«Ραβασάκια» για πάνω από 355.000 ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν ανταποκρίνονται σε βασικές υποχρεώσεις, όπως η ασφάλιση των οχημάτων τους, η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και η διενέργεια τεχνικού ελέγχου, βρίσκονται καθ’ οδόν. Η κυβέρνηση κατάφερε να εντοπίσει και να ταυτοποιήσει τα οχήματα που κυκλοφορούν χωρίς οι ιδιοκτήτες τους να έχουν ανταποκριθεί σε κάποιες από τις τρεις αυτές βασικές τους υποχρεώσεις και θα τους ενημερώσει ώστε να συμμορφωθούν άμεσα. Αν δεν το κάνουν, τους περιμένουν βαριά πρόστιμα.
Σήμερα βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επίλυση αυτού του προβλήματος (η σχετική προσπάθεια έχει ξεκινήσει από το 2010). Αυτό είναι αποτέλεσμα κοινής προσπάθειας περισσότερων Αρχών και υπουργείων υπό τον συντονισμό του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ είχε προηγηθεί βεβαίως τον προηγούμενο χρόνο η ψήφιση της σχετικής διάταξης που προέβλεπε με λεπτομέρεια τις ποινές για τους ιδιοκτήτες των οχημάτων που δεν έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας και τα ασφάλιστρα, αλλά και δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ τα αυτοκίνητά τους.
Η κυβέρνηση, υπό τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και με τη συνεργασία των υπουργείων Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατόρθωσε να εντοπίσει και να ταυτοποιήσει 355.467 ακατάλληλα οχήματα και, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Ιουλίου οι εν λόγω ιδιοκτήτες αναμένεται να λάβουν ψηφιακά τις σχετικές ενημερώσεις, ενώ βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού θα υπάρχει χρονική περίοδος κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους.
Η νέα φόρμουλα βασίζεται στη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας και στις πολλαπλές διασταυρώσεις ανάμεσα στα εμπλεκόμενα υπουργεία. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, το «κλειδί» στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι η αντιμετώπιση της πολυδιάσπασης των μητρώων, που αφορούσαν τον κύκλο ζωής ενός οχήματος, ήτοι η επίτευξη διαλειτουργικότητας μέσω της ψηφιακής ενοποίησης των μητρώων των οχημάτων, ενώ κρίσιμη ήταν και η συνεργασία των ασφαλιστικών εταιρειών. Αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος υπογραμμίζει τη σύνθετη άσκηση της τεχνικής επεξεργασίας που χρειάστηκε προκειμένου να δοθεί λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα, οι πρώτες προσπάθειες για την επίλυση του οποίου ξεκίνησαν το 2010 επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και συνεχίστηκαν ανεπιτυχώς από όλες τις επόμενες κυβερνήσεις έως σήμερα.
Aλγόριθμοι
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, αρχές Απριλίου ολοκληρώθηκε η συλλογή όλων των δεδομένων για τα οχήματα από τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ εντός του ίδιου μήνα δημιουργήθηκαν οι αλγόριθμοι για τον προσδιορισμό υποχρέωσης τελών κυκλοφορίας, ασφάλισης και κατάστασης του οχήματος και ολοκληρώθηκε ο μηχανισμός ταυτοποίησης των ανασφάλιστων οχημάτων.
Ακολούθως, στα μέσα Μαΐου ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση του πίνακα για την ενοποιημένη βάση δεδομένων οχημάτων και στα τέλη του μήνα κατέστη δυνατή η διαβίβαση συγχρονισμένων δεδομένων για τις δοκιμές και την αποδοχή της διαδικασίας υπολογισμού της συμμόρφωσης των ενδιαφερομένων. Αρχές Ιουνίου, σύμφωνα πάντα με αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, ολοκληρώθηκε η πρώτη εκδοχή της νέας πλατφόρμας.
Πάντως, από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι η λύση σε ένα διαχρονικό πρόβλημα, καθώς το σαφάρι της ΑΑΔΕ για ανασφάλιστα οχήματα έχει κατ’ επανάληψη απασχολήσει την επικαιρότητα την τελευταία δεκαετία, έχει πολλαπλά οφέλη, εκτός από τον εισπρακτικό χαρακτήρα της προωθούμενης ρύθμισης και ως εκ τούτου την αύξηση των κρατικών εσόδων. Κορυφαίος υπουργός τονίζει στη Realnews ότι ο βασικότερος στόχος της προωθούμενης λύσης είναι η εμπέδωση της οδικής ασφάλειας, καθώς εκτιμάται ότι θα μειωθούν δραστικά τα ακατάλληλα προς χρήση οχήματα μαζί βεβαίως με την εφαρμογή του νέου αυστηρότερου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Η ίδια πηγή υπογραμμίζει πως η λύση που προκρίθηκε συμβάλλει προκειμένου να «κλείσει ακόμη μία τρύπα ανομίας και να αντιμετωπιστεί ακόμη μία εστία ήπιας παραβατικότητας».