Μια ισχυρή προσπάθεια καταβάλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τα δάνεια που κατέστησαν κόκκινα και που παραμένουν τέτοια να μην πλήξουν μια δεύτερη και μια τρίτη γενιά καθώς περιουσίες μένουν μετέωρες και χάνονται προκειμένου να μην κληρονομηθούν τα βάρη.
Μέσα σε μια 10ετία με τις περισσότερες να αφορούν πριν το 2018 οι αποποιήσεις κληρονομίας έφθασαν τις 600.000 ενώ τούτο συνεχίζεται με το καθόλου ευκαταφρόνητο νούμερο των 10.000 ετησίως.
Το στοιχείο αυτό φαίνεται και από μια πρόχειρη καταγραφή που συνδέει τα κόκκινα δάνεια- που αφορούν και το προβληματικό κομμάτι χρέους για τους περισσότερους αφού συνδέεται απευθείας με ακίνητο- με τις ηλικίες όσων έχουν κόκκινα δάνεια.
Με βάση παλαιότερες καταγραφές οι οποίες επικαιροποιούνται ηλικιακά, πάνω από το 60% των δανειοληπτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται πλέον μεταξύ 48 και 65 ετών.
Οι συνεχείς περικοπές σε μισθωτούς και συνταξιούχους και η ανεργία ήταν οι σημαντικότεροι λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση μεγάλο πλήθος δανειοληπτών.
Πολύ μεγάλο ποσοστό κοντά στο 70% από εκείνους που δημιούργησαν κόκκινα στεγαστικά δάνεια ήταν ιδιοκτήτες κύριας κατοικίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έχουν διπλασιαστεί στοιχείο το οποίο κρίνεται υπέρ του δανειολήπτη σε περίπτωση που αυτός θελήσει να πραγματοποιήσει μια συναλλαγή με τα funds και να πουλήσει εν τέλει το ακίνητό του.
Η κυβέρνηση πάντως βελτίωσε σημαντικά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό γι’ αυτούς που δεν ήθελαν να προβούν στην πώληση του ακινήτου τους επεκτείνοντας την περίμετρο των δικαιούχων και βελτιώνοντας τα διαθέσιμα δεδομένα των λύσεων.
Συγχρόνως το οικονομικό επιτελείο αγγίζει άλλη μια ευαίσθητη ομάδα δανειοληπτών και οδηγεί προς επίλυση το πρόβλημά τους. Αφορά τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Μάλιστα ενώ η λύση ήταν προγραμματισμένη να ανακοινωθεί άμεσα πήρε παράταση καθώς ξαναδουλεύεται για να αυξηθεί και εκεί η επιδότηση της δόσης που γίνεται μέσω της επιλογής σταθερής ισοτιμίας για όλη τη διάρκεια του δανείου. Η λύση αυτή ισοδυναμεί με κούρεμα τόσο στους οφειλέτες με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια όσο και στους υπόλοιπους. Τα δεδομένα αυτά έχουν ακριβώς το στοιχείο της επιχείρησης να μην μεταφερθούν τα χρέη σε μια επόμενη γενιά.
Τα υπό διαχείριση στεγαστικά δάνεια παρουσίασαν αύξηση κατά 1.678 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 24.447 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο εν τω συνόλω ο ιδιωτικός τομέα σηκώνει ένα βάρος κόκκινων δανείων 70 δις. ευρώ και πολλά από αυτά φέρουν ως ενέχυρο ένα ακίνητο που αποτελεί κατοικία ασχέτως αν πρόκειται για δάνειο επιχειρηματικό.