι ελληνικές τράπεζες

    Η σημαντική ενίσχυση των εργασιών των πιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώνει...

    Yπ. Ανάπτυξης: Πώς θα προχωρήσει στην ανάκτηση επιδοτήσεων ύψους 500 εκατ.

    Ποσό που ενδέχεται να φτάσει έως και το μισό δισεκατομμύριο...

    Διεθνές κάλεσμα για δράση στην Ερυθρά Θάλασσα: SOS από την παγκόσμια ναυτιλία

    Η νέα κρίση ασφαλείας στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά τις πρόσφατες φονικές...