Μέσα σε λιγότερες από 25 ημέρες από τη λήξη της υποβολής δηλώσεων για τα ακαθάριστα οικόπεδα, έχουν κατατεθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αχαΐας 180 ψηφιακές καταγγελίες από πολίτες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς στους συγκεκριμένους χώρους.
Από αυτές τις 180 καταγγελίες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και τα κλιμάκιά της βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου για τις 32 περιπτώσεις, διενεργώντας αυτοψίες προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι καταγγελίες είναι βάσιμες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 80% των αναφορών αφορά την επικράτεια του Δήμου Πατρέων.
Μέχρι στιγμής —καθώς βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή και η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί— δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα στους παραβάτες, δηλαδή σε όσους είτε υπέβαλαν λανθασμένα στοιχεία είτε δεν προχώρησαν στον καθαρισμό των οικοπέδων τους.
Όπως εξηγεί στον «Ν» ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αχαΐας, Βασίλης Μαρτζάκλης, μετά την αυτοψία των κλιμακίων του Σώματος, ακολουθεί ταυτοποίηση των στοιχείων, τα οποία συγκρίνονται με τις δηλώσεις που έχουν γίνει στην πλατφόρμα Gov και στο ειδικό διαδικτυακό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτόν τον σκοπό.
Ο πολίτης που καταγγέλλεται για παράβαση του νόμου έχει το δικαίωμα υποβολής ένστασης στην απόφαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Μόνο όταν απορριφθεί η ένσταση —διαδικασία που ολοκληρώνεται σε περίπου δέκα ημέρες— επικυρώνεται το πρόστιμο που καλείται να πληρώσει, σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Στα 1.000 ευρώ το πρόστιμο
Το χρηματικό πρόστιμο ανέρχεται στα 1.000 ευρώ, ποσό αρκετά «τσουχτερό» για τον μέσο πολίτη, ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά και παραδειγματικά.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΚΥΑ, η μη συμμόρφωση με τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας επιφέρει πρόστιμο 0,50 ευρώ/τ.μ. για μη καθαρισμένο οικόπεδο, με ελάχιστο ποσό τα 200 ευρώ, ενώ επιβάλλεται επιπλέον πρόστιμο 1.000 ευρώ. Το πρόστιμο για μη τήρηση των μέτρων αποφυγής πυρκαγιάς είναι 750 ευρώ, ενώ σε περίπτωση πρόκλησης πυρκαγιάς, μπορεί να φτάσει έως και τα 50.000 ευρώ.
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τη νέα ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στις αρχές Ιουνίου, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει πλέον την αρμοδιότητα για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή προστίμων επί καταγγελιών πολιτών που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα και αφορούν ιδιοκτησίες με ακαθάριστα οικόπεδα. Παράλληλα, δειγματοληπτικούς ελέγχους διενεργούν και οι δήμοι, σε ποσοστό τουλάχιστον 5% των δηλώσεων που αφορούν ακίνητα εντός των διοικητικών τους ορίων.